Radu Mazăre scapă de un nou dosar penal, pe filiera Madagascar. Ce argumentează instanța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat că a prejudiciat municipiul Constanța cu 1,73 milioane de euro, fostul primar Radu Mazăre scapă din nou de judecată invocând faptul că Madagascarul nu este de acord cu procesul său.

Radu Mazăre, fost primar al Constanței FOTO: Adevărul
Radu Mazăre, fost primar al Constanței FOTO: Adevărul

În decembrie 2020, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Acesta este acuzat că a dispus vânzarea a 10 terenuri din municipiul Constanța (Mamaia, zona lacului Siutghiol și zona Lacului Tăbăcărie) prin negociere directă, nu prin licitație publică, la prețuri subevaluate.

Astfel, Mazăre, spun procurorii, a prejudiciat orașul cu 1,73 milioane de euro. În demersul său, primarul a fost ajutat și de Marcela Enache, secretara municipiului de la acea vreme.

Din momentul trimiterii dosarului spre judecată la Tribunalul Constanța, acesta se află tot în cameră preliminară. Mai întâi, magistrații Tribunalului au decis că procesul celor doi inculpați poate să înceapă, dar Curtea de Apel a admis contestația formulată de Radu Mazăre și a constatat că rechizitoriul procurorilor DNA Constanța încalcă principiul specialității.

În iunie 2019, fostul primar al Constanţei a fost extrădat din Madagascar, unde fugise în anul 2017, pentru a executa o condamnare definitivă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia.

Madagascarul îl scapă pe Radu Mazăre

Principiul specialității este prevăzut de articolul 74 din Legea 302/2004: „persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”.

Aceeași lege prevede și două excepții: acordul statului solicitat sau prezența persoanei extrădate pe teritoriul statului unde s-a realizat predarea, după 45 de zile de la liberarea sa definitivă.

Curtea de Apel Constanța, în cameră preliminară, a evidențiat faptul că Madagascarul nu și-a dat acordul în acest nou dosar penal pentru ca Radu Mazăre să fie cercetat penal și judecat.

„Ministerul Justiției malgaș nu poate admite cererea dumneavoastră de extindere a consimțământului la judecarea domnului Radu Ștefan Mazăre  pentru un dosar aflat pe rol sau unul viitor. De asemenea, din descrierea procedurii reiese că domnul Radu Ștefan Mazăre nu și-a dat acordul”, a răspiuns statul Madagascar solicitării DNA.

În plus, Madagascarul arată că Radu Mazăre s-a prevalat de statutul său de solicitant de azil sub protecția Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați. „Infracțiunile pentru care statul dumneavoastră solicită ca Justiția malgașă să facă derogare de la principiul specialității nu sunt clare și nu ne garantează faptul că nu este vorba de infracțiuni cu caracter politic”, se mai artă în răspuns.

Rechizitoriul returnat procurorilor DNA

Magistrații Curții de Apel Constanța au decis să returneze rechizitoriul către DNA pentru ca procurorii să scoată din el toate actele de urmărire penală și mijloacele de probă efectuate după data extrădării lui Radu Mazăre (iulie 2019), acte lovite de nulitate relativă.

Următorul termen de judecată, în Cameră Preliminară, este pe 20 septembrie, dar surse judiciare arată că Radu Mazăre va scăpa și de acest proces penal cu ajutorul Madagascarului care nu este de acord ca fostul edil să fie judecat. Singura persoană care va ajunge în fața judecătorilor, pe fond, va fi fosta secretară a municipiului Constanța.

Astfel, Mazăre scapă de al doilea dosar penal, după ce, în mai 2022, ÎCCJ a decis să înceteze judecata în cazul lui deoarece lipsea acordul statului Madagascar, în dosarul campusului social Henry Coandă. Judecătorii ÎCCJ au constatat că primarul luase 175.000 de euro mită, dar au dispus încetarea procesului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite