FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazinoul din Constanţa stă să cadă, dar clădirea dărpănată traieşte o a doua viaţă în videoclipurile artiştilor în vogă din România. Cazinoul este doar un decor şi asta pentru că se potriveşte bine cu mesajul melodiilor: relaţii terminate, tristeţe şi amintiri despre o viaţă mai bună.

Construit în urma cu mai bine de 100 ani, Cazinoul este clădirea - emblemă a oraşului Constanţa. Stilul Art Nuveau l-a făcut să atragă toate marile personalităţi ale României. Dacă în perioada interbelică scările erau coborâte de domnii bogaţi care veneau să-şi cheltuiască aici averile, acum aceleaşi trepte sunt pline de praf şi tencuiala căzută de pe pereţi. 

Cladirea nu poate fi vizitată acum din motive de siguranţă, dar asta nu îi împiedică pe artişti să ceară aprobări speciale pentru a filma în Cazino. Prima care s-a apropiat de ruina de pe faleza din Constanţa este Andreea Bălan. Cântăreaţa a filmat videoclipul piesei "Decor" pe care o interpretează alături de Criss Blaziny. 

Imaginile surprinse în luna februarie au fost filmate pe faleza aflată în reparaţii capitale şi în partea stângă a Cazinoului, către statuia lui Eminescu. Nu lipsesc cadre cu balustrada abia fixată în beton şi nici digul de larg al Portului Constanţa. Videoclipul este semnat de Ciprian Strugariu şi Criss Blaziny.

O apariţie mai recentă este videoclipul piesei "Ploaia" interpretată de Mihai Ristea şi Don Baxter. Artiştii au reuşit să pătrund în cladirea cazinoului şi în imagini este surprinsă cel mai bine starea deplorabilă în care se află clădirea.

"Nu putem schimba trecutul că nimic nu s-a schimbat accidental" cântă Mihai peste imaginile care arată holul principal de la etaj, candelabrul de deasupra scărilor şi sala de spectacole. Videclipul semna de Khaled Mokhtar este în ton cu mesajul trist al piesei, dar camera insistă pe detaliile odinioară superbe ale Cazinoului. Pe lîngă artişti, porumbeii care acum locuiesc în Cazino sunt şi ei vedete la TV.

Primăria Constanţa încă nu are un plan cu această clădire emblemă. Viceprimarul Decebal Făgădău a fost recent întrebat de bloggerul Adevărul, preot Eugen Tănăsescu despre viitorul cazinoului. Edilul a mărturisit că planul de a reabilita clădirea până în luna Mai 2015 nu este realist.

"Am venit în faţa consilierilor şi le-am spus: Nu pot să merg mai departe cu proiectul european. Punerea în operă a unei misiuni atât de migăloase, restaurarea Cazinoului, să stai să restaurezi fiecare detaliu, nu se poate finaliza în mod realist până în luna mai 2015. Nu e o lucrare pe care să o faci în pripă după ce nu s-a făcut, de esenţă vorbesc, nimic atâta vreme, nu poţi să grăbeşti lucrurile într-un an", spune Făgădău.

Viceprimarul crede că banii publici nu trebuie cheltuiţi decît atunci când există un studiu în domeniu şi o consultare a aleşilor din Consiliul Local. 

"Le-am propus colegilor mei, şi le mulţumesc că au fost de acord în unanimitate, să avem următoarea abordare: plătim un consultant, de preferat unul dintre cei patru mari: Price Waterhouse, KPMG, Delloyt sau mai ştiu eu cum s-or numi, să facă un studiu de oportunitate şi să vină să ne spună ce trebuie făcut, să analizeze oportunităţile din punct de vedere juridic. din punct de vedere tehnic şi să ne indice una, două, trei soluţii. După care aceste soluţii să fie dezbătute cu o comisie formată din câte un reprezentant al tuturor partidelor politice din Consiliul Local, ca să nu mai folosim Cazinoul ca armă politică. Că este ciudat să foloseşti casa ta ca să te baţi cu cineva. Se votează şi mergem mai departe. Nu ştiu ce va fi. Vom aplica fie pe finanţare europeană, fie vom pune bani de la noi, de la municipalitate, fie ne vom asocia şi vedem pentru ce ne asociem, fie vom face un parteneriat public-privat. Nu ştiu să vă spun lucrurile astea. Cred că în momentul de faţă, nimeni nu poate să spună asta. Nimeni, vă spun ca o persoană. Trebuie să studiem foarte atent contextul în care luăm această decizie", a încheiat Decebal Făgădău.  


Vă mai recomandăm:

VIDEO Interviu cu viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău

FOTO Faleza Cazinoului - în reabilitare, simbolul Constanţei - în ruină

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite