Remus Cernea îi trimite o scrisoare deschisă lui Mazăre: „Este imoral să luăm animale din mediul lor natural şi să le obligăm să înveţe numere de circ pentru amuzamentul oamenilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea
Remus Cernea

Parlamentarul Remus Cernea, cel care a depus recent un proiect de lege privind interzicerea folosiri animalelor sălbatice în spectacole, i-a trimis primarului Constanţei, Radu Mazăre, o scrisoare deschisă. Iniţiativa vine după ce la carnavalul de pe data de 30 august, Mazăre va apărea alături de animale de la circ.

Iată ce îi scris Remus Cernea primarului Radu Mazăre: „Stimate domnule Radu Mazăre,  Vă trimit acest mesaj în calitate de simplu cetăţean. L-am scris făcând abstracţie de orice dispute politice.

Scopul dumneavoastră de a promova turismul în Constanţa este unul legitim. Mijloacele prin care este făcut acest lucru au însă importanţa şi relevanţa lor, iar dacă ele sunt inadecvate ori contravin unor valori preţioase pot afecta, în substanţa lui, scopul urmărit. Este, de asemenea, un lucru binecunoscut acela că puterea politică, dacă nu este exercitată în limitele legalităţii, ale principiilor democratice şi ale unei moralităţi publice rezonabile, riscă să se transforme în arbitrariu şi autoritarism.

Sâmbătă, 30 august, este anunţată la Constanţa o astfel de manifestare pentru promovarea turismului. Ea ar include şi folosirea unor animale de la circ. Or, acest lucru a generat deja reacţii publice şi este de natură să umbrească evenimentul. Sunt câteva aspecte, inclusiv cu implicaţii legale şi etice, pe care doresc să vi le aduc în atenţie în această privinţă.

Suferinţa la care sunt supuse animalele de circ reprezintă un lucru conştientizat pe scară tot mai largă. De aceea, din ce în ce mai multe ţări au adoptat în ultima perioadă legislaţii prin care au restricţionat sau interzis folosirea animalelor sălbatice la circuri.

Este profund imoral să luăm aceste animale din mediul lor natural, întins pe sute şi mii de hectare, şi să le ţinem închise în spaţii strâmte obligându-le, prin metode de tortură, să “înveţe” să execute diverse numere de circ pentru “amuzamentul” oamenilor. Suferinţa animalelor nu este nici ceva amuzant, nici ceva educativ. Nu te poate distra aşa ceva decât dacă nu realizezi câtă suferinţă îndură acele animale chinuite. Circul cu animale sălbatice poate fi calificat, cu deplin temei, drept o formă de cruzime faţă de acestea. Cum credeţi că ajunge un leu sau un tigru să se “supună” unui om într-o arenă de circ? Prin ce calvar trebuie să treacă un elefant pentru a “învăţa” să stea ridicat în aer sprijinindu-se doar pe picioarele din faţă? Câtă durere încearcă animalele de la circ trăind, multe dintre ele, o viaţă întreagă în spatele gratiilor? Condamnate la robie fără nici o vină... Da, animalele suferă, ca dumneavoastră şi ca mine şi ca toţi ceilalţi oameni. De ce le facem asta? De ce demonstrăm lipsă de compasiune şi înţelegere pentru aceste minunate făpturi? De ce nu le protejăm şi admirăm cum se bucură de o viaţă trăită în mediul lor natural, acolo unde le este locul?

Din cauza activităţii umane, multe dintre aceste specii deja sunt periclitate ori ameninţate cu dispariţia. Lei în sălbăticie mai sunt vreo 30.000, iar tigri vreo 3600. Restrângerea permanentă a habitatelor, vânarea, capturarea şi comercializarea lor, inclusiv pentru circuri, face ca numărul acestora să fie într-o scădere accelerată. Se duce o luptă foarte grea, aproape disperată, pentru salvarea unor astfel de specii. O parte a luptei constă în protejarea habitatelor şi a rezervaţiilor. Conservaţionişti, oameni de ştiinţă, forţe de poliţie (adesea riscându-şi viaţa în lupta cu braconierii lipsiţi de scrupule şi care acţionează ca o reţea mafiotă) şi autorităţi statale fac eforturi extraordinare pentru a le salva astfel încât următoarele generaţii să nu vadă doar tigri, lei sau rinoceri de pluş, ci să ştie că aceste specii încă trăiesc liber în mediul lor natural.

O parte a lupte se duce, aşadar, pe teren. Dar există şi alte componente ale acestui efort care ţin de educaţie şi de conştientizarea unei probleme. Aici, pe lângă părinţi, care nu ar trebui să îşi mai ducă la circ copiii, pe lângă organizaţiile neguvernamentale care luptă pentru drepturile animalelor, pe lângă pedagogi care ar trebui să insufle elevilor grija faţă de mediu şi dragostea şi empatia faţă de animale, politicienii ar trebui să îşi asume, la rândul lor, responsabilităţi. Fie prin discursul public, fie prin legiferare în sensul interzicerii folosirii animalelor la circ, fie prin alte gesturi care să demonstreze înţelegerea acestei probleme şi înţelepciune în a o gestiona.

Sunt de părere că, sub nici o formă, autorităţile publice nu ar trebui să legitimeze cruzimea faţă de animale. De aceea, o eventuală folosire a animalelor sălbatice, care actualmente aparţin unui circ itinerant unde acestea suferă foarte mult, la un eveniment organizat de primărie şi plătit din bani publici, ar reprezenta o legitimare atât a cruzimii faţă de animale, cât şi a întregului circuit, profund imoral, de care am vorbit mai sus, de  capturare şi “dresaj” al animalelor. Nu în ultimul rând folosirea animalelor sălbatice la un astfel de eveniment ridică şi probleme de legalitate, în absenţa autorizaţiilor necesare, aşa cum a arătat, corect, organizaţia Vier Pfoten într-o scrisoare pe care v-a transmis-o acum câteva zile. 

Vă îndemn, aşadar, domnule primar, să nu folosiţi animale sălbatice la nici un fel de manifestare organizată de către instituţia publică pe care o reprezentaţi. De asemenea, vă invit să propuneţi luarea unei hotărâri în consiliul local pentru ca, în Constanţa, să nu mai poată fi ţinute spectacole de circ de acest tip. Numeroase oraşe din mai multe ţări au luat astfel de decizii prin care au demonstrat racordarea la un set de valori importante pentru un standard ridicat de civilizaţie. Circul poate fi deosebit de atractiv şi dacă se bazează exclusiv pe numere realizate de către oameni.   

Domnule primar, închei această scrisoare cu celebrul citat din Mahatma Gandhi, relevant pentru discuţia de faţă: “Mareţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care îşi tratează animalele.”

Cu speranţa că veţi lua în considerare mesajul meu, Remus Cernea, un cetăţean“

Vă mai recomandăm:

Deputatul Remus Cernea a invitat-o pe Conchita Wurst în România

Remus Cernea va propune legalizarea uniunilor indiferent de sexul partenerilor

Legile lui Cernea, depuse în Parlament până la finele acestei luni. „O să-mi dezvălui şi orientarea sexuală, dacă e cazul“, promite deputatul de Constanţa

Remus Cernea rămâne deputat de Constanţa. Candidatura lui la alegerile europarlamentare a fost respinsă

Un parlamentar de Constanţa a învins Agenţia Naţională de Integritate. Instanţa i-a dat dreptate lui Remus Cernea

Remus Cernea: „Etica să devină disciplină obligatorie de studiu în şcoli. Religia să rămână facultativă“

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite