Fost diplomat român la Moscova: „Rusia nu va iniţia un conflict militar în Ucraina în următoarele luni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii militare ruseşti foto: FB/Ministerul rus al Apărării
Exerciţii militare ruseşti foto: FB/Ministerul rus al Apărării

Comasarea masivă a trupelor ruse la graniţa de est a Ucrainei a produs îngrijorare în mediile diplomatice, iar tendinţa de tensionare a situaţiei din regiune continuă în mod accelerat.

Dorin Popescu, fost diplomat al României la Moscova, Cernăuţi şi Sarajevo, în prezent preşedintele Asociaţiei „Casa Mării Negre / Black Sea House“ (Constanţa), arată că noua fază activă a tensiunilor geopolitice din zona extinsă a Mării Negre confirmă încă o dată relevanţa regiunii la nivel global, care a devenit principalul teatru de confruntare geopolitică între actorii relevanţi pe plan mondial. 

„Noua mobilizare militară rusă în apropierea graniţelor Ucrainei, războiul retoric coroborat, schimburile de replici şi <<amabilităţi diplomatice>> reprezintă o etapă ciclică a unei spirale care va genera un nou conflict deschis, la un moment dat”, spune Dorin Popescu. În acest moment, nu sunt îndeplinite condiţiile pentru iniţierea unui conflict deschis între Rusia şi Ucraina. „Federaţia Rusă nu va iniţia un conflict militar sau deschis în Ucraina în următoarele luni”, arată fostul diplomat. 

El prezintă şi motivele pentru care Rusia nu va ataca Ucraina în perioada următoare: iniţierea unui atac militar sau hibrid după ample pregătiri în teren nu aparţine stilisticii geopolitice ruseşti; nu recunoaşte „stilul rusesc” într-o acţiune cu indici facil recognoscibili în spaţiul public; agresiunile ruseşti mizează maximal pe impredictibilitate şi pe factorul surpriză, precum şi pe pregătirea terenului din punct de vedere imagologic, ideologic, informaţional – hibrid; pregătirea preliminară hibridă a unei posibile intervenţii nu este încă finalizată.

fortele armate ruse foto fb ministerul rus al apararii

FOTO: FB/Ministerul rus al Apărării

Cum se pregăteşte Rusia de un conflict cu Ucraina

În momentul de faţă, pregătirea unui conflict se derulează pe multiple paliere. Dorin Popescu explică faptul că Rusia şi-a intensificat campaniile de denigrare a Ucrainei în mediile-ţintă ale comunităţii ruse sau pro-ruse din regiunile de est ale Ucrainei şi în afara acestei ţări. Apoi, sunt exhibate în spaţiul public eşecurile paradigmatice ale regimului de la Kiev în domeniul politicii interne şi este încurajată opoziţia de catifea din camarila lui Zelenski. 

De asemenea, se pregătesc ample proteste interne, în Ucraina, faţă de politicile actualului preşedinte şi se mizează din nou pe efectul catastrofal al unei ierni dure, care poate ostiliza populaţia Ucrainei împotriva preşedintelui şi regimului acestuia.

„Au fost intensificate relaţiile Kremlinului cu oligarhii din Ucraina nemulţumiţi de măsurile anti-oligarhice adoptate de autorităţile de la Kiev. Toate aceste campanii sunt în curs de desfăşurare, ele nu au produs încă terenul fertil apt să faciliteze viitoarea intervenţie în teren”, explică diplomatul.

Rusia nu se mulţumeşte doar la campanii de pregătire a unui conflict duse pe teritoriul Ucrainei, ci ele se duc şi în afara acestei ţări, cu scopul de a slăbi coeziunea comunităţii internaţionale faţă de Ucraina. „Momentul actual pare a fi favorabil (încă nu optim) planurilor Rusiei: noul cancelar german încă nu şi-a enunţat liniile principale de politică externă, preşedintele francez are nevoie de un culoar extern favorabil pentru a-şi securiza realegerea în 2022, iar administraţia Biden îşi consumă cartuşele pe flancul Indo-Pacific”, spune Dorin Popescu (foto jos).

Dorin popescu fost diplomat mosciva si cernauti foto calin gavrilas

Putin renegociază liniile roşii

Fostul diplomat al României la Moscova crede că Vladimir Putin simte momentul favorabil pentru renegocierea liniilor roşii la est de Rusia şi mută ofensiv, pentru a testa reacţia Vestului şi mascând creativ noua mutare strategică. Acesta va fi o surpriză şi se va produce pe alte coordonate. „Poate fi în sudul Ucrainei, unde Rusia are vitală nevoie de contiguitate teritorială cu Peninsula Crimeea sau poate fi în Republica Moldova, unde noul <<elan pro-european>> al Chişinăului trebuie temperat spre a nu ajunge la un punct fără întoarcere.”

Efect devastator asupra României

Toate aceste scenarii vor avea un efect devastator, direct sau indirect, asupra României, crede Dorin Popescu, deoarece un nou război, fie şi hibrid, la estul României, va influenţa în mod substanţial situaţia de securitate din regiune şi ar putea reconfigura întregul design geopolitic şi teritorial al ei, iar „România ar putea deveni inclusiv o ţintă directă în cazul în care vor avea loc evoluţii necontrolate ale unui posibil conflict militar sau hibrid.” 

Specialistul afirmă că şi comunităţile româneşti din Ucraina, de la Cernăuţi şi Odesa, vor reprezenta o ţintă a războiului informaţional desfăşurat de Rusia. Moscova va încerca să folosească aceste comunităţi pentru proliferarea unor teze conspiraţioniste antiucrainene, cu obiectivul de a genera disensiuni, tensiuni şi clivaje în relaţia dintre România şi Ucraina. 

   

„În acest context, priorităţile României ţin de menţinerea şi consolidarea alianţelor în plan extern, solicitarea de garanţii multiple de la partenerii strategici în domeniul apărării şi securităţii, dezvoltarea infrastructurii strategice pe teritoriul României, cultivarea spiritului critic la nivelul populaţiei, pentru reducerea efectelor nocive ale propagandei, dezinformării, campaniilor fake-news şi războiului informaţional asupra acesteia”, conchide diplomatul.

Cine este Dorin Popescu

Dorin Popescu este analist politic, expert în geopolitică, diplomat cu misiuni diplomatice efectuate în Serviciul Exterior al Ministerului Afacerilor Externe al României la Moscova (2002-2006), Cernăuţi (2007-2001) şi Sarajevo (2012-2016), inclusiv în funcţii de conducere: gerant interimar, prim-colaborator al şefului Misiunii. Deţine gradul diplomatic de Ministru-Consilier. Este doctor în Filologie, din 2012.

În anul 2017 a înfiinţat, în Constanţa, singura asociaţie geopolitică din sud-estul României: Asociaţia “Casa Mării Negre / Black Sea House”, singurul think-tank (grup de reflecţie) geopolitic dedicat geopoliticii Mării Negre.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Moscova mobilizează toate submarinele din Marea Neagră cu ocazia exerciţiului naval NATO din largul Constanţei FOTO

Dentiştii au un dinte împotriva Noului Cod Deontologic al Stomatologilor: „Îngrădeşte drepturi fundamentale“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite