Olimpiada sportivilor cu dizabilităţi, în premieră la Constanţa. Cei mai bravi competitori se întrec pentru a ajunge la Jocurile Paralimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportivii paralimpici, exemplu de olimpism FOTO Reuters
Sportivii paralimpici, exemplu de olimpism FOTO Reuters

Peste 140 de sportivi cu dizabilităţi se vor întrece în cadrul Jocurilor Naţionale organizate în România, cea mai amplă competiţie de acest gen, organizată în premieră la Constanţa. Sub platforma „Susţinem adevăraţii învingători“, sportivii vor lupta în Constanţa pentru a acumula puncte care să-i conducă la Jocurile Paralimpice.

Este prima dată când Jocurile Naţionale au loc în Constanţa, competiţia fiind organizată anterior în Bucureşti. Lipsa facilităţilor de cazare şi transport pentru persoanele cu dizabilităţi a determinat mutarea Jocurilor la Constanţa, unde beneficiază de toate condiţiile necesare, inclusiv cazarea într-un hotel care permite accesul scaunelor cu rotile în toate camerele.

Cele mai de amploare Jocuri Naţionale pentru persoane cu dizabilităţi, organizate până acum în România, vor fi găzduite la Constanţa, între 27 şi 30 mai, unde peste 140 de sportivi cu dizabilităţi, din 11 judeţe din ţară, vor participa la cea de-a 20-a ediţie a Jocurilor Naţionale şi a 3-a ediţie a Trofeului Litoral.

Jocurile Naţionale reprezintă o etapă importantă în calendarul paralimpic intern, susţinut prin campania naţională „Susţinem adevăraţii învingători”, lansată de Olympus alături de Comitetul Naţional Paralimpic (CNP).

Campania naţională are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilităţi în lupta pentru victorii, în drumul lor catre  Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016.

Punctajul obţinut la Constanţa este luat în calcul la alcătuirea Clasamentului Naţional 2013, în urma căruia se decide cine va reprezenta România în competiţiile internaţionale, unde sportivii se califică pentru Jocurile Paralimpice.

Este prima dată când Jocurile Naţionale au loc în Constanţa, competiţia fiind organizată anterior în Bucureşti. Lipsa facilităţilor de cazare şi transport pentru persoanele cu dizabilităţi a determinat mutarea Jocurilor la Constanţa, unde beneficiază de toate condiţiile necesare, inclusiv cazarea într-un hotel care permite accesul scaunelor cu rotile în toate camerele.

Competiţiile vor începe luni, 27 mai, la stadionul Farul din Constanţa, primul fiind campionatul naţional de atletism, apoi tirul cu arcul. Urmează probele de tenis de masă (individual şi pe echipe), pe 28 mai, în sala Complex Tomis, iar campionatul naţional de baschet („Cupa Mariana Mihoc“) este programat pentru 29-30 mai, în aceeaşi locaţie. Proba de şah se va derula începând de luni până miercuri. Jocurile Naţionale vor avea, de asemenea, reprezentanţi internaţionali, prin participarea unei echipe de baschet în scaun cu rotile din Bulgaria.

Trofeul Litoral, care cuprinde proba de ski nautic - o premieră în România - pe lacul Siutghiol şi proba de pescuit sportiv pe lacul Corbu, este programat pentru 29-30 mai.

Competiţiile au loc sub umbrela campaniei naţionale „Susţinem adevăraţii învingători“, care sprijină, de asemenea, eforturile Comitetului Naţional Paralimpic Român în a asigura accesul antrenorilor şi sportivilor la concursurile naţionale şi internaţionale, precum şi pentru a asigura accesul acestora la sălile de antrenament şi echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriţie.

„Ne bucurăm să vedem un număr atât de mare de sportivi cu dizabilităţi participând la Jocurile din Constanţa şi le urăm tuturor mult succes! Fiecare dintre aceste competiţii reprezintă un pas mai aproape de Rio de Janeiro, iar noi suntem aici să îi susţinem în lupta lor pentru noi victorii, astfel încât să avem una dintre cele mai competitive echipe paralimpice din lume“, spune Ilias Pliatsikas, Director General Olympus.

„Suntem foarte încântaţi că am reuşit să adunăm atât de mulţi participanţi la acest eveniment. Sunt sigură că, beneficiind de mai multă expunere pentru competiţiile şi sportivii noştri, cu ajutorul campaniei «Susţinem adevăraţii învingători», vom putea atrage din ce în ce mai mulţi tineri cu dizabilităţi către sporturile paralimpice şi vom avea astfel şi mai mulţi participanţi la competiţiile viitoare“, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.

Olympus este deja un partener tradiţional al CNP, fiind una dintre primele companii care au sprijinit echipa paralimpică românească la Londra, precum şi care a iniţiat şi dezvoltat o întreagă campanie naţională de comunicare pentru conştientizarea mişcării paralimpice şi necesitatea de a contribui la povestea lor de succes.

Mai mult decât atât, venind în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi, sub conceptul umbrelă „Light in the Dark”, Olympus este singura companie de bunuri de larg consum din România care a conceput un ambalaj special, inscripţionat în alfabetul Braille (pentru laptele de consum OLY), astfel încât persoanele cu deficienţe de vedere să poată avea acces uşor la alimentele de bază, sporind în acelaşi timp nivelul lor de independenţă.

Campania „Susţinem adevăraţii învingători“ este sprijinită de Radio Europa FM.

Grupul Olympus este prezent în România din 1999. În ultimii 14 ani, a dezvoltat diverse programe de sprijinire a fermierilor români, în efortul de a îmbunătăţi metodele de creştere şi îngrijire a animalelor, pentru a atinge standarde superioare de calitate în ceea ce priveşte colectarea laptelui.

Grupul de firme, deţinut de o familie aflată la a treia generaţie de producători de lactate, are sediul în Trikala, Grecia, şi operează în 34 de ţări, inclusiv pe pieţe precum SUA, Germania şi Italia. În prezent, deţine cinci unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria şi România, care produc lactate şi sucuri naturale.

Pentru informaţii despre sporturile şi competiţiile paralimpice, vizitaţi www.facebook.com/OlympusDairy.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite