Diplomele de la şcolile Lumina, anulate de statul turc. Măsura îi priveşte pe absolvenţi şi pe profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprim-ministrul turc Veysi Kaynak a anunţat că Turcia a luat măsuri drastice în ceea ce priveşte membrii grupării Fethullah Gülen, care au dat lovitura de stat de la 15 iulie. Măsurile îi privesc inclusiv pe absolvenţii şi pe profesorii şcolilor din reţeaua particulară de învăţământ Lumina.

Săptămâna trecută, statul turc a anulat diplomele profesorilor de la Lumina şi a decis să nu recunoască diplomele absolvenţilor acestor şcoli.

„Măsura a fost luată săptămâna trecută. Diplomele absolvenţilor acestor şcoli nu vor fi acreditate, recunoscute în Turcia. Totodată, diplomele profesorilor care predau în aceste şcoli au fost anulate“, a declarat Kaynak la conferinţa de presă susţinută joi, 8 septembrie, la hotel Iaki din Mamaia.

Vicepremierul turc a precizat că o parte dintre ţări unde funcţionau astfel de şcoli le-au închis, iar altele le-au transferat sub egida unei fundaţii din Turcia.

„Cetăţenii noştri, apoi cetăţenii ţării respective şi-au luat copiii de la şcolile lor şi le-au mutat la şcoli de stat. Cu bucurie spun, în Ungaria şi în România, fraţii noştri turci şi-au luat copiii de la aceste şcoli. Nu am avut nicio pretenţie specifică legată de aceste şcoli, în ţările pe care le-am vizitat“, a spus oficialul.

Veysi Kaynak a adăugat că Turcia a fost nevoită să facă şi alte schimbări în legislaţie.

„Când am văzut cât de numeroşi sunt membrii acestei grupări, am fost nevoiţi să facem mici schimbări. Una a fost ca perioada de arest să crească de la 4 la 30 zile. Alta a fost caîntrevederile lor cu avocaţii să fie înregistrate.

Apoi am decis confiscarea averilor celor care au participat la tentativa de puci, în ideea de a-i proteja de fapt, pentru că dacă vor fi găsiţi nevinovaţi li se vor da înapoi. Instituirea stării de urgenţă nu este inventată de Turcia, a fost luată de Franţa după o situaţie de amploare mai mică. Există şi alte state din Occident care au luat măsuri împotriva terorismului.

La modul cel mai sincer, pot să vă spun că după 15 iulie nu ne vom îndepărta de justiţie şi de dreptate. Nu-i va împiedica cu nimic pe cei vinovaţi să aibă un proces corect. Nu vor exista imagini ca la Guantanamo sau Abu-Ghraib. Am decis să suspendăm o perioadă unele puncte din Convenţia pentru Drepturile Omului, în afară de 3 puncte: crima, schingiuirea, sclavia.

Cu tristeţe o spun, această tentativă de puci nu a avut parte de reacţie din partea unor state democrative din Occident. Din păcate, 241 persoane care s-au aşezat cu mâinile goale în faţa tancurilor care ameninţau democraţia au murit, 2.400 au fost răniţi. De soarta lor nu s-au interesat unele democraţii, ci doar dacă au fost schingiuiţi cei care au atentat la democraţia din Turcia. Turcia este o ţară democratică făcând parte din UE.

Grupul Fethullah Gülen este un pericol pentru securitatea naţională din Turcia, dar şi pentru cele 160 ţări în care există. Acest lider promovează un islam deviat şi reuşeşte să îşi controleze membrii foarte bine, este încă foarte influent, oameni importanţi au fost transformaţi în nişte zombie şi execută ordinele fără să-şi pună vreo întrebare. Nu este de înţeles cum avioane cumpărate din banii populaţiei să atace populaţia din ordinul acestor generali. Această reţea există în Turcia de peste 40 ani, este foarte bine organizată, cu oameni plasaţi poziţii-cheie în justiţie, în armată.

Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale niciunei ţări. Dar simţim nevoia prietenească să-i avertizăm pe cei din ţări prietene, ca pe fraţii noştri, cât de riscantă este această organizaţie. Are şi în România diverse fundaţii. În întrevederile noastre am menţionat acest lucru. Noi avem un proverb: «Noi am avut de suferit, să nu aveţi şi voi». Am simţit pe pielea noastră pericolul, dorim doar să avertizăm“, a mai declarat viceprim-ministrul Turciei.

Veysi Kaynak a specificat că relaţiile dintre România şi Turcia sunt înfloritoare. „Am fost plăcut surprins să văd că guvernele României şi Turciei dau atenţie acestui parteneriat strategic şi sperăm ca în schimbul economic să fie atinsă cifra de 10 miliarde dolari pe viitor. Peste 10.000 oameni de afaceri turci îşi vor continua investiţiile în România. Există firme foarte mari în Turcia care îşi vor mări investiţiiile, iar altele vor apărea pe piaţa românească în curând.

Relaţiile politice şi dintre armatele noastre sunt la un nivel ridicat şi vor merge pe aceeaşi linie. Colaborarea NATO va continua şi în ceea ce priveşte consolidarea securităţii în Marea Neagră. La fel se va întâmpla cu colaborarea dintre Turcia, Polonia şi România. Ultima întâlnire dintre aceste state a avut loc la Ankara, în demonstrarea susţinerii pentru Turcia.

Turcia este o ţară europeană, chiar dacă va fi sau nu în UE, ea va respecta valorile europene. Această criză a refugiaţilor care este în discuţie de aproape 5 ani, arată că şi UE are nevoie de Turcia. Dacă aş menţiona că 60% dintre aceşti refugiaţi sirieni sunt pe teritoriul Turciei, aţi înţelege mai bine de ce“, a afirmat vicepremierul turc.

Viceprim-ministrul Turciei Veysi Kaynak, împreună cu Serdar Çam - preşedintele Agenţiei de Cooperare şi Coordonare Turcă (TIKA) şi a membrilor delegaţiei însoţitoare a fost la Bucureşti miercuri, 7 septembrie, iar joi, 8 septembrie, a efectuat o vizită la Constanţa. Kaynak a participat la inaugurarea Grădiniţei din cadrul Colegiului Kemal Atatürk din Medgidia, dotată de către Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă - TIKA şi a Complexului Sportiv construit pentru Centrul de Plasament Micul Rotterdam din Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Vicepremierul Turciei inaugurează grădiniţa musulmană de la Medgidia şi un centru sportiv la Constanţa

Vicepremierul turc Veysi Kaynak, la Constanţa: „Construirea moscheii de la Bucureşti poate fi cerută doar de cetăţeni. Turcia poate susţine reciprocitatea“

VIDEO Conflictul Erdogan - Gulen ajunge în România. Povestea şcolilor acuzate că au contribuit la lovitura de stat din Turcia


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite