Lista regulilor aberante şi ilegale impuse în şcolile din România: amenzi, muncă după ore, păr tuns scurt, medii generale impuse. „Sunt nişte metehne comuniste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar trebui să fie expresia consultării între cadrele didactice, părinţi, reprezentanţii elevilor şi ai consiliilor locale, multe regulamentele impuse în şcolile din România încalcă Legea Educaţiei şi Statutul Elevului.

Amenzi, muncă în folosul şcolii, păr tuns scurt, medii generale impuse, reţinerea elevilor, sunt câteva dintre prevederile pe care regulamentele multor şcoli din România încă le mai prevăd. Deşi aceste documente ar trebui să fie expresia consultării cadrelor didactice, părinţilor şi reprezentanţilor elevilor şi ai consiliilor locale, ele încalcă Legea Educaţiei şi Statutul Elevului.

Plecând de la cazul Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, unde în regulamentul şcolar impunea elevilor claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a obţinerea mediilor de minimum 8.50 (generală) şi de minimum 8.00 (la romană şi matematică), asociaţiile de elevi din Constanţa şi Timiş au început să verifice toate regulamentele şcolilor din judeţele respective.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a descoperit că regulamentul Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa impune elevilor să obţină media de minim 7.00 la materiile de specialitate, în caz contrar, trebuie să se transfere. La aceeaşi şcoală, elevii trebuie să aibă acordul profesorilor pentru a face sport de performanţă, pot fi reţinuţi după ore pentru a-şi efectua temele, sunt amendaţi cu 100 de lei sau puşi să presteze diverse munci în cazul unor abateri disciplinare.

„Niciun elev nu a fost nevoit să se transfere din cauza mediei”, a declarat Anamaria Ciobotaru, directorul Liceului Pedagogic. Profesoara dă asigurări că regulamentul „a fost actualizat în luna octombrie 2018”, deşi reprezentanţii AEC au găsit la biblioteca liceului doar documentul care are prevederile ilegale, iar un alt Regulament „revizuit” nu ar exista, aşa cum spune directorul.

„Instituţii de învăţământ de prestigiu precum Colegiul Naţional “Ana Aslan” interzic ca elevul reprezentant în Consiliul de Administraţie să aibă drept de vot (deşi acest aspect este reglementat prin lege). O altă practică regăsită într-o şcoală din judeţul Timiş, Liceul Teoretic “Valeriu Branişte” din Lugoj, ne aduce aminte de metehnele comunismului. În această şcoală băieţii sunt obligaţi să poarte părul scurt, iar acest aspect constituie o îngrădire a dreptului la imagine”, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Timiş.

În aproape toate cazurile, directorii şcolilor se apără spunând că aceste sancţiuni ilegale nu au fost aplicate niciodată, iar regulamentele au fost modificate între timp, deşi cele „noi” nu se pot găsi nicăieri.

Regulamente inutile

Alexandru Manda, specialist al Societăţii Academice Române, spune că astfel de regulamente şcolare sunt inutile deoarece ele nu pot să prevadă ceva care să nu fie în concordanţă cu legislaţia din domeniul educaţiei.

„Automat sunt o formă fără fond. Ar trebui să fie o reproducere a regulamentului cadru de la nivel naţional. Directorii, prin aceste regulamente, instituie reguli contrare ordinii publice şi bunelor moravuri, derogă de la norme imperative. Se consideră a fi stat în stat în acea şcoală. S-au uitat la prea multe filme americane şi la prea multe seriale cu şcoli care-şi permit să ţină elevii în camere de detenţie”, afirmă Manda.

Concret, un regulament şcolar trebuie să ţin cont de Legea Educaţiei, de Statutul Elevului şi de Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). În general, astfel de documente interne sunt redactate de către directori şi dascăli şi sunt aprobate în consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ. Din aceste organisme fac parte şi reprezentanţii elevilor, părinţilor şi consiliilor locale.

„Avem impresia că, dacă înainte se făcea educaţia cu băţul, cu pumnul în gură, cu bani la fondul şcolii, aşa trebuie să se facă şi acum. Dacă ne dorim un învăţământ sănătos trebuie să scăpăm de aceste metehne, să nu mai considerăm că elevii trebuie să ţină capul plecat, să nu supere autoritatea divină a profesorului”, mai spune Alexandru Manda.

Elevii spun că inspectoratele şcolare ar trebui să verifice legalitatea acestor regulamente. Lucru care nu s-ar întâmpla în realitate. Reporterii „Adevărul” au încercat să discute cu inspectorul şcolar general Constanţa, Gabriela Bucovală, dar aceasta a fost prinsă în diferite activităţi.

Pe aceeaşi temă:

ANALIZĂ Cum ajung profesorii din România să fie agresaţi în şcoli. „Te gîndeşti dacă nu cumva peste doi ani te trezeşti cu un cuţit în inimă“

Elevi amendaţi cu 10 lei de către profesori. „Se consideră organe de poliţie sau chiar instanţe judecătoreşti”

Ce se întâmplă în grupurile închise făcute de copii pe Facebook sau WhatsApp: „Se ajunge la publicarea unor fotografii trucate care-i pun în ipostaze jenante“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite