Deputatul Remus Cernea cere stoparea finanţării Catedralei Mântuirii Neamului din bani publici
0Deputatul independent Remus Cernea a iniţiat un proiect de lege pentru a stopa finanţarea din bani publici a Catedralei Mântuirii Neamului. El va intra în dezbaterea parlamentului
Remus Cernea cere modificarea legii privind alocarea de fonduri din bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.
Reprezentanţii Patriarhiei spun că este greu de estimat dacă proiectul Catedralei s-ar putea termina fără contribuţii din fonduri publice sau nu.
Articolul de lege propus de Remus Cernea este următorul: „Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005 şi Legea nr.376/2007, se modifică şi va avea următorul cuprins: "(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, autorităţilor administraţiei publice locale ori alte altor instituţii publice.”
„După 2007, spune Remus Cernea, au fost acordate zeci de milioane de euro din partea Guvernului României (prin nenumărate Hotărâri de Guvern), a parlamentului prin votul asupra bugetului anual, a primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, a unora dintre primăriile de sector, a unor primării de municipii şi comune din ţară, a unor regii autonome şi instituţii publice.
De asemenea, în anul 2005, Guvernul României a acordat ilegal, cu titlu gratuit şi cu încălcarea Constituţiei (Art. 136, alin. 4), un teren de 11 hectare (în valoare de 180-200 de milioane de Euro) situat în centul capitalei către Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestei catedrale. Dar proprietatea publică este inalienabilă, nu poate fi dată gratuit în proprietatea nimănui. Poate fi doar inchiriată ori concesionată!
În acelaşi timp, s-a pretextat că nu există fonduri suficiente pentru cercetare ştiinţifică, educaţie, sănătate, probeme sociale şamd. România a construit mii de biserici şi a alocat pentru culte, în ultimii ani, sume mai mari decât pentru cultură şi cercetare la un loc.
Cheltuirea unor sume uriaşe din fonduri publice pentru un astfel de proiect al Bisericii Ortodoxe Române este de nejustificat moral, democratic şi ca oportunitate de utilizare a resurselor ţării. Biserica are deplină îndreptăţire să construiască o catedrală sau mai multe, dar exclusiv din donaţii şi alte fonduri proprii, nu din banii publici ai uneia dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene.
În plus, acordarea de către guverne a unor sume importante din fondul de rezervă chiar în apropierea campaniilor electorale a generat critici cu atât mai îndreptăţite din ţară şi străinătate. La protestele din ultimii 4 ani mereu s-a strigat şi au fost afişate bannere care afirmă voinţa foarte multor cetăţeni: “Vrem spitale, nu catedrale”.
Textul legii intrate în dezbaterea parlamentului este simplu şi vine să repare o decizie profund greşită luată în 2007 la iniţiativa partidului populist şi extremist România Mare. Guvernul de la acea vreme s-a opus, dar lucrurile au fost decise de către parlament“.
Tot deputatul independent a iniţiat o petiţie pe acest subiect, care în decurs de 24 de ore a fost semnată de peste 1.000 de oameni. http://www.petitieonline.com/votai_zero_bani_publici_pentru_catedrala_mantuirii_neamului
Vă mai recomandăm: