Raul, copilul-minune care vorbește șapte limbi străine și este admis la universitate. „Pentru mine, România e «acasă»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raul Babi, elev al Școlii Gimnaziale 37 din Constanța, împlinește în ianuarie 15 ani și uimește zi de zi cu performanțele sale greu de egalat: a obținut titluri nobiliare, este membru al mai multor societăți de elită și are o pasiune incredibilă pentru limbile străine.

Raul Babi în Italia, la Conventia Aristocrației Adriatice sursa: arhiva personală
Raul Babi în Italia, la Conventia Aristocrației Adriatice sursa: arhiva personală

Raul Babi, copilul-minune din Constanța, este mai cunoscut în cercurile academice din țară și din străinătate decât în orașul natal. A devenit apreciat în mediul online abia după ce, la vârsta de 12 ani, i-a scris o scrisoare premierului de la acea vreme, Florin Cîțu, în care îi cerea să facă ceva și pentru elevii acestei țări. Scrisoarea a devenit virală pe Facebook.

Raul provine dintr-o familie obișnuită, cu posibilități financiare medii: mama sa, deși are studii superioare, este secretară la Universitatea “Ovidius” din Constanța, iar tatăl este inginer. Părinții și-au dat seama încă de când era mic că au fericirea de a avea un copil supradotat.

„Cred că primul indiciu dintr-o serie de astfel de momente a fost dezvoltarea abilității de a vorbi la o vârstă extrem de fragedă. La doar 11 luni, Raul mă uimea deja cu o vorbire fluentă, folosind un limbaj complet creat de el, cu cuvinte inventate pentru fiecare aspect al propriului său univers și cu o sintaxă interesantă. Consider că această expresie timpurie a ingeniozității sale a reprezentat, de fapt, primă dovadă a talentului său pentru învățarea limbilor străine", a declarat pentru „Adevărul" Romica Babi, mama lui Raul.

Performanțe greu de egalat

Pasiunea sa pentru limbi străine, încurajată de părinții care eu investit tot ce aveau în copilul lor, i-a adus lui Raul locul I la Olimpiada Națională de Limba Latină. Este doar ultima sa performanță dintr-un lung șir de realizări. Adolescentul vorbește engleză, germană, armeană, turcă, greacă, chineză și Esperanto și este înscris în diverse cercuri universitare, pe lângă școala generală pe care o frecventează.

Succesele sale i-au adus invitația de a se înscrie, fără admitere, la Universitatea de Vest din Timișoara. De asemenea, după ce a scris și a documentat o serie de articole a primit medalia de aur a Societății de Studii Clasice din România, este cavaler al Ordinului Dinastic al Nobilei Familii Agricola - Italia, deține medalia de Fidelitate a Casei Imperiale Braziliene, Baron al Casei Regale a Franței și diploma pentru conferirea titlului de Cavaler al Dreptății al Ordinului Ducelui de Bojano - Italia. În timpul liber, Raul Babi face voluntariat.

Raul Babi sursa : arhiva personală
Raul Babi sursa : arhiva personală

„Nu întrevăd o motivație singulară care să justifice dedicarea considerabilă a timpului meu liber studiului limbilor străine. Nu am identificat un raționament logic care să fundamenteze căutarea mea de a înțelege și de a vorbi în alte limbi; pur și simplu, mă regăsesc în plăcerea de a îmbogăți sfera cunoașterii mele", a declarat Raul Babi, pentru "Adevărul".

„Pentru mine, România este acasă”

Deși are posibilitatea de a accesa o bursă în străinătate, Raul nu se vede în alt loc decât acasă. Se simte atras de domeniul juridic, însă se declară prudent în a afirma că și-a găsit calea. “Simt o conexiune puternică la toate nivelurile cu aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu. Și nu dintr-un motiv fals - patriotic, ci pur și simplu pentru că iubesc să fiu acasă - înconjurat de oameni de valoare, dar și pentru că nu mă pot imagina vorbind într-o altă limbă întreaga mea viață", a afirmat Raul.

Copilul spune că că, momentan, se bucură de prezent și așteptă să vadă ce oportunități îi mai apar în cale.

Profesorii îl felicită cu fiecare ocazie, colegii îl tratează cu admirație și respect, iar Raul are și un mesaj pentru colegii săi de generație, protagoniști din ce în ce mai des ai unor incidente cauzate de alcool și droguri. „Să respingă spiritul de turmă și să înțeleagă că valoarea lor nu stă în astfel de acțiuni, ci în personalitatea și inteligența pe care o au. Oricât de interesant ar părea să fumezi, vapezi sau să bei - punând în balanță beneficiile și consecințele - putem să aflăm cu rapiditate care este decizia corectă", spune Raul.

Singura sa dezamăgire vine din partea clasei politice: spune că asistăm la un „genocid intelectual al României”, iar „creierele" țării noastre „migrează” către Vest.

„Am încercat să fiu un părinte dedicat și responsabil”

De Crăciun, Raul a primit cadou cărți, ca în fiecare an. Mama lui îl privește cu nedisimulată mândrie și spune că l-a crescut cu atenție, cu iubire și fără să folosească vreo metoda modernă de parenting.

Raul Babi si parinții săi: Romica și Liviu sursa arhiva personală
Raul Babi si parinții săi: Romica și Liviu sursa arhiva personală

„Am încercat să fiu un părinte dedicat și responsabil. Îi reamintesc mereu cât de mult îl iubesc și i-am acordat încă de mic libertatea de a-și dezvolta propriile opinii, idei și planuri. Am investit în numeroși meditatori - de la cei care predau chineză la cei specializați în arabă - Răul experimentând diverse abordări. De multe ori, gestionarea financiară a fost o provocare în susținerea simultană a mai multor pregătiri, dar am fost întotdeauna motivați de succesele lui Raul în acest domeniu", a declarat Romica Babi pentru "Adevărul".

Sfatul ei pentru părinții determinați să își împingă copiii de la spate ca să reușească în viață este să adopte o abordare mai calmă și mai atentă: fiecare copil posedă propriul său talent, iar atunci când îl descoperă, îl poate utiliza pentru a atinge succesul în viață.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite