Ioan Ignat, mircistul care a obţinut menţiune la Olimpiada Asiatică de Fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ignat, alături de profesoara de fizică Claudia Dobrin FOTO M.I.
Ioan Ignat, alături de profesoara de fizică Claudia Dobrin FOTO M.I.

Ion Ignat, elev la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, s-a întors cu menţiune de la cea de-a 15-a ediţie a Olimpiadei Asiatice de Fizică ce s-a desfăşurat la Singapore în perioada 12 - 18 mai, unde echipa României a fost invitată de onoare.

La olimpiadă au fost prezenţi 175 de participanţi din 29 de ţări. Elevul constănţean a avut de trecut două probe: una teoretică şi una practică. „Au fost probleme cu un nivel foarte ridicat, de anul II şi III de facultate“, spune elevul. El a avut de rezolvat două probleme şi o probă practică : de calculat împărţirea luminii din punct în punct asupra a două lichide, folosind un dispozitiv.

Pe lângă olimpiadă, el a rămas impresionat de cât de mult se investeşte în învăţământ în Singapore. „Este o civilizaţie de top, o ţară unde educaţia are prioritate“, spune el. Ioan Ignat ne povesteşte că organizatorii olimpiadei au vrut să îi păstreze pe toţi cei 175 de olimpici în ţara lor, atunci când au văzut cât de bine sunt pregătiţi. „Salariile profesorilor sunt ca valoare după cele ale parlamentarilor“, adaugă şi profesorul Ioan Băraru.

Palmaresul unui olimpic

Palmaresul elevului este unul impresionant: a obţinut două medalii de aur la Olimpiada pluridisciplinară de la Yakutia (Rusia) în 2012 şi 2013, o medalie de argint la Olimpiada de Ştiinţele în 2013 şi o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori în 2011, meritale sale sunt recunoscute de Institutul de Fizică Atomică Bucureşti.

Pe 5 iunie se va face o selecţie la Timişoara pentru turneul internaţional al tinerilor fizicieni, care se va desfăşura la Londra. Se clasează primii cinci. Elevul cnstănţean speră să se afle printre ei.  
După ce va termina liceul, vrea să urmeze Cambridge. Se gândeşte şi la o universitate din Elveţia.

Pepiniera de olimpici

Maria Laura Dumbravă şi Alina Lascu

Maria Laura Dumbravă şi Alina Lascu

Elevul mircist a fost pregătit de profesoara de fizică Claudia Dobrin, la rândul ei absolventă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“. „Prin gimnaziu, colegiul este o pepinieră de olimpici, care sunt pasionaţi de fizică“, spune dascălul.

Drept exemplu, două eleve de clasa a VI-a: Maria Laura Dumbravă şi Alina Lascu au susţinut lucrarea „SpaceBurg“ la conferinţa de la Los Angeles, care se ocupă de problemele spaţiului extraatmosferic, în perioada 14 – 18 mai. În cadrul proiectului, ele şi-au imaginat o staţie între Pământ şi Lună.
La conferinţa de la Los Angeles, alături de echipa Românie a fost şi Eugen Chivu, consulul general al României.

Vă mai recomandăm:

FOTO PROIECT Elevii de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“ au cucerit spaţiul şi au dus omenirea pe planeta Marte

Zece ani de dominaţie românească. Profesorul Ion Băraru, părintele „galacticilor“ NASA

Dr. Who de Constanţa: Misiunea lui Ion Băraru, profesorul NASA desemnat cel mai bun dascăl al anului

FOTO Ploaia de stele din galaxia NASA. Profesorul de fizică Ion Băraru: „Visul meu s-a împlinit“

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA

Ion Băraru, profesorul care a uimit NASA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite