Proiectul imobiliar din zona plajei Corbu ar avea impact „nesemnificativ” pentru mediu. Primar: „Noi vrem cât mai mulţi investitori” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: news.ro
FOTO: news.ro

Construcţiile din zona plajei Corbu, în rezervaţia Biosferei Delta Dunării, au stârnit un val de nemulţumiri. Prefectura Constanţa a atacat în instanţă autorizaţia de construire. În schimb, primarul comunei vrea mai mulţi investitori.

Pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, la circa 150 de metri de ţărmul Mării Negre, în zona plajei Corbu, urmează să se ridice un sat de vacanţă compus din 24 de case cu regim de înălţime p+1, restaurant, SPA, drumuri şi parcări, titularul proiectului fiind SC Logis Project SRL.

Primăria comunei Corbu, judeţul Constanţa, a organizat vineri, 25 februarie, o conferinţă de presă în care a explicat că toate actele emise de administraţia locală, cu privire la acest proiect, ar fi fost legale. Mai mult, la conferinţă au participat reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Constanţa, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi biologul Călin Hodor, reprezentantul firmei care a realizat studiul de evaluare, un studiu plătit de beneficiarul investiţiei.

Primarul Vasile Lumînare s-a arătat deranjat de „tăvălugul” de ştiri referitoare la construcţiile din zona plajei, spunând că ele alungă investitorii şi „afectează interesele şi imaginea primăriei Corbu”.

„Comunitatea din Corbu îşi doreşte dezvoltarea din zonă. În fiecare vară, plaja este asaltată de turişti şi umplută de gunoaie. Fiind vorba de un turism necontrolat, nu există facilităţi care să prevină degradarea zonei. Plaja din Corbu nu este sălbatică, ci antropizată. Comuna Corbu se află la marginea rezervaţiei Deltei Dunării. Comuna se situează în zona economică de dezvoltare durabilă”, a explicat primarul. 

conferinta presa corbu

Primarul comunei Corbu (centru), biologul Călin Hodor (dreapta) şi avocatul primăriei (stânga)

Vasile Lumînare a declarat că vrea să facă din Corbu o staţiune turistică, cu un turism controlat, de aceea comuna sa ar fi deschisă oricărui investitor care ar vrea să pună bazele unui turism „ecologic” acolo. 

„Noi vrem sa aducem comuna la statut de staţiune, ne dorim să avem cât mai mulţi investitori în zonă”, a conchis primarul. 

Avocatul Primăriei Corbu, Marius Răducan, a precizat că în momentul în care terenul a intrat în circuitul civil, cu documentaţie de la OCPI, care demonstrează apartenenţa acelui teren, şi proprietarul vine la autoritatea locală, aceasta eliberează documentele necesare. „Din punctul nostru de vedere, actele au fost legale, acum instanţele urmează să se pronunţe”, spune avocatul. 

El face referire la acţiunea în instanţă înaintată de Prefectul judeţului prin care se solicită suspendarea autorizaţiei de construcţie, dar şi la un alt proces intentat de o asociaţie civică prin care se cere anularea acestei autorizaţii. 

Hodor Călin, unul dintre cei care au lucrat la studiul de evaluare a proiectului comandat de către SC Logis Project SRL, a spus că nu se pune problema ca acest studiu „să fie făcut la comandă”. „A mai fost o acuză: datorită faptului ca suntem plătiţi pentru analiza de către dezvoltator, am scrie la comandă. Tare mi-ar fi plăcut sa scriu asa. Studiul a fost făcut independent, de către cei mai buni experţi”, spune Hodor. 

În studiul semnat de mai mulţi specialişti, printre care şi Călin Hodor, se spune că „va exista doar un impact nesemnificativ asupra speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară din cele două situri (ROSPA0031 şi ROSCI0065)”. 

Reprezentanţii ARBDD şi cei ai APM au prezentat o serie de avize, autorizaţii şi documente emise de diferite instituţii care ar fi stat la baza avizelor de mediu pe care Rezervaţia şi Agenţia de Mediu le-au acordat acestui proiect imobiliar. 

Plaja Corbu

 

Vă recomandăm şi: 

Prefectura Constanţa va ataca în instanţă investiţia privată de pe plaja Corbu. Terenul a fost transferat de primărie din extravilan în intravilan

Guvernatorul Deltei Dunării: „Construcţiile care se ridică pe plaja Corbu ar putea fi un precedent“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite