Imagini tulburătoare din Iadul de lângă noi: micuţi legaţi de pat şi bătrâni care sfârşesc în suferinţă şi uitare
0Timp de trei zile, în Piaţa Ovidiu, constănţenii şi turiştii pot vedea o expoziţie inedită: imagini din centrele de plasament şi din instituţiile unde sunt îngrijite persoanele cu dizabilităţi.
Peste 120 de fotografiile artistice dezvăluie o realitate cruntă: aceea că în în zilele noastre mai sunt copii legaţi de pătuţ, oameni abandonaţi în suferinţă. Instantaneele au fost realizate în 2014 şi 2015.
Iniţiativa aparţine tinerilor de la Centrul de Resurse Juridice, care au pornit cu o caravană prin principalele oraşe din ţară: Bucureşti, Târgu Mureş, Braşov, Cluj şi acum Constanţa. Din toamnă vor merge la Timişoara şi Oradea.
Fotografiile au fost realizate în 15 instituţii dn toată ţara unde sunt tratate persoanele cu dizabilităţi din Iaşi, Suceava, Gura Humorului, Galaţi, Sibiu, Alba, Cluj, Braşov, Târgu Jiu.
Vizitele lor au fost posibile doar în urma unui parteneriat încheiat cu ministerele Muncii şi Sănătăţii.
„Foarte uimiţi am fost atunci când am văzut că mai sunt copii legaţi, aşa cum s-a întâmplat la Râmnicu Vâlcea“, dezvăluie Tatiana Cojocari, asistent de proiect la Centrul de Resurse Juridice.
Când oamenii ajung cifre
Cătălin Cumpănaşu, PR-ul evenimentului, spune că în astfel de centre sunt oameni care pot părăsi instituţia şi pot trăi normal, însă trebuie ajutaţi. Pe lângă serviciile medicale ei au nevoie şi de servicii din partea unui psiholog. „În aceste instituţii mamut, care în multe locuri adună şi 100 de persoane, oamenii devin cifre“, spune el.
„Un studiu arată faptul că 67% dintre cei care intră în astfel de centre ies pe poartă doar după ce mor“, arată el partea tragică a situaţiei.
Victor Maxim, primul client al expoziţiei
Prin întreaga lor activitate, cei de la Centrul de Resurse Juridice vor să tragă un semnal de alarmă vizavi de aceşti oameni, care îşi duc suferinţa departe şi totuşi atât de aproape de noi. „La Parlament există un proiect de lege de înfiinţare a unui mecanism independent de monitorizare, format din psihologi, jurişti şi experţi în domeniul drepturilor omului, care să sesizeze mai departe instituţiile satului şi, acolo unde este nevoie, oamenii legii, în cazul în care se constată încălcări flagrante ale drepturilor oamenilor internaţi în astfel de centre.
În cei zece ani de funcţionare, s-a reuşit închiderea a două centre unde nu se respectau drepturile omului: unul din Timiş şi unul din Breaza.
Tot Centrul de Resurse Juridice a câştigat la CEDO un proces împotriva statului român în cazul tânărului rom Valentin Câmpeanu, lăsat să moară în curtea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, pe 20 februarie 2004.
Pe 17 iulie 2014, CEDO a decis că din cauza indiferenţei statului român, reprezentanţii săi de-atunci se fac vinovaţi de moartea lui. Era pentru prima dată când un ONG reprezenta un român în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului
Pe baza informaţiilor primite de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în perioada 2011-2014 au murit aproximativ 1.462 de persoane aflate în îngrijire în astfel de instituţii, şi aceasta numai în jumătate din judeţele ţării. În plus, majoritatea cauzelor de deces consemnate în documentele oficiale sunt cel puţin îndoielnice (pneumonie, retard mintal etc.), iar investigarea acestora se întâmplă rareori.
Redescoperă Piaţa Ovidiu
Expoziţia „Lagărele de lângă tine“ face parte din proiectul de redescoperire a Pieţei Ovidiu demarat de Victor Maxim, coordonator Let's Do It Romania şi fondator City HUB Constanţa, un tânăr care vrea să readucă evenimentele culturale în oraşul Constanţa. Vineri, 19 iunie, va fi deschisă „Biblioteca colorată“, unde vor fi expuse peste 3.000 de volume.
Tot în Piaţa Ovidiu, între 23 şi 28 iunie va avea loc Festivalul de Film Nomad. În acelaşi spaţiu se va sărbători pe 24 iunie Ziua Universală a Iei.
Vă mai recomandăm: