Muzeul în aer liber de la Dervent s-a îmbogăţit cu mai multe exponate: „Aici, miroase ca în casa bunicii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă tradiţională dobrogeană, la Dervent FOTO MI
Casă tradiţională dobrogeană, la Dervent FOTO MI

În curtea Mănăstirii Dervent din judeţul Constanţa, trecătorul obosit se poate odihni la muzeul etnografic, unde este recreată lumea ţăranilor de altădată.

Proiectul, unic în spaţiul duhovnicesc, a demarat în 2004, cu strămutarea unei case vechi ţărăneşti, tradiţionale, din Oltina. Recent, aici au fost aduse aici două teascuri din lemn în care se presau strugurii în anii 1930. 

„Exponatele, care aparţin Muzeului de Artă Populară din Constanţa, au fost până de curând în custodia Muzeului vinului de la Murfatlar, dar cum acel spaţiu este aproape închis, au fost aduse la noi“, spune stareţul Andrei de la Dervent. Acum, câţiva meşteri lucrează la realizarea unui şopron, acoperit în stil tradiţional cu olane, care să adăpostească noile achiziţii. 

În curând, în muzeu va putea fi admirată şi o casă din Râmnic, o fântână din piatră luată descoperită pe drumul de la Izvoarele. În curtea mănăstirii va fi amenajată şi o cameră memorială a părintelui Elefterie, ctitorul mănăstirii, construcţie care va avea elemente tradiţionale macedoneşti.   

Turiştii care se opresc să admire un colţ din satul dobrogean de altădată sunt încântaţi, trăind nostalgia copilăriei, a vacanţelor la bunicii de la ţară. „Aici, miroase ca în casa bunicii“, spun pelerinii care treg pragul casei tradiţionale. 

Imagine indisponibilă

Teascul de presat struguri, realizat în întregime din lemn 

Imagine indisponibilă

FOTO M.I. 

Imagine indisponibilă
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite