Români dezamăgiţi de preşedintele ales: Iohannis, „o invenţie a băieţilor deştepţi“ cu care „ne-am luat din nou ţeapă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, preşedintele care trebuie să dea explicaţii Sursa foto Mediafax
Klaus Iohannis, preşedintele care trebuie să dea explicaţii Sursa foto Mediafax

La nici 15 luni de la alegerea sa ca preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis se află într-un picaj de popularitate asemănător ca intensitate doar valului neaşteptat de simpatie care l-a propulsat în alegeri. Figura lui Iohannis, în care românii au ales să creadă cu tărie în noiembrie 2014, păleşte sub criticile celor care l-au votat crezând că va fi preşedintele inflexibil, care crede doar în lege, dreptate şi corectitudine.

Pagina de Facebook a lui Klaus Iohannis pierde vertiginos susţinere, astfel că internauţii fac permanent numărătoarea inversă a like-urilor, care scad întruna de la un moment la altul. La ora 16 a zilei de 18 februarie 2016, personajul Klaus Iohannis are conform statisticilor Facebook 1.717.389 like-uri, de la 1.730.341, câte avea cu 24 ore înainte.

Pentru el au stat în frig ore în şir românii din diaspora, mobilizându-i pe românii din ţară să iasă la vot împotriva candidatului PSD Victor Ponta, ce întruchipa la acel moment personajul negativ care frâna progresul ţării.

Însă, după atâta timp, „schimbarea de paradigmă“ promisă de noul preşedinte Iohannis întârzie să se manifeste, fiind înlocuită de o tăcere presărată cu multe concedii şi prezenţe neinspirate ale primei doamne la ocaziile oficiale.

Ce a pus capac răbdării opiniei publice este declaraţia lui Iohannis în scandalul trustul Intact – ANAF, dată miercuri, 17 februarie. Înainte de a intra la o dezbatere cu societatea civilă, organizată la Biblioteca Centrală Universitară, preşedintele României a declarat reporterului Antena 3, de faţă cu restul presei: „Eu cred că aţi ajuns într-o situaţie neplăcută şi inutilă. Cred că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. Abordarea heirupistă din partea ANAF mi se pare cel puţin ne-po-tri-vi-tă, dacă nu discutabilă. Am constatat, din discuţii pe care le-am avut, că există deschidere la factorii de decizie şi prin discuţii aşezate şi calme, se găsesc discuţii convenabile“.

„Banalele motive administrative“ sunt, de fapt, o hotărâre a instanţei, definitivă şi irevocabilă, dată încă din 2014, pe care ANAF a întârziat să o aplice: evacuarea sediului imobilului de stat pe care-l ocupă televiziunile lui Dan Voiculescu, mogulul aflat după gratii.

Românii care au optat pentru Klaus Iohannis în noiembrie 2014 se simt trădaţi şi dezamăgiţi. Valentin Jalbă este unul dintre ei. Stabilit actualmente la Stockholm, în capitala Suediei, tânărul din Constanţa a mers să voteze la Londra, în Marea Britanie, ţară în care se afla la momentul alegerilor prezidenţiale. El a relatat atunci, pentru Adevărul, cum decurgea procesul de votare care a stârnit revolta tuturor la adresa organizatorului PSD, strângând astfel voturile în urna candidatului PNL. Valentin şi prietenii lui nu au reuşit să ajungă la urne, după 11 ore de stat în frig şi ploaie, veniţi de la distanţe de sute de kilometri. Le-ar mai fi trebuit încă două ore ca să intre în cabina de vot.

„Acum am urmărit chiar cu interes articolele din presă. Având în vedere că declaraţia a dat-o pe stradă, poate a zis ceva fără să se pregătească înainte, şi a vorbit fără să gândească prea mult şi fără să realizeze ce înseamnă ceea ce spune. Dacă e aşa, probabil o să dea o declaraţie în care să îşi ceară scuze - nu neapărat celor care l-au votat, ci judecătorilor.

O altă posibilitate este că deja o da în penibil în încercările lui de a părea «imparţial». Poate planul lui este să ia puţin şi partea adversarilor, că să păstreze imparţialitatea prezidenţială. Nu e o idee rea, dar în cazul asta e absolut penibil să spui că o decizie a judecătorilor este o «banală măsură administrativă». Când a spus că e o procedura «heirupistă» am crezut că îl văd pe Ponta, nu pe Iohannis. Decizia de recuperare a prejudiciului este dată acum mai mult de un an, deci faptul că ANAF o pune în aplicare abia acum este fix opusul unei proceduri «heirupiste».

Trebuia să critice procedurile, clar! Dar să le critice pentru că a durat atât de mult până statul şi-a recuperat prejudiciul. Dacă nu dă o declaraţie în care rectifica ceea ce a spus, mă simt ca şi cum omul nu da 2 lei pe cei care au stat cu orele la coadă, în ploaie, ca să îl voteze - văzând în el schimbarea. Dacă îi păsa mai mult de ce cred Antenele despre el, decât de oamenii care l-au votat, înseamnă că românii au luat (iar) ţeapă cu un politician.

Trebuie să recunosc, dezamăgirea nu e chiar atât de mare, având în vedere că am pretenţii exagerat de scăzute de la politicienii români în general. A fost o trezire la realitate, Iohannis începuse să aibă o aură de «diferit». Şi am citit undeva că Dragnea a declarat că Guvernul trebuie să cadă dacă Antenele sunt evacuate din sediu. Având în vedere că Iohannis a criticat evacuarea, înseamnă că e anti-Ciolos? Chiar mi-a dat puţin de gândit“, spune Valentin Jalbă (foto, la coada pentru votul de la 16 noiembrie 2014).

Alina Peltea cu Ruxandra Maria Neicu şi Valentin Jalbă votează la Londra Sursă foto Valentin Jalbă

Bloggerul constănţean Răzbunarea Căpşunarului a plecat să lucreze în Anglia, după alegerile prezidenţiale. El n-a mai avut speranţe în privinţa însănătoşirii societăţii văzând în Klaus Iohannis un personaj scos din jobenul Serviciilor. Era în ţară când a fost convins să meargă să voteze. A pus ştampila pe candidatul Klaus Werner Iohannis.

„L-am votat la ora 20.50 pentru că s-a luat nevastă-mea de mine că nu votez, altfel nu dădeam doi bani pe el. Celor care cred că dacă ieşea Ponta era mai rău, Iohannis le-a demonstrat de zeci de ori până acum că nu este adevărat: cu Ponta ar fi fost exact la fel, pentru că şi el este o invenţie a băieţilor deştepţi, exact cum e şi Iohannis. În plus, ei sunt oameni făcuţi mari de Antene, că pe Iohannis dacă nu-l înjurau specimenele de la Antena 3 nu-l băga nimeni în seamă. Aşa, ce-au zis - «mă, dacă-l înjura Antena 3 înseamnă că e ok, e cu Justiţia, cu astea». Desene animate pentru oameni mari, asta e politica românească şi România în general.

În 2016 o să iasă tot Antenele la putere, sunt pe un grup pe Facebook făcut la mişto şi lumea e atât de idioată încât intră acolo şi-şi exprimă iubirea pentru Gâdea şi Voiculescu. Şi sunt mulţi, extrem de mulţi, imposibil de bătut de mulţi“, consideră Căpşunarul.

Un alt tânăr constănţean din diaspora, Sebastian Florin Tudor, care trăieşte în Statele Unite ale Americii, se declară „mânios, dezgustat şi trist“. „Sunt mânios, dezgustat şi trist în acelaşi timp. Corupţia şi structurile care au rezultat par deja parte din genomul românului. Mai avem vreo şansă?“, se întreabă el.

Pe aceeaşi temă:

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii au stat degeaba 11 ore în frig şi ploaie la Londra. „Am rămas sute de oameni în afara secţiei de votare“

Alegeri prezidenţiale 2014. Pianistul Harry Tavitian şi concertul vieţii sale: „Duminică voi cânta Johannes Brahms, Johann Sebastian Bach şi Santa Klaus“


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite