Expoziţie grafică „Van Gogh - 100 de desene“, la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul de Artă Constanţa se va deschide miercuri, 22 noiembrie 2017, ora 17.00, expoziţia de grafică „Van Gogh - 100 de desene“.

Expoziţia cuprinde 100 dintre desenele lui Vincent cuprinse în colecţia industriaşului olandez Hydde Nieland din Dordrecht. Sunt heliogravuri tipărite după Van Gogh (publicate în 10 volume). Aceste lucrări au fost publicate la tipografia olandeză Versluys en Scherjon din Utrecht. Nieland le-a achiziţionat în timpul unei expoziţii van Gogh de la Haga, în 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurării Muzeului din Dordrecht -  Olanda, în 1905.

Aşa cum reiese din documente, Hydde Nieland a vândut drepturile de publicare ale desenelor de două ori, pentru că  în 1905 Kirchner a publicat acelaşi portofoliu în altă ediţie. Portofoliul original tipărit la Versluys en Scherjon, primul publicat, este prezentat în expoziţia de faţă. Spre deosebire de ediţiile de mai târzii, desenele din acest portofoliu nu au apărut niciodată pe piaţa de artă. Este prima colecţie de heliogravuri după desenele lui Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh (1853 – 1890) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi pictori ai lumii. Lucrările din expoziţia deschisă la Muzeul de Artă Constanţa sunt importante pentru cei care doresc să înţeleagă viaţa şi opera artistului. Desenul reprezintă un domeniu aparte în creaţia lui Van Gogh, pentru că aici îşi exprimă direct şi spontan căutările şi emoţiile. Descifrându-le, lumea lui Van Gogh devine mai accesibilă.

Iubitorii de artă se gândesc la contribuţia lui la arta modernă, la minunatele sale peisaje postimpresioniste, la simţul deosebit pentru armonie şi frumuseţe, la autoportretele expresive şi la culorile puternice, contrastante. Se ştie că a dus o viaţă amară, şi-a tăiat la furie o ureche şi s-a sinucis la 37 de ani.

Deşi viaţa nu l-a cruţat, avea o minte ascuţită, era înzestrat cu o inteligenţă ieşită din comun şi cu o puternică sensibilitate. Există butada bine cunoscută: geniul şi nebunia merg mână în mână. Dar aceasta este doar o frază. Van Gogh ne invită să privim cu atenţie destinul său individual. Parafrazându-l pe filozoful germano-italian Romano Guardini, a fi inteligent şi sensibil reprezintă o combinaţie periculoasă, pentru că ne face să credem că lumea şi viaţa pot fi altfel de cum sunt. Acest punct de vedere transformă emoţiile, ducând la suferinţă.

Principalul scop al acestei expoziţii este de a arăta că într-o perioadă de aproape zece ani, Van Gogh a realizat 864 de picturi şi peste 1.000 de desene. A încercat să se elibereze de dilemele dintre creativitate şi nebunie, dintre analiză şi visare, dintre realitate şi ficţiune, muncind enorm. Desenele sunt timide, modeste şi singuratice, aşa cum era el însuşi în spatele lumii gălăgioase şi agresive.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite