Nicuşor Constantinescu, condamnat în dosarul elicopterului SMURD, căzut în Lacul Siutghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

După mai bine de 4 ani de la producerea accidentului şi după 55 de termene de judecată, magistraţii Tribunalului Constanţa au dat primul verdict în cazul dosarului elicopterului SMURD, prăbuşit în Lacul Siutghiol din Constanţa.

După mai bine de patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat marţi, 7 mai, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. De asemenea, baronul local PSD trebuie să dea înapoi Consiliului Judeţean peste 1 milion de lei ca despăgubiri. Sentinţa nu este definitivă.

Un proces cu 55 de termene

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul elicopterului SMURD, prăbuşit în lacul Siutghiol. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.
 
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor, dosar în care Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În momentul de faţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa se află închis la penitenciarul Poarta Albă unde ispăşeşte încă o condamnare de 5 ani în dosarul Centrului Militar Zonal.

Problemele baronului de Constanţa nu se termină aici. Pe rolul instanţelor se află în diferite stadii câteva dosare penale în care este acuzat de abuz în serviciu.

Epava elicopter prăbuşit lacul Siutghiol Constanţa Mamaia

La un an de la prăbuşirea elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol, Parchetul General descria stadiul anchetei:

„Au fost audiate, pe parcursul a 875 ore de anchetă, 111 persoane, din care 8 părţi civile şi 103 martori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Autorităţii Navale Române, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe  Mare, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, precum şi cetăţeni care au sesizat SNUAU 112, în legătură cu producerea catastrofei aviatice, sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie pentru salvarea victimelor; s-au solicitat relaţii de la peste 15 instituţii ale statului şi persoane juridice; la data de 14 decembrie 2015, s-a dispus efectuarea, de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C.”

Pe aceeaşi temă:

UPDATE VIDEO Nicuşor Constantinescu, adus cu duba la DNA Constanţa. Este citat în două dosare penale

Judecătorii au decis câţi ani mai stă la închisoare baronul Constanţei, Nicuşor Constantinescu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite