Construcţiile din România, la un pas de blocaj. Comisia Naţională de Arheologie ameninţă Ministerul Culturii că va intra în grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul autostrăzii Lugoj-Deva
Şantierul autostrăzii Lugoj-Deva

Arheologii din Comisia Naţională de Arheologie au transmis o scrisoare deschisă ministrului Culturii în care enumeră o serie de nemulţumiri. Totodată, aceştia spun că pe 14 iunie vor intra în grevă în cazul în care ministerul nu ţine cont de opinia lor.

Comisia Naţională de Arheologie (CNA) este un organism ştiinţific, de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniul patrimoniului arheologic, care funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.

Comisia propune aprobarea programelor naţionale de cercetare, a metodologiilor, a normativelor şi a reglementărilor tehnico-ştiinţifice din domeniul cercetării arheologice. CNA este forul care aprobă evaluările şi cercetările arheologice făcute în orice zonă cu potenţial arheologic, înainte ca autorităţile locale să emită avizele conforme şi autorizaţii de construcţie.

Astfel, dacă CNA va intra în grevă, cei care doresc să solicite autorizaţie de construcţie nu vor putea face acest lucru. De asemenea, marile proiecte de infrastructură (autostrăzi, drumuri naţionale, reţele de conducte de distribuţie gaz şi altele), pot fi blocate deoarece nimeni nu mai poate aproba descărcarea arheologică din zona siturilor prin care trec aceste proiecte.

Concret, CNA transmite ministrului Culturii, Daniel Breaz, prin intermediul scrisorii deschise că nu este de acord cu modificarea OG 43/2000 (aflată în dezbatere publică pe site ministerului), formulată la articolul 12, unde după litera l) se introduce o nouă literă, lit. l1), cu următorul cuprins: „l1) atestă, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, debutanţii, specialiştii şi experţii în domeniul cercetării arheologice, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului culturii şi identităţii naţionale”.  

„Conţinutul acestui articol 12, lit. l.1 este absolut inacceptabil din perspectiva CNA şi a comunităţii arheologice. El scoate din lege rolul de evaluare profesională al CNA asupra celor care doresc să devină debutant/specialist/expert arheolog, transferându-l INCFC, entitate subordonată direct MCIN şi care are drept obiect de activitate cursuri de ”formare continuă”. Cu alte cuvinte, cei 21 membri CNA provenind din cele mai importante muzee ale ţării, din universităţile unde sunt educaţi viitorii arheologi potrivit unei curricule specializate, din institutele Academiei Române sunt puşi într-o situaţie de inferioritate profesională faţă de un organism subsidiar şi minor, care mai rămâne doar să asume şi acordarea titlurilor de doctor în arheologie, pe viitor. Vom vedea transferate în această logică şi marile şantiere arheologice, şantierele – şcoală ale României în gestiunea INCFC?”, se întreabă arheologii.

De cealaltă parte, ministrul Daniel Breaz a declarat pentru „Adevărul” că nu ştie despre această scrisoare depusă ieri la registratura instituţiei, dar că „proiectul de modificare a OG 43 e în consultare publică, pe site-ul nostru, până pe 20 Iunie. Nicio observaţie şi nicio propunere nu am primit până acum, de la nimeni. Dar oamenii fac scrisori deschise....”

În continuarea scrisorii deschise adresate ministrului, CNA arată o serie de aspecte care ar trebui avute în vedere pentru protejării patrimoniului arheologic naţional. Printre acestea se numără: elaborarea unor standarde naţionale unitare de execuţie şi de cost pentru cercetările arheologice; iniţierea unor programe naţionale de arheologie coerente pentru marile categorii de lucrări de infrastructură publică; Armonizarea legislaţiilor "paralele" în domeniul arheologiei promovate de dezvoltatorii de infrastructură de gaze, transport, energie etc., cu impact profund negativ asupra protecţiei patrimoniului arheologic şi a calităţii cercetării arheologice; iniţierea unei dezbateri publice sincere şi transparente despre oportunitatea şi condiţiile legale ale funcţionării unor entităţi arheologice private în România şi altele.

„Nu putem rămâne spectatori la această lipsă de viziune şi incapacitate de aliniere la politicile şi standardele europene, măcar şi alinierea faţă de progresele vecinilor noştri apropiaţi”, conchid arheologii. Aceştia anunţă că, în cazul în care MCIN nu va găsi căile potrivite de dialog şi de acţiune concretă în această direcţie, Comisia Naţională de Arheologie va intra în grevă pe termen nelimitat, începând cu 14 iunie 2019 – data următoarei noastre şedinţe de plen.

„Nu au motiv să intre în grevă! Eu vreau să vină cu propuneri clare şi argumentate”, spune ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Pe aceeaşi temă:

Vestigii arheologice puse în pericol de cel mai mare proiect de transport de gaz al României. „Şi patrimoniul cultural este tot de interes naţional“

Cum ar vrea unii ca Ministerul Culturii să se facă... furnizor de energie electrică

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite