Cum l-a scăpat statul Madagascar pe Radu Mazăre în dosarul campusului „Henri Coandă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre foto: FB/Nicuşor Constantinescu
Radu Mazăre foto: FB/Nicuşor Constantinescu

Radu Mazăre a primit 175.000 de euro mită, susţin judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, ei au decis ca procesul penal să înceteze în cazul fostului primar al Constanţei. În acelaşi dosar, fratele său Alexandru Mazăre a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare

Completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a ajuns la concluzia că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a luat mită în cazul atribuirii licitaţiei construirii campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă”. El a primit suma de 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca firma pe care afaceristul o reprezenta să câştige acea licitaţie în anul 2011. Cu toate acestea, fostul edil a scăpat de condamnare, iar procesul penal a încetat, conform decizie definitive date marţi, 10 mai.

În acelaşi dosar, Alexandru Mazăre, fratele primarului a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, iar Avraham Morgenstern a scăpat de procesul penal deoarece fapta s-a prescris.

În iunie 2019, fostul primar al Constanţei a fost extrădat din Madagascar, unde fugise în anul 2017, pentru a executa o condamnare definitivă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa şi Mamaia. 

Conform principiului specialităţii, care se regăseşte în procedura extrădării, „persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea” (articolului 74 din Legea 302/2004).

Legea prevede şi două excepţii care înlătură aplicabilitatea acestui articol, dar care nu au fost întrunite în cazul fostului primar al Constanţei. Astfel, prima excepţie presupune ca statul de extrădare să-şi dea acordul pentru judecarea în alte cauze, ceea ce a cerut ÎCCJ dar fără succes. Cea de-a doua excepţie prevede trecerea unui termen de 45 de zile în care cel extrădat poate să părăsească teritoriul ţării, şi nu îl părăseşte. Nici această excepţie nu s-a putut întruni deoarece Mazăre este închis în acest moment.

Madagascar nu şi-a dat consimţământul

În luna iunie 2019, conform excepţiei invocate de articolul 74, prin care statul de extrădare îşi poate da acordul pentru ca extrădatul să fie judecat şi în alte cauze, magistraţii ÎCCJ au sesizat Ministerul Justiţiei în vederea formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea lui Radu Mazăre pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită şi a trei infracţiuni de fals în declaraţii în dosarul campusului „Henri Coandă”. 

A trecut destul de mult timp fără ca Republica Madagascar să transmită vreun răspuns, ceea ce a dus la amânarea succesivă a procesului. Pe 3 decembrie 2020, Ministerul Justiţiei din România anunţă ÎCCJ că autorităţile malgaşe precizează expres că nu pot extinde consimţământul în vederea judecării lui Radu Mazăre şi pentru faptele ce fac obiectul acestui nou dosar. Mai mult, oficialii din Madagascar subliniază importanţa respectării de către statul român a principiului specialităţii.

„Având în vedere răspunsul autorităţilor malgaşe, precum şi faptul că pentru continuarea judecăţii în prezentul dosar trebuie respectat principiul specialităţii, inculpatul a considerat că există un impediment la judecată şi solicită încetarea procesului penal”, spun judecătorii în motivare. Astfel, completul de cinci magistraţi a decis definitiv să renunţe la procesul penal împotriva lui Radu Mazăre.

ÎCCJ, despre circuitul banilor

În motivarea deciziei luate în dosarul campusului „Henri Coandă, judecătorii au explicat faptul că darea şi luarea de mită s-a realizat în cauză prin intermediul unei societăţii din Cipru care este unic asociat al societăţii din România (controlată de Avraham Morgenstern) care a câştigat licitaţia construirii acelor locuinţe modulare. 

Banii au fost transferaţi sub forma unui onorariu de succes, deşi la data transferului licitaţia nu avusese loc. Apoi, alţi intermediari au folosit banii din firma cipriotă pentru a face transferul sumei de 175.000 de euro către Radu Mazăre sau fratele său. 

„La data de 13 septembrie 2011, suma de 95.000 de euro s-a virat în contul din Israel a lui Radu Mazăre, iar suma de 40.000 de euro în contul din Israel a lui Alexandru Mazăre, pentru ca la data de 6 decembrie 2011 suma de 40.000 de euro să fie transferată către contul lui Alexandru Mazăre însă, întrucât acest cont fusese închis în luna octombrie 2011, suma este redirecţionată către contul lui Mihai Mazăre, cel de-al treilea frate”, descriu judecătorii modalitatea primirii mitei.

Magistraţii spun că Radu Mazăre a primit cei 175.000 de euro în calitatea de primar, iar în schimbul banilor a făcut demersuri în favoarea firmei lui Morgenstern, demersuri ce au constat în iniţierea unor hotărâri de consiliu prin care au fost aprobate diversele etape ale proiectului de construire a campusului social.

În cursul procesului, fostul primar al Constanţei a susţinut că aceşti bani au fost primiţi ca parte dintr-o datorie pe care un cetăţean străin o are la el. Acelaşi lucru l-a susţinut şi fratele său, Alexandru, care a spus că banii intraţi în contul său sunt, de fapt, depuneri de numerar făcute de către persoana cu care deţinea acel cont.

La trei zile după terminarea acestui proces soldat cu încetarea procesului în cazul lui Radu Mazăre şi cu condamnarea lui Alexandru Mazăre, mama acestora, Gabriela Mazăre, a murit. Cei doi fraţi au primit acordul penitenciarelor Rahova şi Jilava şi au participat luni, 16 mai, la slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Teodosie la o biserică din Mamaia Sat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

ÎPS Teodosie, la înmormântarea mamei fraţilor Mazăre: „M-a rugat să-i pun pe copiii ei la rugăciune”

Fraţii Alexandru şi Radu Mazăre ies din închisoare pentru a participa la înmormântarea mamei lor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite