Scrisoare deschisă pentru acordarea Titlului de Excelenţă lui Gheorghe Ursu, ucis de comunişti: „Îi datorăm mult“
0Mai multe personalităţi ale României au trimis o scrisoare deschisă primarului Bucureştiului, Nicuşor Dan, cerându-i să-i acorde inginerului Gheorghe Ursu, ucis de regimul comunist, „Titlul de Excelenţă“.
„Bucureştiul şi bucureştenii îi datorează mult lui Gheorghe Ursu, el fiind cel care, după cutremurul din 1977, a avertizat populaţia cetăţii cu privire la pericolul încă existent al vulnerabilităţii seismice.
Mai concret, acesta a denunţat, printr-o scrisoare trimisă către postul de radio Europa Liberă, faptul că, după cutremurul din 1977, mii de clădiri au fost lăsate neconsolidate (sau chiar nereparate) din ordinul direct dat de Nicolae Ceauşescu în cadrul şedinţei din 4 iulie 1977.
Astfel, acele clădiri au rămas vulnerabile în faţa unui mare cutremur viitor. Nu este deloc o coincidenţă faptul că astăzi, la aproape 45 de ani de la momentul 4 martie 1977, o mare parte din problema riscului seismic al Bucureştiului este reprezentată tocmai de clădirile la care Gheorghe Ursu se referea, fără a le nominaliza explicit, în scrisorile sale.
Multe dintre acestea se regăsesc în continuare pe listele de clădiri expertizate, încadrate fiind în clasele I sau II de risc seismic, sau într-una din cele 3 categorii de urgenţă“, se arată în scrisoarea deschisă.
Gheorghe Ursu a încercat să ne avertizeze cu privire la faptul că aceste clădiri au rămas vulnerabile, iar pentru acest lucru a plătit cu viaţa, sfârşind în chinuri inimaginabile pe 17 noiembrie1985. În ultimele săptămâni de viaţă, el a fost supus unui regim de tortură datorită faptului că a refuzat să se dezică de aceste scrisori, preferând să îşi dea viaţa decât să se complacă în situaţia vremii şi să retracteze acuzaţiile pe care le făcuse la adresa lui Nicolae Ceauşescu.
Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti. Inginer de construcţii, poet şi scriitor, acesta a fost cercetat de Securitate în anii '80, după ce a trimis scrisori către postul „Europa Liberă“, fiind acuzat şi de faptul că ţinea un jurnal în care nota ororile sistemului opresiv comunist. A fost arestat la 21 septembrie 1985 pentru că avea în posesie 17 dolari, un caz înscenat de Securitate pentru a nu fi acuzată pe plan internaţional de persecuţie politică. Ursu a fost închis într-o celulă şi, în urma bătăilor primite, a murit la 17 noiembrie 1985.
La capătul unui proces care a durat trei ani, judecătoarea Mihaela Niţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, i-a achitat pe torţionarii lui Gheorghe Ursu, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, considerând că „opoziţia victimei faţă de regimul comunist a fost nesemnificativă, venind şi din partea unei persoane care anterior, pentru o lungă perioadă de timp, a fost privilegiată de acest regim“. Hotărârea a fost atacată şi acum procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Va mai recomandăm: