Prognoza meteo pentru primul trimestru 2013. Iarna va fi blândă în sud-est, iar primăvara începe cu ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prognoză bună pentru sud-estul ţării - iarnă blândă la Constanţa FOTO Adevărul Constanţa
Prognoză bună pentru sud-estul ţării - iarnă blândă la Constanţa FOTO Adevărul Constanţa

Estimările meteorologice sezoniere au un grad de realizare de aproximativ 60%. Specialiştii fac o precizare: fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestei estimări.

Iarna va fi blândă pentru sud-estul ţării, iar prima lună a primăverii se anunţă ploioasă. Acestea sunt estimările meteorologice pentru intervalul ianuarie - martie 2013.

Estimările meteorologice sezoniere, pentru intervalul ianuarie - martie 2013, sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading - Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Meteorologii prognozează distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii. Specialiştii fac o precizare: fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestei estimări.

Ianuarie 2013  

Temperaturile medii lunare se vor situa în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local vor fi posibile valori termice peste mediile multianuale. În România, temperatura medie a lunii ianuarie este minus 3,1 grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul. Cantitatea de precipitaţii este în medie 37,2 litri/metru pătrat în luna ianuarie, în România.

Februarie 2013  
 
Regimul termic mediu lunar al aerului va prezenţa în general valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Temperatura medie în februarie este minus 1,1 grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a teritoriului. Local în sud-vestul şi nordul ţării acestea se pot situa sub valorile normale. Media precipitaţiilor este de 35,4 litri/metru pătrat, în februarie.  
 
Martie 2013

Temperaturile medii lunare vor prezenţa în general valori apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul ţării, exceptând vestul, sud-vestul şi nord-vestul ţării, unde local valorile termice pot fi sub cele normale. Temperatura medie în luna martie este 3,4 grade Celsius.  
 
Cantităţile lunare de precipitaţii se pot situa peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, doar în sud-estul ţării fiind posibile cantităţi apropiate de mediile multianuale. Media lunară a precipitaţiilor a fost de 35,6 litri/metru pătrat. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite