Video Sinagoga din Constanța renaște din ruine. Templul secular israelit va fi reabilitat, în sfârșit VIDEO

0
Publicat:

Sinagoga din Constanța, bijuteria arhitectonică părăginitâ din centrul istoric al orașului, revine la viață mulțumită unei investiții de 1,5 milioane de euro pe care o face Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții.  

Templul israelit din Constanța Sursa foto Antonia Ispas
Templul israelit din Constanța Sursa foto Antonia Ispas

Anunțul a fost făcut de Silviu Vexler, deputatul minorității evreiești din România, care a dat vestea semnării contractului la 12 iunie.

„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România, cât și întregii societăți. Nouă ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate“, a scris deputatul pe Facebook.

Anunțul a produs o reală bucurie în rândul minorității evreiești. „După patru licitații organizate de CNI care este și proprietarul provizoriu al clădirii, de trei ani încoace, au reușit să declare un câștigător care nu a mai fost contestat și astfel avem speranța că, într-o lună, vor începe lucrările de securizare și de igienizare. Lucrările vor dura vreo doi ani, am înțeles și sperăm că, apoi, ne vom putea apuca de interioare care sunt cu totul altă poveste", a declarat Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța.

O istorie fascinantă

Templul israelit de rit așkenaz, ridicat în 1911, și aflat pe strada C.A.Rosetti din Constanța, este de-o vârstă cu Cazinoul din Constanța. Este unul dintre cele mai frumoase temple din România și a început să se degradeze în urmă cu două decenii. „Din cauza unei spărturi în acoperiș, care a fost neglijată și din cauza careia tot acoperișul s-a prăbușit la un moment dat, s-a ajuns aici" a mai afirmat Ionescu.  

Aceasta este singura sinagogă rămasă din Constanța. Cea de-a doua sinagogă, de rit sefard, construită la finele anilor 1860, era situată tot în zona istorică peninsulară. A fost demolată în anul 1980 pentru că se prăbușea, afectată de cutremurul din ’77, iar locul ei este acum teren viran transformat în parcare. 

Templul Israelit așkenaz a cărui ruină este încă în picioare și care va fi reconstruit avea 13 metri înălţime, a fost ridicat în stil maur și este structurat pe trei registre orizontale. Acoperișul este căzut, vitraliile sunt sparte, iar pereții sunt distruși si totul este invadat de vegetație.

În timpul războiului, aici a fost depozit miltar german de armament. Expertiza a stabilit că trebuie să se facă o reabilitare a structurii, prin injectări cu mortar a fisurilor existente în pereţi, bolţi şi arce. După finalizarea acestor lucrări, vor fi făcute demersuri pentru a include clădirea cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice, ceea ce va face din sinagogă un punct de atracție pentru turiști. 

„Comunitatea evreilor din Constanța a avut un cuvânt important de spus în istoria orașului care se laudă cu o diversoitatea etnică și culturală extraordinară și este o clădire de patrimoniu care trebuie păstrată, pentru că ea face parte din acest bagaj care trebuie arătat și generațiilor viitoare”, a declarat Valentin Coman, ghid de turism. 

„Noi la începutul secolului al XX-lea am avut două sinagogi, una de rit sefard și una askenaz, cea care intră acum în reabilitare. Pe prima am pierdut-o în 1977 la cutremur. Aceasta a fost construită în 1911 și nu a fost introdusă ca momument istoric, iar asta probabil a și afectat partea de reabilitare”, a spus Diana Slav, ghid de turism. 

Evreii din Constanța merg în prezent să se roage la singagoga din Tulcea (construită la 1893) sau la cele din București. La recensământul din 2012 mai trăiau în Constanţa 36 evrei, iar de confesiune mozaică se declaraseră 30 dintre ei.

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite