Documente incendiare din dosarul de anchetă al lui Maniu: „Organizaţia militară a PNŢ a elaborat planul criminal de formare a unei armate camuflate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iuliu Maniu, unul dintre politicienii de seamă care a făcut România Mare, a fost acuzat de trădare naţională şi condamnat de comunişti la temniţă grea pe viaţă. Nu a mai ieşit niciodată din închisoare, mormântul lui nefiind găsit niciodată.

În dosarul de anchetă al lui Iuliu Maniu, publicat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, se vorbeşte despre planurile marelui om politic de a forma o armată paralelă pentru a răsturna guvernul bolşevic. 

„În primăvara anului 1947, conformându-se directivelor, acuzaţilor Maniu şi Mihalache, organizaţia militară a PNŢ a procedat la elaborarea planului criminal de formare în ţară şi străinătate a cadrelor pentru o armată camuflată, care să asigure venirea la putere prin forţă a acestui partid şi să se pregătească pentru a participa la noul războiu imperialist spre care ei, naţionali-ţărăniştii tindeau“, scriu anchetatorii. 

La cererea lui Ion Mihalache, generalul Grigore Stoika, se arată mai departe, a alcătuit „aşa-zisul plan general de organizare al armatei, un exemplar care a fost descoperit şi depus la dosar după ce autenticitatea lui a fost confirmată de acuzatul Ştefan Stoika şi martorul Grigore Stoika“.

Ce prevedea acest plan? „Organizarea armatei şi înarmarea populaţiei cu aceleaşi metode pe care le-au folosit germanii pentru a se organiza şi înarma după înfrângerea din 1918“. Astfel, continuă actul de acuzare, planul prevedea dislocarea în ţară a unităţilor militare, înarmarea şi echiparea lor, precum şi crearea industriei de război în contradicţie cu prevederile Tratatului de Pace. Astfel, în planul general se spune că, având în vedere imposibilitatea de a camufla pregătirea unităţilor de aviaţie, a celor blindate şi  speciale, ar trebui în schimb să se pregătească un număr mare de piloţi şi şoferi, precum şi alţi specialişti în societăţile civile de transport terestră şi aeriană. „Pentru exerciţii de tragere se prevede organizarea concentrărilor camuflate de primăvară şi de toamnă fiecare pe o durată de 15 zile“. Prin urmare, „Naţional ţărăniştii au proectat reînzestrarea mai multor întreprinderi din ţară pentru ca la nevoie ele să poată fi în grabă adaptate pentru nevoile producţiei de războiu“. 

În vederea pregătirii specialiştilor pentru producţia de război, în plan erau prevăzute vizite la întreprinderile respective din străinătate, pentru a studia procesul de producţie a celor mai noi tipuri de tancuri şi avioane. „Se proecta, de asemenea, distribuirea secretă de comenzi militare în străinătate şi achiziţionarea unui anumit număr de tancuri şi avioane, urmând ca ele să fie aduse în ţară pe calea aerului la începutul războiului“.

Planul cuprindea şi un capitol special care prevede pregătirea camuflată de ofiţeri şi subofiţeri pe teritoriul ţării şi cursuri speciale în străinătate. 

celula ion maniu

După venirea la putere a comuniştilor, Iuliu Maniu a cerut unui grup de fruntaşi naţional-ţărănişti, în frunte cu Ion Mihalache, să plece în străinătate pentru a informa opinia publică internaţională şi oficialităţile despre situaţia reală din România. Însă, unul dintre piloţi a fost recrutat de Siguranţă, astfel că Ministerul de Interne a putut întinde o cursă liderilor PNŢ. În dimineaţa zilei de 14 iulie 1947, grupul a fost surprins chiar în momentul în care se urca în cele două avioane IAR-39, de pe  aerodromul de la Tămădău. Din grup făceau parte: Ion Mihalache, vicepreşedinte PNŢ, cu soţia, Nicolae Penescu, secretar general PNŢ, cu soţia, Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, cu soţia, Ilie Lazăr, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea. Toţi au fost arestaţi şi duşi într-o carceră a Ministerului de Interne. La 30 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Miniştri s-a decis dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc. 

În timpul detenţiei Iuliu Maniu a respins categoric acuzaţia că ar fi intenţionat să înlăture prin forţă armată guvernul Groza, susţinând că lupta sa avea un caracter eminamente politic. Iuliu Maniu nu a mai ieşit viu din închisoare. Sentinţa de condamnare a fost pronunţată la 11 noiembrie 1947. Iuliu Maniu şi Ion Mihalache au fost singurii condamnaţi la temniţă grea pe viaţă. Iniţial, Iuliu Maniu a fost trimis la închisoarea din Galaţi, după care a fost transportat la penitenciarul din Sighet. Din cauza condiţiilor grele din detenţie, la 8 ianuarie 1953, marele om politic a murit. 

Vă mai recomandăm:

De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“

 

Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite