Modificarea legislaţiei în domeniul arheologiei, contestată de specialişti. Scrisoarea unui academician către ministrul Culturii
0Modificările pe care Ministerul Culturii vrea să le facă la OG 43/2000 stârnesc din ce în ce mai multe reacţii publice. Dacă intenţia ministerului se va materializa, Comisia Naţională de Arheologie nu va mai avea rol determinant în atestarea specialiştilor în arheologie.
Profesorul universitar Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, a transmis ministrului Daniel Breaz o scrisoare în care-i atrage atenţia asupra efectelor pe care anumite modificări ale OG 43/2000 le pot avea pentru arheologia din România.
Zilele trecute, Comisia Naţională de Arheologie a anunţat că vineri, 14 iunie, va intra în grevă în cazul în care Ministerul Culturii nu renunţă la aceste modificări.
Mihai Bărbulescu este fost decan al Facultăţii de Istorie de la Cluj, fost director al Accademia di Romania în Roma şi membru corespondent al Academiei Romane.
Academicianul îi scrie ministrului Culturii că „am fost neplăcut surprins să constat, în Expunerea de motive la prezentul proiect de lege (Secţiunea a 6-a - Consultările efectuate în vederea elaborării proiectului de act normativ), că niciun organism de specialitate, de niciun fel, n-a fost consultat.”
Concret, academicianul notează câteva aspecte ale proiectului de modificare ce ridică semne de întrebare:
„La articolul 12, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. l1, cu următorul cuprins:
l1) atestă, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC), debutanţii, specialiştii şi experţii în domeniul cercetării arheologice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale;
trebuie corelată cu debutul articolului 12, nemodificat şi ambiguu: În domeniul protejării patrimoniului arheologic Ministerul Culturii şi Cultelor îndeplineşte, direct sau prin instituţiile sale subordonate, următoarele atribuţii:...
Prin urmare, nu este limpede cine atestă pe arheologi (prin INCFC): Ministerul Culturii direct, ori instituţiile sale subordonate (a se citi Comisia Naţională de Arheologie ?).
În corelare directă cu cele de mai sus, observ şi propunerea de modificare la articolul 16 (atribuţiile Comisiei Naţionale de Arheologie):
La articolul 16, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins: „j) propune criterii de atestare în Registrul arheologilor;
În forma actuală, formularea este Art 16, j) stabileşte criteriile şi avizează atestarea specialiştilor şi experţilor din domeniul cercetării arheologice, înscrişi în Registrul arheologilor.
Prin urmare, Comisia Naţională de Arheologie ar urma să propună criteriile de atestare, nu să le stabilească. Oare nu este Comisia Naţională de Arheologie cel mai îndreptăţit organism (laolaltă cu specialiştii în arheologie) să stabilească aceste criterii ?”
Academicianul Mihai Bărbulescu mai notează că nicio persoană din actuala echipă a INCFC nu are studii de arheologie
„Dar nu era mai normal, Domnule Ministru, ca acest proiect legislativ, înaintea lansării sale în spaţiul public, deschis tuturora, să fi fost discutat în Comisia Naţională de Arheologie ? Nu era mai firesc ca această Comisie, în colaborare cu Ministerul Culturii, să se pronunţe asupra modalităţilor de specializare, de creştere ştiinţifică (noţiuni totuşi diferite de sintagma funcţionărească „formare continuă”) a arheologilor ? Despre cine stabileşte criteriile, formele, conţinutul, despre cine este competent să aprecieze rezultatele ? Citind proiectul în discuţie, nu poate fi ocolită senzaţia că scopul principal este implicarea INCFC în diriguirea arheologiei româneşti.
Arheologie vedeţi prin fereastra biroului de rector la Alba Iulia. Fiţi încredinţat că arheologia este o ştiinţă şi apelaţi la cei care au dobândit-o. Măcar într-unul din domeniile, multe, care vă revin ca ministru, veţi găsi în Comisia Naţională de Arheologie un partener util”, conchide profesorul universitar Mihai Bărbulescu.
Ministrul Culturii, Daniel Breaz, spune că „proiectul de modificare a OG 43 e în consultare publică, pe site-ul nostru, până pe 20 Iunie. Nicio observaţie şi nicio propunere nu am primit până acum, de la nimeni. Dar oamenii fac scrisori deschise....”
Pe aceeaşi temă: