FOTO Cazinoul din Constanţa, în plin şantier. Ce lucrări se execută la clădirea-simbol de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa este îmbrăcat în schele                             FOTO: Călin Gavrilaş
Cazinoul din Constanţa este îmbrăcat în schele                             FOTO: Călin Gavrilaş

De mai bine de 2 săptămâni au început lucrările de reabilitare şi consolidare a Cazinoului din Constanţa, clădire-simbol aflată într-un stadiu avansat de degradare. În paralel, ABADL lucrează la un proiect de modernizare a falezei.

Din primele zile ale lunii aprilie, muncitorii au început instalarea schelelor în jurul Cazinoului din Constanţa. A fost semnul că, în sfârşit, va începe reabilitarea acestui monument situat pe malul mării. A urmat, pe 15 aprilie, emiterea ordinului de începere a lucrărilor de către Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 - 1988. Proiectul  „Amenajare unitate de alimentaţie publică Cazino Constanţa“ a fost realizat de Institutul de Proiectare Judeţean Constanţa, şeful proiectului fiind arhitectul Mircea Bocunescu.

Conform contractului atribuit de CNI, asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SR va executa lucrări de consolidare şi restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parţial şi rampă de acces către subsol), dar şi a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă).

Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la 56.627.697,09 lei cu TVA.

Cazinoul din Constanţa în plin şantier FOTO Calin Gavrilas

Ce lucrări se execută acum

Conform reprezentanţilor Aedificia Carpaţi SA, joi, 30 aprilie, la Cazinoul din Constanţa sunt în jur de 35 muncitori şi personal tehnic care lucrează la:

-    Demolări zidării realizate ulterior pentru diferite funcţiuni care nu vor mai fi ( în principal alimentaţie publică)
-    Demolarea unei scări exterioare care a fost realizată ulterior
-    Decopertări pereţi şi plafoane în subsol pentru a se realiza corectarea elementelor de beton şi metal ale structurii de rezistenţă
-    Curăţirea de rugină şi investigarea formelor metalice din pod pentru a se stabili ce se consolidează, protejează la coroziune şi foc, urmând să începem refacerea învelitorii
-    Realizare foraje pentru micropiloti în subsol
-    Prelevare probe în vederea întocmirii unui program de diagnoză ce va conţine :
•    Analize fizico-chimice pentru determinarea concentraţiei de săruri periculoase din zidărie şi tencuieli ( cloruri,nitraţi şi sulfaţi)
•    Determinarea umidităţii,gradul de saturaţie a zidăriei, PH, etc.
•    Determinarea compoziţiei tencuielilor din amplasament (tipul de liant, dozaje ) pentru a stabili comptabilitatea cu tencuielile de reparaţie.

Cazinoul din Constanţa în plin şantier FOTO Calin Gavrilas

În funcţie de atacul de săruri (redus, mediu sau ridicat), umiditate şi gradul de expunere a zonei, se vor stabili tipurile de tencuieli de sanare cele mai potrivite. Expunerile diferite necesită măsuri mai mult sau mai puţin complexe, adaptate fiecărei situaţii în parte.

-    Completare organizare de şantier, montare containere finalizare instalaţii electrice şi sanitare pentru organizare de şantier (tablouri electrice, iluminat de lucru, grupuri sanitare)

Macheta Falezei cazino din Constanţa FOTO ABADL

                              Macheta falezei Cazino - FOTO: ABADL

Cum va arăta faleza Cazinoului

În paralel cu reabilitarea Cazinoului, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) lucrează la un proiect de reabilitare a falezei din zona Cazinoului.

„Proiectul, în valoare de 33.8 milioane de lei, implică protecţia şi remodelarea falezei Cazinoului pe o lungime de 790 de m şi va remodela total întreaga zonă. Cu puţin noroc, vom avea atât faleza cât şi Cazinoul reabilitate pentru constănţeni simultan”, spune Bogdan Bola, directorul general ABADL.

Macheta Falezei cazino din Constanţa FOTO ABADL

                                              Macheta falezei Cazino - FOTO: ABADL

Până la începutul pandemiei, erau obţinute deja certificatele de urbanism şi studiile de teren, însă în urma suspendării activităţilor de teren desfăşurate de Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, analizele arhitecturale şi arheologice vor mai întârzia. De asemenea, în cadrul laboratorului de încercare a Universităţii din Padova, era în derulare un studiu pe model fizic 2D şi 3D, care a fost şi el suspendat.

Macheta Falezei cazino din Constanţa FOTO ABADL

                                    Macheta falezei Cazino - FOTO: ABADL

Pe aceeaşi temă:

Au început lucrările de consolidare şi reabilitare a Cazinoului din Constanţa. Ce destinaţie va avea clădirea după finalizarea operaţiunilor

VIDEO Descoperire uluitoare la Cazinoul din Constanţa. O fereastră-scoică, aidoma celei de pe faţadă, era ascunsă sub glet

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite