Romano-catolicii din Constanţa au spus „Hristos a înviat!“ Sute de credincioşi au luat lumină în Noaptea Sfântă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de catolici din Constanţa au mers sâmbătă noaptea la Înviere, la cele două biserici din Constanţa: Sfântul Anton şi Sfântul Padre Pio. Cele două lăcaşe de cult au fost neîncăpătoare.

Credincioşii catolici sărbătoresc pe 27 martie Paştele, la mai bine de o lună distanţă de cel al fraţilor ortodocşi. Preotul ortodox Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al mitropoliei Clujului, spune că anul acesta se resimte mult mai mult decât în alţi ani, e mai bine de o lună diferenţă.

„Acest lucru se datorează faptului că la nivelul ortodoxiei – şi aici mă refer la toate bisericile ortodoxe - nu există un consens în ceea ce priveşte folosirea calendarului. Şi atunci o parte dintre cărţile ortodoxe, printre care Grecia, România, Bulgaria au trecut la calendarul gregorian pe când în ţările slave - precum Rusia, respectiv în Patriarhia Constantinopolul şi Patriarhia Ierusalimului, în special - păstrează calendarul iulian.

Şi atunci ca să existe un consens s-a hotărât ca Paştele să fie întotdeauna calculat după calendarul iulian. Pornim din start la o altă grilă de calcul care are diferenţele ei. Ştim foarte bine că în Răsărit e alta data în care e calculat echinocţiul de primăvară, după care e raportată şi data Paştilor, decât în Apus. Plus că e şi această diferenţă de 13 zile între cele două calendare care se adaugă la schema de calcul în aşa încât poate să dea distanţe foarte mari cum e  acum sau alteori să fie sărbătorită odată“, precieaă preotul. 
 

Doi ani la rând, în 2010 si 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeasi zi de toţi creştinii - ortodocşi, catolici, greco-catolici, evanghelici şi reformaţi, dar şi de cei din cultele neoprotestante. În România trăiesc aproximativ un milion de catolici. 

Padre Pio, sfântul

image

Biserica nouă din Constanţa, dedicată Sfântului Padre Pio, a fost sfinţită pe 26 iunie 2010, în cadrul unei Sfintei Liturghii solemne prezidată de Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. 

Cea de-a doua parohie romano-catolică din Constanţa a luat fiinţă ca urmare a lărgirii comunităţii, în anul 2000. Iniţial, parohia a fost pusă sub ocrotirea Maicii Domnului, cu hramul Naşterea Sfintei Fecioare Maria, şi încredinţată spre păstorire pr. Nicolae Farcaş.

Lucrările de construcţie a noii biserici şi a casei parohiale au fost realizate sub directa coordonare a Monseniorului Ştefan Ghenţa, paroh la parohia Sfântul Anton de Padova din Constanţa şi Vicar episcopal de Dobrogea. În urma unui pelerinaj la Sanctuarul de la San Giovanni Rotondo, Ghenţa a decis să schimbe hramul noii biserici şi a pus-o sub ocrotirea călugărului italian capucin, Sfântul Pius din Pietrelcina, cunoscut ca Padre Pio.
 

Ulterior, parohia a trecut sub cârma preotului Petre Balint, care a coordonat lucrările de amenajare şi decorare a interiorului bisericii. La 10 decembrie 2006 a fost celebrată pentru prima oară Sfânta Liturghie în capela din subsolul bisericii. 
 

Cine a fost Sfântul Anton

Biserica Catolică Sfântul Anton de Padova din Constanţa


 

Biserica Romano Catolică „Sfântul Anton de Padova“ din Constanta a fost zidită între anii 1935 şi 1937 după planurile si sub îndrumarea arhitectului Romano de Simon din Bucuresti. Biserica a fost construită pe locul fostei capele, ridicate în anul 1885.
 

Edificiul actual este o bazilică, construită după modelul celor din nordul Italiei, lucrată în cărămidă aparentă, în stil romanic, specific secolului al XIII lea. Hramul bisericii este Sfântul Anton de Padova.
 

Sfântul Anton de Padova (Fernando Martins de Bulhões, 15 August 1195 - 13 Iunie 1231) a fost un preot catolic portughez, călugăr al Ordinului Franciscan. Pentru minunile înfăptuite a fost proclamat la 16 ianuarie 1946 drept Doctorul Bisericii. În calendarul catolic el este celebrat la data de 13 iunie, iar simbolul său este crinul. 

Pe aceeaşi temă:

Biserica pe care comuniştii n-au reuşit s-o demoleze. Cum a fost transformat un lăcaş de cult catolic într-unul ortodox

VIDEO Slujbă pentru eliberarea lui Gigi Becali, oficiată de ÎPS Teodosie în mănăstirea ctitorită de latifundiar

Dobrogea, pământul făgăduinţei pentru mii de germani. Povestea etnicilor care îşi construiau case mici, dar biserici şi şcoli mari

Pictorul neamţ întors după 18 ani în România: „Aici este casa mea“. Povestea fascinantă a unui artist care a albit în beciurile Securităţii

EXCLUSIV FOTO Hedda, mătuşa lui Radu Mazăre: „O să-l cert pe nepotul meu că a dezvăluit că sunt de etnie germană“

Noaptea de Înviere, la Constanţa

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite