Omul care a învins ANAF. Cum a câştigat un tânăr patron de pe litoral procesul cu inspectorii antifraudă şi a scăpat de amenda de 8000 lei
0Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost învinsă la Constanţa. Un patron de la malul mării a reuşit să câştige în instanţă procesul cu inspectorii antifraudă care i-au închis afacerea şi i-au dat o amenda de 8000 lei. Totul a pornit de la o defecţiune a casei de marcat pe care inspectorii ANAF nu au vrut să o înţeleagă.
Controalele ANAF nu sunt un lucru nou pentru patronii de pe litoral. Oamenii de la antifraudă umblau încă de vara trecută pe la terasele de pe malul mării şi aplicau amenzi uriaşe.
Una dintre „victimele" controalelor ANAF a fost un tânăr comerciant de pe litoral. Bărbatul a deschis o terasă unde vindea mâncare fast-food clienţilor de pe o plajă aflată în sudul litoralului. Firma, un SRL-D (adica o primă afacere a unui cuplu tânăr), era făcută pe numele soţiei şi micuţa terasă nu vindea decât peşte prăjit pentru turiştii care voiau o gustare la orele prânzului. Locaţia aleasă era o plajă nu foarte vizitată din Eforie.
El îşi aduce aminte că în luna iulie 2014 avea treabă în Constanţa, iar soţia lui care se ocupa de tejgheaua cu mâncare cu specific pescăresc a fost nevoită să-şi lase mama să servească acei câţiva clienţi care pofteau la hamsii şi fructe de mare.
O oră mai târziu a primit un telefon de la soacră care era speriată de controlul celor de la ANAF. Oamenii legii au găsit 217 lei care nu au fost introduşi în casa de marcat. Degeaba a încercat să le explice femeia că tastatura casei de marcat se blocase şi că ea nu ştia să o repare. Inspectorii antifraudă au închis terasa şi au aplicat o amendă dură: 8000 lei.
Tânărul patron îşi aduce aminte clar de discuţia avută cu inspectorii ANAF:
„Şi dacă nu îmi plăteam taxele şi făceam totul la negru ce amendă mi-aţi fi aplicat?", a întrebat patronul? „Tot 8000 lei!", a venit răspunsul tăios al celor care făceau controlul.
Amenda era una uriaşă pentru proprietarul micuţei afaceri. El nu câştiga mai mult de 400 lei pe zi, iar profitul pe toată vara nu ar fi ajuns la 8000 lei. În plus, închiderea tejghelei care vindea hamsii ar fi pus punct oricărui câştig în sezonul estival.
Omul s-a sfătuit cu avocatul şi a decis să facă un gest pe care patronii aflaţi la început nu prea au curaj să-l facă: să dea în judecată ANAF şi să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă. Zis şi făcut! Procesul a durat patru luni, dar soluţia a fost una pe măsura aşteptărilor.
ANAF a pierdut în instanţă, iar amenda de 8000 lei a fost înlocuită cu un avertisment. Patronul mai are acum un pas de trecut. Avocatul Mihai Dinu Daniel, cel care l-a reprezentat în instanţă spune că între timp s-a modificat legea şi plângerea contravenţională nu mai suspendă efectele procesului verbal.
Cu alte cuvinte, decizia intră în vigoare abia atunci când nu mai este contestată de niciuna dintre părţi şi numai de atunci încep să se scurgă cele trei luni în care terasa este închisă. Patronul intenţionează să deschidă afacerea cu hamsii prăjite din nou şi speră că nu va fi nevoit să stea cu obloanele trase atunci când vine 1 Mai.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.