Ghindăreşti, insula slavă de pe malul Dunării GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu barca pe Dunăre
Cu barca pe Dunăre

Tărâmul de pe malul Dunării este, de-a dreptul, mirific. Pe deal se zăresc mai multe case tradiţionale, în stil lipovenesc. La mal, zeci de lotci se balansează, în aşteptarea pescarilor.

Deşi la malul Dunării sunt ancorate zeci de bărci, oamenii de prin curţi ne spun că se folosesc de ale doar atunci când transportă lemne. În schimb, îi dau de gol plasele de pescuit care sunt atârnate în fiecare curte. Oamenii nu vor să vorbească deschis, de teamă că autorităţile le vor face iar zile fripte.

Click pe poze pentru a vedea imagini superbe de pe malul Dunării!

Pescuitul, îndeletnicirea tradiţională a celor din Ghindăreşti, a dispărut odată cu operaţiunea de concesionare a Dunării.
Femeile îşi limpezesc şi acum rufele în Dunăre, aşa cum făceau strămoşii lor în urmă cu sute de ani, iar portul şi vechile tradiţii se mai păstrează cu sfinţenie.

Cum s-a născut Ghindăreştiul

Ţarul Petru al II-lea, în urma unei vizite prin Occident, s-a reîntors în ţară, la sfârşit de veac XVI, aducând cu el ţigări, lame de ras şi cartofi, lucruri care nu le întâlnise în ţara sa. La întoarcere, a încercat să-i oblige şi pe supuşii săi să-şi dea jos bărbile şi să-şi schimbe caftanele pentru a intra în lumea europeană.
Pentru cine nu avea să se supusă regulilor împărăteşti, era pregătită tortura. Mulţi au refuzat să-şi descopere feţele şi s-au refugiat în România, întemeind o mică aşezare lângă o pădure tânără.
Aşa spun legenda că s-a născut localitatea Ghindăreşti, care, în traducere înseamnă „Sat nou“.

Comună din 1966


Prima atestare a localităţii datează din anul 1864. De-a lungul timpului, Ghindăreştiul a fost când comună, când sat. Localitatea a fost comună până în anul 1956, având sub jurisdicţie satele Horia şi Tichileşti. Apoi, rolurile s-au inversat şi Ghindăreşti a ajuns să fie sat, iar sediul administrativ să se mute la Horia. Din 1966 Ghindăreştiul este comună.


Cu barca pe Dunăre (fotografie de arhivă)
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite