Litoral cu două feţe: plaje curate încă, în staţiuni murdare. Şeful Gărzii Naţionale de Mediu: „Am găsit grămezi de deşeuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaie pe plajă - foto: Călin Gavrilaş
Gunoaie pe plajă - foto: Călin Gavrilaş

Oficial, odată cu minivacanţa de Paşti şi 1 Mai, pe litoral a început sezonul turistic. Tot din acel moment, majoritatea plajelor au fost preluate de administratorii privaţi care trebuie să aibă grijă de ele pe întreaga vară. Doar că, în rest, staţiunile nu sunt tocmai pregătite pentru turişti.

A trecut 1 Mai, au fost ridicate o parte din restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei, iar pe litoral nu au venit doar turiştii, ci şi comisarii Gărzii de Mediu care au verificat toate staţiunile, începând cu cele din nord.

În fiecare an, autorităţile cu drept de control (Garda de Mediu, Protecţia Consumatorilor, ANAF) îşi măresc dispozitivele pe timpul verii în staţiunile de la malul mării. Cu toate acestea, problemele constatate par să persiste.

„Faţă de anii trecuţi este o îmbunătăţire în ceea ce priveşte scoaterea deşeurilor de pe plajă. Arată mai bine şi nu a început încă sezonul. Am văzut câteva şantiere care intră în contrast puternic cu plajele. Sunt şantierele unde avem dezvoltări imobiliare, în special în zona Năvodari şi Mamaia. Avem grămezi mari de deşeuri din construcţii, din săpături, la câţiva metri de plajă”, spune Octavian Berceanu, comisar general al GNM.

Deşeuri de la nord la sud

De altfel, situaţia stă la fel pe tot litoralul. Dacă plajele au fost curăţate de ABADL şi predate operatorilor privaţi, care au obligaţia să le întreţină curate pe întreg sezonul estival, în preajma plajelor şi prin staţiuni este treaba administraţiilor locale, sau a fiecărei persoane private în parte, să păstreze curăţenia.

„Aici avem o lentoare din partea autorităţilor şi încercăm să punem presiune pe ei”, spune Berceanu. Primele primării, Constanţa, Costineşti, Mangalia şi Limanu, au fost amendate de Garda de Mediu pentru terenuri insalubre şi mai multe depozite neorganizate de deşeuri. În Năvodari, comisarii au aplicat o amendă de 40.000 de lei unei societăţi comerciale pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor generate.


Construcţii în zona Mamaia Nord-Năvodari foto: Călin Gavrilaş

Mamaia nord foto calin gavrilas

Octavian Berceanu arată că sunt şi alte aspecte neplăcute în proximitatea plajelor, în spatele staţiunilor unde se găsesc multe deşeuri: „În sudul litoralului, în spatele lizierelor sunt multe deşeuri aruncate pe terenurile agricole. În acest caz, primăriile ne-ar ajuta foarte mult să identifice proprietarii şi să le aducă la cunoştinţă că depozitarea gunoaielor se pedepseşte.”

În zona Mangalia, Garda de Mediu a identificat depozitări de deşeuri destul de importante. „Până începe sezonul, primăria ar trebui să se mobilizeze să strângă aceste deşeuri”, spune comisarul general al GNM.

Vama Veche – educaţie pentru mediu

În Vama Veche, după o noapte de distracţie pe plajă apar deseori imagini cu nisipul plin de sticle şi alte gunoaie aruncate de petrecăreţi. A fost şi cazul primei nopţi în care turiştii au putut sta nestingheriţi la malul mării deoarece Guvernul a ridicat restricţiile. În acest caz, operatorul privat de plajă trebuie să ia măsuri pentru a o curăţa.


Gunoaie pe plaja din Vama Veche după prima noate fără restricţii foto: FB/Amalia Cătălina

Deseuri pe laja

„Eu aş marşa foarte mult pe educaţie, iar Vama Veche este locul unde poţi face educaţie de mediu. Am văzut câteva tomberoane în care se vor colecta selectiv deşeurile. Poate reuşim să exportăm acest model şi în alte staţiuni de pe litoral”, spune Berceanu.

Comisarul explică faptul că ar trebui să existe mai multe tomberoane instalate la marginea plajei, nu printre şezlonguri: „Nu este foarte în regulă să pui mâncare în acele tomberoane care încep să miroasă. Dacă vrem să începem să ne educăm, punem aceste tomberoane pe fracţii şi le ridicăm la maximum 6 ore cele cu deşeuri umede”.

Garda de Mediu dă asigurări că în această vară vor fi prezenţi pe litoral nu pentru a da neapărat amenzi, ci pentru a face prevenţie. Octavian Berceanu spune că oamenii sunt receptivi dacă li se explică ce şi cum trebuie să facă.

„Nu este o soluţie doar să dai amenzi, este o soluţie să vorbeşti cu oamenii, să le explici. Oamenii par înţelegători, am văzut asta în comunităţi cu un nivel de educaţie mult mai scăzută. Dacă vorbeşti cu ei, faci prevenţie”, consideră el.

Vă recomandăm şi:

România, destinaţia „ideală” pentru deşeurile Europei. „Vom lăsa moştenire copiilor un depozit imens de gunoi” VIDEO

Gunoaiele din Germania continuă să sosească în România. 500 de tone de deşeuri, descoperite în Portul Agigea





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite