Filtre în Constanţa şi Mamaia pentru găsirea atacatorului care a furat o armă de la o unitate militară
0Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că au fost instituite filtre în trafic după ce un pistol mitralieră şi muniţie au fost furate, sâmbătă seara, de la un militar aflat în postul de pază de la o unitate din Mamaia Sat, iar apoi agresorul a fugit, sărind gardul.
Ministerului Apărării Naţionale a dispus, la nivelul tuturor unităţilor militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază şi verificarea planurilor de pază şi de apărare a obiectivelor militare.
Un militar de la Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara de 19 martie, în timp ce executa serviciul de pază în unitate.
“O persoană neidentificată, cu cagulă şi înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracţie în perimetrul unităţii militare, în jurul orei 20.15, şi l-a atacat pe militar. Militarul, aflat în postul de pază, a aplicat procedurile legale, a opus rezistenţă în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare şi de un încărcător cu 30 de cartuşe. După ce a intrat în posesia armei şi a muniţiei, agresorul a părăsit perimetrul unităţii (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunţat de urgenţă pe comandantul corpului de gardă şi pe comandantul unităţii”, se arată în comunicat.
Parchetul Militar Constanţa şi poliţiştii au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului.
De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a dispus de urgenţă, la nivelul tuturor unităţilor militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază şi verificarea planurilor de pază şi de apărare a obiectivelor militare.
Comandor inginer Valentin – Cătălin Vlad este comandantul Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică „Viceamiral inginer Grigore Marteş.
Batalionul 110 Comunicaţii şi Informatică a fost înfiinţat în baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. G/2/1405 din 10.07.2007, de la 01.08.2007, în subordinea Comandamentului Flotei, prin reorganizarea Batalionul 110 Transmisiuni, conform navy.ro.
Unităţii i s-a acordat denumirea onorifică "Viceamiral ing. Grigore Marteş" şi patron spiritual "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de mir" în baza aprobării ministrului apărării naţionale pe raportul nr. B-4860 din 09.04.2012.
Din studiul documentelor de arhivă se atestă înfiinţarea Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică "Viceamiral ing. Grigore Marteş" în baza Ordinului ministrului apărării naţionale nr. M. 079 din 24.08.2015 şi a Dispoziţiei Statului Major General nr. G/O-161 din 03.11.2015, de la 01.01.2016, în subordinea Statului Major al Forţelor Navale, prin reorganizarea Batalionului 110 Comunicaţii şi Informatică.
Misiunea de bază actuală - structură specializată, de nivel regiment, subordonată Statului Major al Forţelor Navale, care asigură suportul tehnic de specialitate pentru exercitarea comenzii şi controlului în Forţele Navale prin realizarea, exploatarea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de comunicaţii şi informatică necesar conducerii, cooperării şi înştiinţării marilor unităţi şi unităţilor, supervizează şi exploatează Reţeaua de Transmisiuni Permanentă din cadrul Reţelei Militare Naţionale de Comunicaţii în zona de Sud – Est a ţării, la pace, în situaţii de criză şi la război, exploatează şi menţine în funcţiune componenta naţională şi NATO a reţelei BRASS (Broadcast and Ship-Shore) a Alianţei şi componente naţionale ale sistemului SSSB (Ship-Shore-Ship Buffer).
Conform misiunii, Centrul 110 Comunicaţii şi Informatică deserveşte din punct de vedere al necesarului de servicii de comunicaţii Statul Major al Forţelor Navale, Comandamentul Flotei, Flotila Fluvială şi Componenta Operaţională Navală, dar asigură, la nevoie şi sprijinul de comunicaţii necesar pentru exerciţii, misiuni şi alte activităţi celorlalte mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale.
Unitatea asigură atât componenta staţionară a sistemului de comunicaţii al Forţelor Navale (Centrul 2 de Comunicaţii şi Informatică din Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii) cât şi pe cea mobilă (Centrul 1 Mobil de Comunicaţii şi Informatică), în toată zona de responsabilitate.