Soluţie de criză. Cum să faci şcoala de salvamari din bani europeni GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecţii de înot la şcoala de salvamari
Lecţii de înot la şcoala de salvamari

Peste 100 de tineri din toată ţara urmează cursuri de instruire la şcoală civilă de scafandri şi salvamari deschisă la Constanţa, prima de acest fel din ţară. Înscrierile continuă, iar în curând vor începe şi cursurile pentru scafandri.

„Meseria de salvamar este foarte grea, implică sport, multă aventură, adrenalină la maximum, dar mai ales satisfacţia că ai ocazia să salvezi vieţi, care nu se compară cu nimic în lume“ – este prima lecţie pe care o primesc tinerii cursanţi de la Gabi Culea, şeful salvamarilor din Mamaia.

Cei mai mulţi se visează personaje de Baywatch. Îşi doresc să înoate în apele mărilor azurii din ţările exotice. Alţii o iau doar ca pe o alternativă în vremuri de criză, mai ales că diploma de absolvire a facultăţii nu le garantează că-şi vor găsi un loc de muncă. Până acum, 112 tineri din toată ţara au început cursurile gratuite de salvamari organizate la Constanţa, în centrul modern inaugurat în Parcul Tăbăcărie, pe malul lacului cu acelaşi nume.

Vrea să fie salvamar în Caraibe


Dragoş Alexandru Aldea (24 de ani) este student în anul al III-lea la Facultatea de Management din cadrul Universităţii „Valahia“, din Târgovişte. Vara trecută a vrut să se angajeze pe un post de salvamar pe litoralul românesc, dar şi-a dat seama că nu are pregătirea necesară. A auzit de cursuri şi a decis imediat să se înscrie. „Când am început pregătirea ne-au spus instructorii că noi nici măcar nu ştim să înotăm, ci doar să ne menţinem la suprafaţă“, zâmbeşte tânărul care speră să fie salvamar pe insulele Caraibe.



Însă şi fetele sunt fascinate de această meserie. Romelia Vişa (22 de ani), din Brad (Hunedoara) şi Silvia Usain (22 de ani), din Strehaia (Mehedinţi) sunt studente la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. „Am aflat de la colegi de aceste cursuri, am participat la un seminar şi acolo ne-am înscris şi noi. Când ne-au spus că sunt din fonduri europene am zis – «Hai!»“, spun fetele care visează să salveze vieţile turiştilor care vin să se relaxeze pe insula Sardinia.
Axel Catrangiu (22 de ani) este anul II la Universitatea Maritimă Constanţa. „M-am gândit că dacă tot sunt marinar, trebuie să învăţ cum pot salva un om sau cum mă pot salva eu însumi“, spune tânărul.

Cursuri de înot şi prim-ajutor

Pregătirea cursanţilor începe la ora 9.00 şi se încheie la ora 12.00. După pauza de prânz, de două ore, se întorc din nou la instruire, până la ora 18.00.
Învaţă să înoate, alături de cei opt instructori care se ocupă de pregătirea lor. De la zero, pentru că foarte puţini cunosc tehnicile corecte. „Fac şi cursuri de prim-ajutor, învaţă noţiuni despre scufundări, fac pregătire fizică în aer liber, pe plajă. Apoi învaţă tehnici specifice de salvamar – cum să aducă la mal victima, cum să folosească echipamentele din dotare“, explică instructorul Gabi Culea.

Cei care vor să urmeze un astfel de curs trebuie să aibă peste 18 ani, să aibă carnet sau adeverinţă de şomer emisă de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că sunt sănătoşi. „deocamdată nu dau probe pentru a fi admişi, însă ne gândim şi la o astfel de selecţie“, spune Adrian Rîpă, coordonatorul proiectului. Cursanţii primesc o indemnizaţie lunară de 800 de lei. Cei domiciliaţi în afara judeţului Constanţa sunt cazaţi gratuit la un hotel de trei stele şi primesc trei mese pe zi. Constănţenii iau masa de prânz la Centrul de Salvamari. De asemenea, primesc bani pentru transport. Cursurile de pregătire durează două luni, după care salvamarii primesc o diplomă atestată internaţional.

Urmează instruirea pentru scafandri

În următoarele luni vor începe şi cursurile pentru scafandri, însă trebuie finalizate lucrările la turnul pentru antrenamente. Este practic un bazin foarte adânc, de 20 de metri înălţiţe şi diametrul de 5 metri, ce are forma unui tub. „Este unic în România şi unul din foarte puţinele din Europa, civile“, spune Adrian Rîpă, coordonatorul proiectului.
Cei care vor să devină scafandri vor face şi un test special de toleranţă la oxigen şi li se va întocmi o fişă medicală amănunţită.

Cei care vor să se înscrie, atât pentru cursul de scafandri, cât şi pentru cel de salvamar, trebuie să acceseze site-ul www.scoaladesalvamari.ro, unde găsesc toate informaţiile de care au nevoie. Pot beneficia gratuit de acest curs 432 de tineri care vor să devină salvamari şi 144 de persoane care aleg să fie scafandri.
În ţara noastră, un salvamar câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei, însă în străinătate salariul creşte de câteva ori.

Şcoală din bani europeni

Şcoala de Scafandri şi Salvamari de la Constanţa a fost înfiinţată datorită unui proiect cofinanţat pe fonduri europene şi accesat de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, înfiinţată în 1999, prin fuziunea mai multor firme.  Investiţia europeană pentru şcoala civilă ajunge la aproximativ 4.300.000 de euro, iar terenul a fost pus la dispoziţie de Primăria Constanţa.

Locuitorii din Sectorul 2 vor avea un bazin de înot lung de 25 de metri
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite