Litoralul Mării Negre, văzut în presa de altădată: „Viaţa la mare este o binefacere. Folosiţi totdeauna valurile mici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti de altădată FOTO Constanţa Old Memories
Turişti de altădată FOTO Constanţa Old Memories

Presa vremii de altădată vorbeşte despre o mare care tratează toate bolile, despre distracţia de la Cazino şi despre Coasta de argint, aşa cum era supranumit Balcicul.

La Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanţa s-a deschis o expoziţie care cuprinde fragmente din presa de pe litoralul de altădată. În ele regăsim poezii, articole despre beneficiile curei marine, dar şi foarte multe reclame. În centrul atenţiei era, pe atunci, Cazinoul.

Paşi împărăteşti la malul mării

Iată cât de frumos era descris Balciciu, pe atunci tărâm românesc: „Se pare că şi veacurile au locuri de odihnă pe lume – aşa ca şi păsările călătoare. Cum altfel să tălmăcim taina oraşului care de mii de ani, pustiit şi dărâmat de războaie şi invazii se ridică neobosit spre o viaţă nouă lui?

Pe ţărmul alb al Mării Negre, unde azi se îngrămădesc şi îşi caută inspiraţia pictorii şi poeţii, şi unde jalea Măriei sale Regina Maria îşi caută o tristă alinare, au fost şi în ale veacuri poeţi şi pictori, şi paşi împărăteşti au trecut pe acelaş întins dobrogean“, scria Adrian Maniu în „Coasta de argint“.

În expoziţia amenajată de bibliograful Angela Anca Dobre puteţi citi ceea ce scriau ziariştii din anul 1929, până în 1945. „Era o preocupare pentru promovarea activităţilor culturale, dar putem vedea şi cum sunau reclamele epocii“, spune bibliograful.

La expoziţie regăsim mai multe reviste şi ziare: Coasta de Argint (din Balcic), Revista Distractivă, Vraja Mării, Revista Băilor.

Plaja era considerată ca fiind „cea mai frumoasă din lume, cel mai splendid loc de recreere şi reconformatare din ţară“.

 „Consumaţi apa mineralizată Nora“, invitau comercianţii din perioada interbelică, iar alţii chemau turiştii la dechiderea Cazinoului Comunal, unde sunt „mari atracţiuni artistice: cabaret, dancing, în general toate jocurile autorizate de stat: baccara, ruletă, chemia de fer“.

În altă reclamă, turiştii erau aşteptaţi la Cazino la Cofetăria Five o`Clock, dar şi la serate dansante.

cazino

Din publicaţiile vremii nu lipseau sfaturi despre cum este bine ca turiştii să se expună la soare. În articole aflăm că marea făcea bine la tot. Iată un astfel de text:

„Marea este una din cele mai mari binefaceri ale naturei. Ţara care are o bucată de Mare trebuie să se considere fericită. Climatul maritim şi acţiunea binefăcătoae a mării atrage în timpul verei atâtea mii de oameni, cari îşi refac sănătatea şi se vindecă de nenumărate boli prin acţiunea binefăcătoare a razelor solare de la mare. Helioterapia de la mare este mai eficace decât în orice alt loc, căci razele solare de la mare nu sunt împiedicate de atmosfera murdară a oraşelor îmbâcsite de praf.

Vânturile de la mare aduc vaporii din larg cu tot felul de săruri ca iod, brom, şi cu ozon în cantitate de trei ori mai mare decât posedă aerul dela oraşe, aşa că respiraţia acestui aer a mării are efecte miraculoase asupra unelor boli de piept şi produce o înviorare a organismului nostru lenevit sau îngreunat.

Viaţa la mare este o binefacere pentru copii debili, anemici sau scrofuloşi, pentru lucrătorii din fabrici, pentru soldaţi şi tineretul slăbit. Bolnavii surmenaţi, cu depresiune nervoasă, se simt mai învioraţi, iar cei cu diferite afecţiuni osoase, articulare, scrofuloase sau cu bronchite cronice cu homeopatie tracheo cardiacă se vindecă numai printr-o cură maritimă.

Cura maritimă trebuie făcută însă numai după anumite norme ca să fie eficace. Băile de soare să se facă pe toată suprafaţa corpului sau numai în regiunea bolnavă. Ele trebuie făcute direct pe suprafaţa corpului, adică fără ca între soare şi piele să se întrerupă stofe, pânzeturi.

De asemenea, trebue să aibă un mers centripet adică se începe cura expunând întâi mâinile şi picioarele, apoi coapsele şi braţele şi mai târziu toracele. Costumele de baie să fie cât mai subţiri şi să nu vă jeneze. Folosiţi totdeauna valurile mici care, prin lovirea organismului, înviorează corpul şi pune la circulaţie sângele. Băile de soare să se facă cu prudenţă. Mai puţină carne. Se recomandă un regim mixt: lapturi, legume, fructe“. 

Vă mai recomandăm:

Cadrilater, istoria ascunsă a unor graniţe semnate cu sânge - pământul românesc smuls Dobrogei de Marile Puteri

Insula Şerpilor, rana deschisă a României, de la stăpânirea bizantină la cea a „Sublimei Porţi“. Detalii din culisele faimosului proces de la Haga

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Dobrogea, cel mai frumos pământ al României - botezată după un slav

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite