Minunea gastronomică de la malul mării. Cum se prepară mujdeiul dobrogean, după o tradiţie pescărească
0Indiferent de felul în care preferi să fie pregătit peştele de mare sau de Dunăre, mujdeiuleste nelipsit de lăngă acesta. De aceea, dobrogenii au o reţetă aspecială pentru prepararea sosului deusturoi.
În „Poveşltile Bucătăriei Româneşti”, Radu Anton Roman descrie multe feluri de mâncare specifice ţinutului dintre Dunăre şi Marea Neagră. Dobrogea este o zonă în care peştele, fie el de mare, fie de Dunăre sau baltă, ocupă un loc important în tradiţia gastronomică locală.
De aceea, în această zonă găsim felurite reţete de borş pescăresc, de peşte prăjit doar pe o plită bine încinsă şi un strat generos de sare, aici este celebra ciorbă de storceag pe care gospodinele din Deltă o ştiu găti de minune, iar tot în Dobrogea găseşti o ştiucă afumată şi uscată, adevărată delicateţe culinară.
Oricare ar fi preparatul ales, mujdeiul dobrogean îi stă alături, aşa cum soarele stă alături de mare şi nisipul de apă.
Radu Anton Roman descrie reţeta de mujdei dobrogean preparată la Schitu-Costineşti, o reţetă pe care o regăsim şi la pescarii din zona Tuzla, dar şi la familiile vechi din municipiul Constanţa. Este o reţetă care se prepară mai ales după ce roşiile sunt coapte bine de tot în grădină, iar aroma lor se îmbină perfect cu usturoiul.
Ingrediente pentru mujdei dobrogean:
- usturoi
- sare
- roşii
- ardei iute (copt pe plită)
- untdelemn
- 1 lingură de oţet de vin
Mod preparare:
- Se freacă trei căpăţâni de usturoi
- Se curaţă de coajă, cu răbdare şi grijă, 6 roşii mari răscoapte
- Ardeiul iute se coace pe plită şi se pasează
- Se adaugă o lingură de oţet de vin şi o lingură de untdelemn fierbinte
- Adăugăm şi un pic de pătrunjel tocat.
„După ce se toca şi un pic de pătrunjel, acest mujdei trecea unde-i era locul, adică pe o căpiţă de guvizi prăjiţi în mălai, crocanţi”, adaugă Radu Anton Roman.
Pe aceeaşi temă:
Cum se prepară „Storceagul“, regina ciorbelor pescăreşti. Carnea specială care trebuie folosită