IPS Teodosie va sfinţi o icoană donată de Gigi Becali. Aceasta va fi aşezată, spre cinstire, într-o mănăstire construită ilegal
0IPS Teodosie a fost audiat de DNA şi în cazul cărţilor scrise de Gigi Becali în perioada în care a fost condamnat. Ierarhul a girat acele tipărituri ca fiind „lucrări ştiinţifice”.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului anunţă că în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, „Arhiepiscopul Tomisului va poposi la biserica Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din localitatea Hârşova (cunoscută drept „biserica de la piaţă”, Şoseaua Constanţei, nr. 37 B).
De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării. Slujba de Sfinţire mare a apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoşi”.
Tot la Hârşova, ierarhul „va sfinţi o icoană a Maicii Domnului, replică a celei mai importante icoane a comunităţii româneşti de la Muntele Athos, icoana Prodromiţa (Înaintemergătoarea), care este donată Arhiepiscopiei Tomisului de către George Becali, icoană ce va fi apoi aşezată spre permanentă cinstire la mănăstirea „Prodromiţa”, de lângă Hârşova”, mai spun cei de la Arhiepiscopie.
Legăturile dintre Teodosie şi Becali
În noiembrie 2006, biserica romano-catolică din Colilia, o fostă aşezare a germanilor din Dobrogea, a devenit mănăstire ortodoxă datorită finanţatorului Becali, venit la sfinţire cu elicopterul. Becali a lăcrimat în faţa laudelor cu care arhiepiscopul l-a copleşit atunci. „După aşa vorbe, e greu să mai spui cuvinte spirituale. Cât de mare om ai fi, tot îţi dau lacrimile“, a zis Gigi Becali.
După ce a intrat la puşcărie, ctitorul de la Colilia a fost pomenit constant în slujbe de însuşi arhiepiscopul Tomisului. Iniţierea în taina credinţei şi întâlnirile de suflet cu mari duhovnici ai neamului precum Arsenie Papacioc, Iustin Pîrvu sau Gheorghe Calciu-Dumitreasa sunt descrise de Becali în introducerea cărţii intitulate „Muntele Athos, patria ortodoxiei“, tipărită de Editura Saeculum I.O. în anul 2014. Volumul apărut în condiţii grafice excelente are 180 pagini, multă ilustraţie generică şi cu autorul alături de călugării de pe Muntele Athos, cărora le mulţumeşte în cuvântul de început pentru „informaţiile trimise privind istoria locurilor“ şi pentru că „s-au îngrijit de corectura acestei cărţi şi au îndreptat textul potrivit limbii bisericeşti“.
Arhiepiscopul Tomisului a fost audiat la DNA Bucureşti, în anul 2016, pentru cărţile lui Gigi Becali. Avocatul său, Victor Popescu, fost şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa, a precizat că ierarhul a fost citat ca martor în dosar . Apărătorul lui Teodosie a afirmat că este vorba doar despre o recomandare dată pentru scrierea cărţii.
Fostul stareţ al mănăstirii, condamnat
Pe 22 octombrie 2018, poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al I.P.J. Constanţa au depistat, pe raza municipiului Constanţa, un bărbat, în vârstă de 36 de ani, din localitatea Hârşova, judeţul Constanţa, pe numele căruia Judecătoria Lieşti a emis un mandat de executare a pedepsei de 1 an şi 5 luni închisoare pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bărbatul încarcerat este Mandache Gheorghe, stareţul din acel moment al mănăstirii „Prodromiţa” din localitatea Hârşova, mănăstire ce aparţine de Arhiepiscopia Tomisului. Numele lui de călugăr este Teofan.
În data de 5 octombrie 2018, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis să respingă apelul declarat de „inculpatul Mandache Gheoghe împotriva sentinţei penale 72 din 12.06.2018 pronunţată de Judecătoria Lieşti”, prin care era condamnat al 1,5 ani de închisoare cu executare. În total, călugărul acumulase patru condamnări definitive pentru conducere fără permis.
Mănăstirea unde icoana donată de Gigi Beclai va fi expusă spre cinstire este construită fără nicio autorizaţie emisă de administraţia locală Hârşova. Mai mult, mănăstirea este ridicată într-o arie protejată-Canaralele de la Hârşova, lucru ce a determinat primăria Hârşova să facă o plângere penală.
Pe aceeaşi temă: