Dentiştii au un dinte împotriva Noului Cod Deontologic al Stomatologilor: „Îngrădeşte drepturi fundamentale“
0
Începând cu 1 ianuarie 2022, stomatologii din România vor avea un nou Cod Deontologic. Votat în vara acestui an de Adunarea Generală a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, documentul este contestat chiar de unii dintre cei pe care-i vizează.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), prin adoptarea noului Cod Deontologic, „vine să îngrădească drepturi fundamentale sau economice”, spune medicul Vlad Cristian Deac din Bihor, membru în Adunarea Generală CMSR. El este unul dintre cei care au votat împotriva adoptării acestui document.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România este un organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de medic dentist ca profesie liberală, de practică publică autorizată, având autonomie instituţională în domeniul său de competenţă, normativ şi jurisdicţional profesional.
„Fiind membru al CMSR ai dreptul de practică a profesiei pe teritoriul României. Dacă acest drept se retrage, medicul nu mai poate profesa. Puterea pe care legiuitorul o dă Colegiului este destul de mare. Tocmai de aceea regulamentele care există trebuie să fie posibil de respectat de toţi medicii din ţară”, explică dr. Vlad Cristian Deac.
Drepturi îngrădite şi ambiguităţi
Mai mulţi medici dentişti din ţară, care doresc să-şi păstreze anonimatul, sunt nemulţumiţi de adoptarea noului Cod Deontologic şi ridică problema articolului 21 care prevede că: „(1) Utilizarea de către medicul stomatolog a reţelelor sociale trebuie să fie responsabilă şi civilizată. (2) Încălcarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) poate conduce la declanşarea procedurii de cercetare disciplinară.”
Doar că, spun ei, acest articol nu explică ce înseamnă „responsabil” sau „civilizat”, iar această ambiguitate poate sta la baza unor abuzuri din partea CMSR. În plus, medicii stomatologi cred că printr-un astfel de articol se încalcă dreptul la libera exprimare, un drept prevăzut în Constituţia României.
De asemenea, Codul ar conţine o serie de termeni care sunt insuficienţi explicaţi şi care pot fi folosiţi abuziv în cazul unei cercetări disciplinare. De exemplu, medicii stomatologi nemulţumiţi spun că noţiunea de „servicii urgenţă” pentru tratarea obligatorie a oricărui pacient nu este definită, iar asta duce la interpretări personale din partea fiecărui dentist.
Medicilor li se interzice prin acest Cod Deontologic să-şi facă „concurenţă neloială”, o sintagmă neexplicată, sau să perceapă onorarii subevaluate în raport cu „preţul pieţei sau calitatea prestaţiei”, deşi nu există un preţ al pieţei stabilit, spun ei.
„Sunt terminologii vagi utilizate, care fiind date de o autoritate pot să cauzeze prejudicii unor persoane. Nu au ce să caute în Cod deoarece sunt greu de interpretat şi creează abuzuri. Nu spun că cei care conduc acum Colegiul vor face asta, dar peste un timp, alţi oameni care vor veni la conducere se pot folosi de el ca de un instrument”, explică dr. Vlad Cristian Deac.
Nu în ultimul rând, unii stomatologi sunt nemulţumiţi de faptul că nu ar fi fost consultaţi sau au fost discuţii insuficiente înainte de adoptarea acestui document care-i priveşte în mod direct. Consultarea, cred ei, trebuia făcută prin intermediul colegiilor teritoriale.
De exemplu, Colegiul Medicilor Stomatologi Constanţa a solicitat membrilor ca în două zile (20-22 iunie 2021) să consulte şi să trimită, dacă e cazul, propuneri şi sugestii. Un timp insuficient pentru mulţi dintre cei vizaţi, spun câţiva dentişti constănţeni.
Poziţia oficială a CMSR
Colegiul Medicilor Stomatologi din România a transmis, la solicitarea „Adevărul”, un punct de vedere cu privire la toate aceste nemulţumiri. În primul rând, Colegiul arată că se impunea modificarea vechiului Cod Deontologic deoarece serviciile medicale de stomatologie s-au dezvoltat, legislaţia care reglementează activitatea medicală s-a modificat, iar comunicarea în mediul online este foarte utilizată.
„Pentru noul Cod Deontologic al medicului stomatolog, informarea publică a fost făcută la nivelul tuturor colegiilor teritoriale şi pe mediile online. A fost organizat chiar şi un webinar pe această temă. Proiectul a fost supus transparenţei decizionale şi au fost operate numeroase modificări ale proiectului iniţial în acord cu solicitările motivate ale medicilor stomatologi”, spune Radu Septimiu Câmpian, vicepreşedintele CMSR.
În ceea ce priveşte libertatea de exprimare a membrilor, CMSR susţine că e este liberă şi nu există sancţiuni pentru aşa ceva. „La nivelul CMSR solicităm constant şi insistent medicilor stomatologi să-şi exprime opiniile şi propunerile în ceea ce priveşte actele normative aflate în etapa de proiect sau după publicare”.
Articolul 21 este necesar, arată Colegiul, pentru a pune în acord prevederile Codului deontologic cu acte normative europene şi coduri deontologice echivalente. „Se referă la respectarea unui limbaj civilizat şi asumat pentru o corectă şi reală informare a pacienţilor”, spune vicepreşedintele CMSR.
În ceea ce priveşte termenii menţionaţi a fi insuficienţi explicaţi, CMSR arată că, în cazul concurenţei neloaiale trebuie consultate cerinţele Consiliului Concurenţei pentru piaţa serviciilor medicale stomatologice. De asemenea, onorariile trebuie să reflecte costurile reale ale actului medical, iar tipurile de urgenţe medicale sunt reglementate de Legea 95/2006.
Vă recomandăm şi:
Ce se întâmplă cu plajele lărgite din Mamaia. „Marea îşi ia înapoi ce i-a fost luat”