FOTO Constanţa s-a alăturat altor 60 de oraşe şi a protestat faţă de exploatarea gazelor de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de constănţeni s-au adunat duminică, 6 aprilie, de Ziua Naţională Împotriva Gazelor de Şist, în faţa City Park Mall din Constanţa şi au plecat într-un marş împotriva „fracking-ului”.

Înarmaţi cu bannere, fluiere, steaguri, megafoane sau vuvuzele, sute de constănţeni au pornit astăzi într-un marş pe străzile Constanţei pentru a atrage atenţia asupra pericolului care ne paşte pe toţi dacă gazele de şist vor fi exploatate prin fracturare hidraulică.

„Vom porni într-un marş până în cartierul Badea Cârţan. Oamenii de acolo au spus că nu au auizit de protestele noastre şi vrem să le arătăm cum se derulează un miting“, a spus Sorin Belu, reprezentantul asociaţiei „Baricada Verde“, organizatorul mitingului.
Un constănţean a spus că s-a alăturat ecologiştilor pentru a „stopa acţiunile mafioţilor. Ştiu că ei nu dau doi bani pe acţiunile noastre, ca şi în cazul altor acţiuni. Dar noi nu ne lăsăm“, a spus Ionel Nucă.

„Să nu se distrugă ce s-a construit de mii de ani. Noi vrem să se exploateze gazelle de şist, dar prin tehnici moderne“, adaugă Gheorghe Gheordunescu.
În drum, ei s-au oprit câteva minute pentru a ruga în faţa bisericuţei de lângă Rustic.

Marşuri de protest au avut loc duminică, 6 aprilie, în peste 60 de localităţi din România şi în mai multe oraşe din străinătate. Organizatorii cer Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist. De asemenea, vor ca guvernanţii să respecte voinţa comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.

„Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungeşti se pregăteşte primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol şi gaze, pentru creşterea productivităţii, cât şi la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului. Frenezia extragerii resurselor condamnă România la poluare ireversibilă, iar autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează, iar cetăţenii sunt singurii care pot să tragă un semnal de alarmă, pentru protejarea mediului, dar şi pentru respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului“, se arată într-un comunicat de presă.

Vă mai recomandăm:

image

Constanţa luptă! Iubitorii de animale şi ecologiştii vor protesta duminică, în faţa Casei de Cultură din Constanţa

FOTO VIDEO Protest 3 în 1 la Constanţa: "Vrem să fie bine pentru om şi pentru câine!"

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite