Pe mâna cui va ajunge moştenirea lui Goga de la Ciucea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul care va stabili cui va reveni complexul muzeal ”Octavian Goga” de la Ciucea a fost amânat pentru toamnă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia amânării primului termen din recurs a fost pronunţată joi, 18 iunie. Recursul făcut de Consiliul Judeţean Cluj contestă hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din decembrie 2014 care a stabilit că donarea complexului de la Ciucea de către Veturia Goga statului român a fost nulă.

În toamnă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va stabili dacă Consiliul Judeţean Cluj va pierde proprietatea asupra castelului-muzeu ”Octavian Goga” de la Ciucea. Procesul a început de 10 ani, din 2005, şi a fost intentat de urmaşii Veturiei Goga. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în decembrie 2014, că donaţia făcută de soţia poetului către statul român este nulă. Potrivit acelei decizii, muzeul ar reveni strănepoţilor de frate ai Veturiei Goga, adică lui Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugeniei Mureşanu.

Consiliul Judeţean Cluj şi Ministerul Finanţelor Publice au făcut recurs, iar înfăţişarea a fost joi, 18 iunie. ÎCCJ a decis amânarea pentru 15 octombrie. Instanţa a decis amânarea ca urmare a cererii de intervenţie depusă de Mircea Popa, în numele Asociaţiei „Despărţământul Asociaţiunii Astra” Cluj. Acesta solicită reanalizarea ”consideraţiilor care au dus la concluziile acceptării parţiale a dreptului de moştenire”, respingerea acţiunii revendicatorilor şi amânarea cauzei până la pronunţarea oficiilor juridice ale Uniunii Scriitorilor şi a Academiei Române, informează CJ într-un comunicat.

„Suntem extrem de încrezători în faptul că soluţia pe care o va da Curtea în toamnă va fi una favorabilă conservării integrităţii patrimoniului muzeal şi cultural al Clujului”, a declarat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Mai puteţi citi:

Veste tristă pentru cultura românească: castelul-muzeu al lui Octavian Goga din Ciucea va fi retrocedat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite