FOTO Templul grecesc de la Callatis iese la iveală. Săpăturile arheologice scot la lumină vestigii ale cetăţii antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexe funerare datate din secolele II-VI d.Hr. au fost descoperite de arheologi la Mangalia. Cercetarea a fost făcută pe un teren de 2.500 mp, în zona străzii Oituz din zona de vest a Mangaliei.

Cercetătorii de la Muzeul de Arheologie Callatis au găsit în morminte trei schelete, dintre care două de adult şi unul de copil. Pe lângă oseminte, în zona mormintelor s-au găsit fragmente de opaiţe, monede de bronz constantiniene, fragmente ceramice, diverse bijuterii şi mărgele de sticlă. Arheologii spun că acolo s-a aflat în vechea cetatea Callatis un templu elenistic.

Istoricul descoperirilor arheologice

Terenul unde au fost făcute descoperirile a fost cercetat de prof.dr. Constantin Preda începând cu anul 1961. Sistematizarea zonei, efectuată în anii '80, perioada în care au fost construite blocurile de locuit de pe strada Oituz, a determinat identificarea mai multor complexe funerare, studiate de prof. Vasile Georgescu.

În anul 1992, prof. Mihai Ionescu a demarat o cercetare de salvare, care a dus la identificarea a 16 complexe funerare datate în epoca romano-bizantină. Unele dintre aceste morminte au fost construite din fragmente arhitectonice care au aparţinut unui edificiu elenistic (templu): friză dorică sincopată şi caseton.

Ca un element inedit, în anul 1986 s-au descoperit şi alte fragmente din acelaşi templu, în altă zonă. Piesele respective au fost restaurate şi expuse în incinta Muzeului de Arheologie. Cele recent descoperite vin în completarea colecţiei. Astfel, cutia din piatră a unuia dintre morminte avea bucăţi din aceste frize de templu, folosite drept capac.

„Cercetările efectuate cu această ocazie completează informaţiile cu privire la felul în care arătau cimitirele callatiene romane târzii din secolele II-VI d.Hr.“, arată istoricii din Mangalia.

Vă mai recomandăm

Cum a fost recuperat de la ruşi cel mai vechi papirus din Europa. Manuscrisul unic este expus la Mangalia

FOTO Mangalia, oraşul istoric. Coloane greceşti vor fi realizate la intersecţia principalelor artere ale vechiului Callatis

FOTO  Cele mai vechi oraşe din România. Istoria de 25 de secole a cetăţilor Callatis şi Tomis. Sighişoara, cetatea atestată la 1280 sub numele de „Castrum Sex“

Au început lucrările la trei monumente istorice ale Mangaliei

Învăţătură pentru puii de român din Valea Timocului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite