Povestea tristă a statuii lui Ovidius: a fost mutată pentru a face loc Palatului Comunal şi apoi distrusă de bulgari
0
Cu toţii admirăm statuia lui Ovidius atunci când ne îndreptăm paşii spre faleza Constanţei. Poetul latin scrutează marea de pe soclu, cu spatele la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Însă, în urmă cu un secol, Ovidius privea spre oraş.
Primul dintre monumentele ridicate la Constanţa după alipirea Dobrogei la România a fost cel care îl înfăţişează pe marele poet roman Publius Ovidius Naso. Statuia din bronz care îl înfăţişează pe Ovidius într-o atitudine adânc meditativă a fost dezvelită în august 1887.
Iniţial, statuia a fost amplasată cu faţa spre nord, însă construcţia Palatului Primăriei, actualul Muzeu Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa impunând, în 1921, mutarea pe actualul amplasament.
În imaginile de colecţie, achiziţionate de constănţeni, descoperim farmecul aparte al zonei istorice a oraşului Constanţa, în mijlocul căreia tronează statuia lui Ovidius, cel exilat la Tomis. Înainte de 1921, statuia lui Ovidius era cu spatele la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, iar în prezent este cu spatele la muzeu.
Piatra de temelie a Palatului Comunal a fost pusă la 22 mai 1912, de către moştenitorul tronului, Principele Ferdinand. După serviciul religios, oficiat de Episcopul Nifon, Principele Ferdinand a semnat actul comemorativ, alături de Episcopul Nifon, Constantin Pariano, primarul Titus Cănănău şi alţi consilieri. Edificiul este ridicat prin desfiinţarea străzilor Neptun şi Thetis, pe vechiul drum de acces în port.
Lucrările de construcţie au fost sistate în 1913, reluate în vara anului 1914 şi oprite iar, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Inaugurarea edificiului proiectat de arhitectul Victor Ştefănescu a avut loc la 17 iulie 1921.
Primăria a funcţionat în această clădire aici până în anul 1977, când s-a mutat în Parcul Arheologic (Casa Albă). În construcţia din Piaţa Ovidiu s-a mutat Muzeul Arheologic, care funcţionase până atunci în clădirea Arhiepiscopiei Tomisului.

În timpul ocupaţiei bulgaro-germane (1916 - 1918), soldaţii bulgari au doborât statuia din zona istorică a oraşului folosindu-se de frânghii trase de doi bivoli şi, dacă nu erau opriţi de către nemţi, şi acesta ar fi fost distrusă. Ofiţerii nemţi au dat ordin ca statuia să fie repusă pe soclul ei, lucru care s-a executat, soldaţii germani construind un sistem din bârne de lemn de care au agăţat scripeţi şi cu frânghiile au legat statuia şi l-au pus pe marele poet latin la locul lui. Ovidius a rămas fără stilus (pana) din mână.
Vă mai recomandăm: