Mesaje de condoleanţe la moartea fulgerătoare a istoricului Virgil Coman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea din Constanţa este afectată profund de moartea istoricului Virgil Coman, directorul Arhivelor Judeţene Constanţa, la numai 43 ani. Coman a murit fulgerător vineri seara, în timpul unei prezentări de la Prăvălia cu Cărţi.

„Am aflat cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a domnului Virgil Coman, director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa. Pentru noi, cei din Universitatea „Ovidius”, Virgil Coman reprezenta o personalitate absolut specială, fiind absolvent al Facultăţii de Istorie, promoţia 1997, apoi cadru didactic asociat şi, nu în ultimul rând, colaborator în diferite proiecte.

Va rămâne în memoria noastră ca un neobosit călător printre dosarele istoriei, fascinat şi dependent de mirosul de praf al arhivelor. Astăzi, comunitatea academică şi societatea dobrogeană, în ansamblul ei, pierd un specialist desăvârşit în domeniul reconstituirii trecutului, un om care s-a identificat cu profesia de istoric. Poate nu întâmplător moartea fulgerătoare l-a cules dintre cărţi, cu ocazia lansării unui roman istoric dedicat Dobrogei, un domeniu pe care Virgil Coman l-a iubit atât de mult.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comunitatea academică a Universităţii Ovidius din Constanţa“

„După o viaţă plină de generozitate faţă de semeni, marcată de dragoste de ţară şi urbe, de pasiune pentru istorie şi cultură, Virgil Coman s-a stins fulgerător, în inima oraşului, înconjurat de oameni şi de cărţi. Constanţa a pierdut un om valoros, un model de bunătate sufletească şi de altruism. În aceste momente grele, exprim sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească!

Primarul Municipiului Constanţa, Decebal Făgădău“

„Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice regretă profund dispariţia neaşteptată a lui Virgil Coman. Absolvent al facultăţii noastre, acum două decenii, Virgil Coman şi-a demonstrat devotamentul faţă de cercetarea istorică, prin studiile şi volumele documentare realizate, cele mai multe dedicate istoriei Dobrogei şi comunităţilor trăitoare pe aceste meleaguri.

Virgil Coman a întreţinut o constantă colaborare cu Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice atât din postura de cadru didactic în învăţământul preuniversitar, cât şi din cea de director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. Ne vor rămâne mereu în memorie manifestările comune, iniţiativele de colaborare care au implicat atât cadre didactice ale FISP, cât şi studenţi. Nu în ultimul rând, am beneficiat de colaborarea lui Virgil Coman şi prin susţinerea unor cursuri şi seminarii, în cadrul cărora studenţii au putut cunoaşte mai bine viziunea unui cercetător pe deplin format.

Virgil Coman a fost un om implicat profund în viaţa socială a comunităţii studenţeşti (la momentul potrivit) şi în cea a comunităţii locale, în calitate de slujitor al muzei Clio. Cercetarea cu pasiune a istoriei Dobrogei, implicarea în toate evenimentele referitoare la această istorie (vernisaje, expoziţii, lansări de carte, simpozioane, conferinţe) a reprezentat temeiul fundamental al activităţii publice a istoricului Vigil Coman.

Nu ne putem găsi cele mai alese cuvinte în faţa acestei tragedii care îndurerează familia şi pe cei care l-au cunoscut. Transmitem pe această cale profunda noastră compasiune pentru familia îndoliată.

Dumnezeu să îl odihnească în pace şi să dea putere familiei să treacă peste durerea pierderii tatălui şi soţului Virgil Coman.

Decan,

Conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu“

Trupul neînsufleţit al istoricului Virgil Coman, şeful Serviciului Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, sâmbătă, 6 august, în jurul orei 13. Tot atunci, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia o slujbă de pomenire la căpătâiul celui adormit. Înmormântarea începe duminică, 7 august, de la ora 13. „Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul istoric al Dobrogei!“, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Moartea unui istoric al Dobrogei

Virgil Coman a murit în seara de vineri, 5 august, în timpul unei lansării de cărţi de la Prăvălia cu Cărţi din Constanţa. Istoricului i s-a făcut rău după ce a prezentat primul roman al ziaristului Cristian Cealera, şi-a pierdut cunoştinţa şi n-a mai răspuns manevrelor de resuscitare, care au durat o oră. Virgil Coman avea doar 43 ani. 

Lansarea de vineri Sursa foto ziuaconstanta.ro

Virgil Coman - directorul Arhivelor Constanţa Sursa foto ziuaconstanta.ro

Virgil Coman se afla la lansarea romanului istoric „La marginea Imperiului - Origini“,  scris de ziaristul Cristian Cealera. Prezentarea era programată pentru ora 18. Directorul Arhivelor a luat cuvântul, a descris cartea, apoi s-a aşezat pe un scaun scuzându-se că îi este rău. Şi-a pierdut cunoştinţa, a părut că-şi revine pentru scurt timp, dar a pierdut lupta, în ciuda eforturilor medicilor. 

Dr. Virgil Coman, şeful Arhivelor Judeţene Constanţa, a fost resuscitat în zadar timp de o oră de medicii Serviciului de Ambulanţă, chemaţi de urgenţă la faţa locului. La ora 19.55, Virgil Coman a fost declarat mort. Medicii de la Ambulanţă au pronunţat decesul directorul Arhivelor Judeţene Constanţa. 

La Prăvălia cu Cărţi, de pe strada Ştefan cel Mare nr. 31 (lângă fostul cinema Progresul), oamenii au început să aducă flori şi să aprindă lumânări. Lumea Constanţei este şocată de cele întâmplate. „A murit sub ochii noştri. Librăria era plină de oameni. Nu ne vine să credem, suntem şocaţi“, spun martorii. Ei încercau să se consoleze cu faptul că Virgil Coman a murit ţinând în mâini o carte, sprijinit de rafturile cu cărţi duhovniceşti, înconjurat de oameni dragi care-l preţuiau. 

Directorul Arhivelor era invitatul de onoare al lansării primului roman scris de ziaristul constănţean Cristian Cealera. „Este finalul unui vis pe care il am din copilarie si care a fost realizat dupa 2 ani de munca sustinuta si multi alti ani de documentare. Se doreste a fi o fresca istorica a Dobrogei noastre, poate chiar un prim capitol dintr-o serie mai lunga. Sper sa va placa. La eveniment ma vor ajuta scriitorul Ovidiu Dunareanu, istoricul Virgil Coman, prietenii mei arheologi si sper, multi alti apropiati. Va astept cu drag“, a scris înainte de lansare Cristian Cealera, pe pagina de Facebook a evenimentului. 

Trupul neînsufleţit al directorului Arhivelor Judeţene a fost ridicat de echipajul de la pompe funebre abia la ora 21.30. În lipsa căilor de acces pentru maşina mortuară, care să-l preia de la uşa librăriei, Virgil Coman a fost cărat de doi angajaţi pe strada Ştefan cel Mare până la gangul ce dă în strada General Manu, unde se afla parcată maşina. La un moment dat, cei doi au obosit şi au lăsat jos, pe caldarâm, pentru câteva clipe, trupul învelit în sacul de plastic negru. 

Blocul care a blocat accesul oricărei maşini de intervenţie (pompieri, salvare etc) a fost ridicat în anii 2000 de consilierii (pe atunci) Ion Dumitrache şi Felix Stroe - actualul manager general RAJA şi preşedinte PSD Constanţa. Imobilul a fost construit efectiv pe carosabilul străzii General Manu, între clădirile în care funcţionau cinematograful Progresul şi Casa Modei. 

Aceiaşi proprietari au construit un imobil similar puţin mai jos pe strada Ştefan cel Mare, între magazinul Constanţa şi actualul Vodafone, pe carosabilul străzii Ilarie Voronca, în faţa blocului Cina. Administraţia Mazăre a permis acest lucru, în ciuda protestelor repetate ale locuitorilor din zonă, care au făcut numeroase sesizări. 

Virgil Coman era născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. Urmase cursurile Şcolii Generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1997 şi absolvent de studii aprofundate în Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea Ovidius Constanţa - promoţia 1998.

Şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale era doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, cu teza de doctorat „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii”.

Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie - Geografie - Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.

Virgil Coman este autor şi coautor al unor albume şi volume de documente şi a organizat sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale din domeniul istoriei, materializate prin publicarea unor studii şi articole în culegeri de studii şi reviste de specialitate din ţară şi de peste hotare.

Reacţiile sunt copleşitoare

Arhiepiscopia Tomisului: „Dumnezeu l-a aflat şi chemat pe Virgil Coman în timpul lucrului său. Vestea trecerii fulgerătoare şi prematură la cele veşnice a istoricului Virgil Coman, Şef Serviciu Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, ne-a întristat profund. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, transmite condoleanţe familiei şi apropiaţilor, atât în nume personal, cât şi în numele clerului, monahilor şi credincioşilor.

Un fiu credincios al Bisericii, un pasionat al istoriei şi un profesionist al arhivisticii, Virgil Coman a lăsat în inimile noastre o lumină vie. Memoria noastră îl va păstra ca pe un neobosit cercetător al arhivelor, care, prin jertfelnică muncă şi aleasă pricepere, a dăruit Dobrogei crâmpeie istorice de identitate şi demnitate,  fiind chemat la Dumnezeu chiar în ceasul lucrului său, în care dădea mărturie despre semnele trecerii vremii peste noi şi înaintaşii noştri.

Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l odihnească în ceata aleşilor Săi, răsplătindu-i dragostea şi  dăruirea pe care le-a oferit Dobrogei şi lumii întregi. Veşnică să-i fie pomenirea!“

Ionuţ Druche, teologul care conduce editura Arhiepiscopiei Tomisului, era prieten apropiat cu Virgil Coman, alături de care se afla şi în momentul lansării de carte: 

„Astazi, 5 august 2016, prea devreme si sub privirile noastre, ale prietenilor sai, a trecut la Domnul omul care nu te refuza niciodata, Virgil Coman, Seful Serviciului Judetean Constanta al Arhivelor Nationale ale Romaniei! Dumnezeu sa te odihneasca, om bun! 

image

FOTO: 23 IULIE 2016, MANASTIREA DERVENT“

Ziarul „Adevărul“ transmite condoleanţe familiei îndoliate, mulţumindu-i istoricului Virgil Coman pentru colaborarea şi sprijinul pe care le-a acordat întotdeauna presei în realizarea materialelor. Dumnezeu să-l aibă în pază!

Pe aceeaşi temă:

UPDATE „A murit sub ochii noştri“. Virgil Coman, directorul Arhivelor din Constanţa, a suferit un stop cardio-respirator în timpul lansării unei cărţi

Catafalcul istoricului Virgil Coman, depus la Catedrala Arhiepiscopală. ÎPS Teodosie oficiază slujba de pomenire: „Dumnezeu să-l odihnească pe vrednicul istoric al Dobrogei!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite