Grădinițe dotate cu friteuze și chiuvete de apartament. Frigiderele de mărimi industriale, inutile
0Două grădinițe din municipiul Constanța sunt în plin proces de reabilitate, iar proiectul cuprinde inclusiv dotarea acestora cu diferite echipamente. Doar că, educatorii au constatat că acestea sunt destinate restaurantelor și hotelurilor, nicidecum învățământului preșcolar.
Zece milioane de lei costă proiectele de modernizare ale grădinițelor cu program prelungit „Amicii” și „Mugurel” din Municipiul Constanța, iar lucrările sunt aproape finalizate. Zilele trecute au apărut și echipamentele cu care ar trebui dotate bucătăriile celor două instituții, doar că, spun educatorii, acestea sunt potrivite pentru HoReCa, nu pentru o grădiniță.
„Proiectantul nu știe despre ce este vorba într-o grădiniță! Atâta timp cât ei proiectează niște frigidere supradimensionate, ca și cum le-ai lua pentru un restaurant, în nici un caz pentru o grădiniță. Au trecut pe lista de proiectare mașină automată de spălat pahare. În grădiniță nu există așa ceva. Copiii nu au voie să bea din pahare, copiii beau din cănuțe de inox, folosesc tot felul de materiale de inox, care pot fi igienizate. Au fost cumpărate inclusiv niște gondole frigorifice, care se folosesc, la fel, la hoteluri și restaurante”, spune inspectorul pentru învățământul preșcolar Irinela Nicolae.
Printre „dotările” primite de cele două grădinițe se numără friteuze de apartament, frigidere de restaurante, mașini de spălat pahare, chiuvete de apartament și cuptoare cu microunde. Toate stau acum pe holuri deoarece unele sunt inutile, altele sunt mult prea mari, iar altele subdimensionate.
„Avem oale de 50 de litri, de 40 de litri, de 30 de litri, care sunt mari. Nu încap că chiuveta asta de 40 de centimetri”, explică directoarea uneia dintre grădinițe.
Explicațiile Primăriei Constanța
Primăria Constanța a transmis că toate unitățile de învățământ care sunt reabilitate cu fonduri europene trec prin mai multe etape obligatorii. Înainte de demararea lucrărilor, în faza de proiectare, funcționarii din cadrul Directiei de Fonduri Europene din cadrul Primăriei fac împreună cu arhitecții vizite la fiecare obiectiv.
„Scopul acestor vizite este de a evalua situația obiectivelor ce urmează a fi renovate. În aceste grupuri de lucru sunt cooptați toți directorii și administratorii unităților de învățământ care fac obiectul reabilitării. Acestora le sunt explicate condițiile din contractul de proiectare și se stabilesc amănunte conform normelor de rezistență, stabilitate, securitate la incediu, educație, igienă și sănătate. Printr-o astfel de procedură a trecut și imobilul unde funcționează Grădinița ”Amicii”.
Primăria susține că, în prezent, lucrarea nu este recepționată și nici predată către beneficiar. Lucrările au ajuns la faza de dotare a sălilor de curs, a bucătăriei și a cabinetului medical cu mobilier nou și echipamentele tehnice necesare aducerii spațiilor la standardele din proiect.
Conducerea grădiniței ”Amicii” ar fi cerut menținerea unor piese vechi de mobilier în bucătăria unității, adaugă reprezentanții primăriei. Din aceasta cauză, alte piese de mobilier au fost relocate în alte spații, iar arhitectul, prin dispozițiile dirigintelui de șantier, a modificat proiectul de arhitectură pentru a menține piesele de mobilier de bucătărie vechi și a integra aparatura Horeca nou achiziționata în spațiile existente.
„Cu privire la aparatura Horeca achiziționată în cadrul proiectului, conducerea grădiniței nu a avut obiecțiuni în faza de proiectare la care a participat. Menționăm că proiectul a fost demarat în anul 2019 și are valoarea de 6.057.289,73 lei, finanțare de la Uniunea Europeană prin programul POR”, mai spun cei din primărie.