Musulmanii se pregătesc de Luna Sfântă, cu postul specific Ramazanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimente de iftar pentru musulmanii din Băneasa Sursa Muftiatul Cultului Musulman din România
Alimente de iftar pentru musulmanii din Băneasa Sursa Muftiatul Cultului Musulman din România

Musulmanii se pregătesc să intre în postul din Luna Ramazan, ei urmând să celebreze Ramazan Bayramul la 13 mai. Alimente pentru mesele de iftar, cina specifică postului musulman, au fost oferite de Muftiat celor nevoiaşi, cu ajutorul unei fundaţii din Germania.

Reprezentanţi ai Muftiatului Cultului Musulman din România şi ai Fundaţiei Hasene – Germania au împărţit joi, 8 aprilie 2021, 900 de pachete cu alimente neperisabile membrilor comunităţii musulmane din oraşul Băneasa şi din localităţile limitrofe. Organizatorii şi-au dorit să asigure alimentele de bază necesare pentru pregătirea meselor de iftar, masa specifică postului din Luna Ramazan.

„Colaborarea Muftiatului Cultului Musulman din România cu Fundaţia Hasene din Germania datează de mai mulţi ani, aceasta concretizându-se în sprijin periodic acordat în mod special familiilor cu posibilităţi materiale limitate ce locuiesc în zone defavorizate din România“, specifică Muftiatul Cultului Musulman din România.

„Împreună cu partenerii noştri am dorit ca şi anul acesta, în ciuda condiţiilor dificile cauzate de criza sanitară, să le asigurăm semenilor noştri cele necesare pentru tradiţionala cină de iftar pe care o vom servi timp de o lună începând din data de 13 aprilie.

Postul specific Lunii Ramazan este o perioadă pe care trebuie să o petrecem în linişte, dedicându-ne cât mai mult trăirii religioase şi încercând să ne detaşăm de grijile cotodiene.

Pe această cale ţin să le mulţumesc colaboratorilor noştri care ne susţin an de an cu donaţii care ajung la membrii comunităţii noastre şi nu numai“, a declarat muftiul Muurat Iusuf, şeful Cultului Musulman din România. 

Luna Ramazan va fi o lună a purificării spirituale, perioadă în care credincioşii musulmani, prin post şi rugăciuni, vor evidenţia o îndelungată tradiţie religioasă.

După încheierea postului, vor urma cele trei zile ale Marii Sărbători Ramazan Bayram (Şeker Bayram), începând cu ziua de 13 mai.

În această perioadă, credincioşilor le este interzis să se hrănească şi să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui.

Învăţăturile islamice impun, de asemenea, ca musulmanii să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, timp de 29 de zile de la începerea Postului, aceste zile fiind petrecute în reculegere şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

Postul şi efectuarea rugăciunilor zilnice, de preferinţă efectuate în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cina Iftar pe care musulmanii o împart cu prietenii, rudele, cunoscuţii sau pelerinii şi de rugăciunea specifică Lunii Sfinte Ramazan - Teravih. În aceeaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - Sahur este luată în familie.

Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel Care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă Coranul, iar tradiţia spune că în această perioadă sunt deschise porţile Paradisului, cele ale iadului sunt ferecate, iar diavolii sunt încătuşaţi.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr, când se consideră că Allah Atotputenicul a început revelarea Cărţii Sfinte, Coranul, către Profetul Muhammed (PbuH).

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei Luni Sfinte, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineaţa cu citirea Coranului de către imami, la care participă femeile. Seara are loc slujba teraavih, cu participarea bărbaţilor şi a femeilor din comunitate.

Postul din Luna Sfântă Ramazan înseamnă în egală măsură atât abstinenţă fizică, cât şi spirituală. În această lună, a iertării şi a milei, musulmanii trebuie să aibă, cu precădere, un comportament specific preceptelor islamului, postul fiind considerat un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă.

În religia islamică, Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed (PbuH) de către Îngerul Gavriil, eveniment ce a avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani.

Islamul stabileşte faptul că Postul din Luna Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei, alături de Mărturisirea credinţei (Shahada), Cele cinci rugăciuni obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) şi Contribuţia anuală de solidaritate cu nevoiaşii (Zakat).

Pe aceeaşi temă: 

Musulmanii se pregătesc de Ramazan Bayram. Măsurile speciale anunţate de muftiu pentru această sărbătoare 

Musulmanii intră în Luna sfântă dinaintea marii sărbători de Ramazan Bayram, ce începe la 24 mai

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite