Eroi români uitaţi de autorităţi. Parcela eroilor ruşi din cimitirul Eforie a fost reabilitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucile căzute la pământ FOTOGRAFII Mariana Iancu
Crucile căzute la pământ FOTOGRAFII Mariana Iancu

Cimitirul Eforie, unde sunt înmormântaţi actorul Nicu Constantin şi doctorul Victor Climescu, este loc de odihnă veşnică şi pentru eroi din Primul Război Mondial. Doar câteva cruci căzute la pământ, de pe care s-a şters orice nume, mai amintesc că aici dorm eroii oraşului. La un pas distanţă, se află parcela eroilor ruşi, care a fost reabilitată.

Mormintele eroilor au fost descoperite, în vara anului 2019, de către colonelul Remus Macovei, de la Asociaţia Naţională Cultul eroilor „Regina Maria“, filiala Constanţa. „Am dat întâmplător peste parcela rusă în urmă cu câţiva ani. Aşa am observat că, la o distanţă de câţiva metri, sunt şi cruci ale eroilor români. Doar pe câteva simboluri se mai putea descifra câte o literă sau câte o poză“, spune Remus Macovei.

IMAGINI DIN CIMITIRUL DIN EFORIE 

Ruşii au montat cruci, românii, nimic 

Imediat, a anunţat reprezentanţii Primăriei Eforie, cu rugămintea de a încerca să facă măcar curăţenie şi a luat legătura cu Consulatul rus de la Constanţa, cu ai  cărui reprezentanţi a făcut o recunoaştere şi puţină curăţenie. 

La scurt timp, ruşii au angajat o firmă din Negreşti Oaş, care în vara 2019 a reabilitat parcela de onoare a militarilor sovietici, pe banii Federaţiei Ruse. Românii însă nu au făcut nimic. „I-am spus primarului că este ruşinos ca parcela rusă să fie reabilitată, iar cea a militarilor români să rămână în paragină, propunând o soluţie de amenajare care nu ar fi presupus fonduri exagerate pentru realizare. Din păcate, nu am primit niciun răspuns“, spune el.

Şi în toamna anului 2021, grupul funerar românesc arată la fel: ici-colo câteva cruci făcute una cu pământul, de pe care nu se mai poate citi nimic, acoperite de buruieni. Nici paznicul cimitirului nu avea habar că acolo dorm cei care şi-au dat viaţa pentru acest pământ. „Nu ştiu să mai vină cineva la aceste morminte. Noi facem curat în tot cimitirul“, spune omul.

Cimitirul eroilor din Eforie

Eroi români

Cimitirul eroilor din Eforie

Eroi ruşi

Primarul din Eforie nu ştie de mormintele eroilor 

Contactat telefonic, primarul localităţii Eforie, Robert Nicolae Şerban, a spus că nu avea cunoştinţă de faptul că sunt mai mulţi eroi înmormântaţi în cimitirul din localitate. „Ştiu doar că este o parcelă unde sunt ruşi“, a spus edilul. 

Colonelul Remus Macovei îşi doreşte ca în colţul cimitirului din Eforie să ridice o troiţă în jurul căreia să fie aduse toate crucile de piatră care mai există. Totodată, pe troiţă, spune colonelul Macovei, ar trebui scrise numele celor 17 localnici care au murit în Primul Război Mondial pe câmpul de luptă. Majoritatea dintre ei sunt dispăruţi în timpul campaniilor, câţiva au murit la Turtucaia, în anul 1916, când Armata Română a suferit o mare înfrângere, unul în lagăr şi unul la Tuzla, fiind omorât de trupele bulgare care au ocupat Dobrogea. Toţi erau plugari. 

Cimitirele din judeţul Constanţa sunt pline de oasele eroilor români, dar şi ale germanilor, ruşilor, bulgarilor care au murit aici. De departe, se disting cimitirul Central din Constanţa, acolo unde este înhumat şi Horia Agarici, supranumit salvatorul Constanţei, şi cimitirul de la Mircea Vodă, unde dorm somnul de veci peste 5.000 de militari, dintre care 1.317 români căzuţi în primul Război Mondial.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Brutus, eroul de la Mărăşeşti al neamului românesc. Rănit grav în luptă, a cerut să se întoarcă, ca să moară pe front

Cum au celebrat bulgarii cu fast bătălia de la Turtucaia, cea mai ruşinoasă înfrângere din istoria Armatei Române

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite