Vasile Bănescu, despre dosarul în care este inculpat ÎPS Teodosie: „Biserica nu dorește moartea păcătosului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al BOR spune că „este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat”, referindu-se la punerea sub inculpare la DNA a ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române FOTO Adevărul
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române FOTO Adevărul

„Patriarhia Română, ca şi autorităţile judiciare, e perfect interesată de elucidarea unui posibil act de corupţie. Numai autorităţile, fireşte, cele judiciare se vor pronunţa la sfârşitul anchetei în legătură cu acest lucru. Fireşte că apariţia unei noi situări a arhiepiscopului Tomisului în calitate de inculpat spune ceva îngrijorător. Nu mă pot antepronunţa, nu o putem face, dar cazul este unul care frapează, care bineînţeles mâhneşte, pentru că este total nefiresc ca un reprezentant înalt al Bisericii să ajungă să fie anchetat, pornind de la o realitate care bineînţeles va fi descifrată de autorităţile judiciare şi interpretată în cheia potrivită. Deci poziţia Patriarhiei Române este una favorabilă elucidării acestui caz, asta este foarte limpede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, potrivit Știrile PROTV.

 „Înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicere”

Întrebat dacă Arhiepiscopul Tomisului ar trebuie să își dea demisia, Bănescu a precizat că „legea morală şi legea bunului simţ ar trebui să funcţioneze în fiecare„.

Biserica nu poate constrânge pe cineva, dar Biserica, care nu doreşte moartea păcătosului, ca să citez din Sfânta Scriptură, ci îndreptarea lui, Biserica recomandă, din punct de vedere moral, o ţinută şi o atitudine adecvată la realitate. Cazul despre care vorbim este un caz complicat şi care are legătură cu o persoană care înţelege, iată, să persiste, aş spune, în contrazicerea celor care transmit că totuşi ceva s-a întâmplat. E o filmare pe care a văzut-o toată lumea, nu este secretă, e o filmare care nu a lăsat loc de foarte multe interpretări. E un acord verbal al persoanei respective care acceptă o intervenţie total impură pentru un interes al eparhiei respective, este adevărat, nu al unei persoane anume”, a spus Bănescu.

Teodosie, cu Biblia la DNA. Este inculpat pentru cumpărare de influență. „Dosar fără conținut“ VIDEO UPDATE

Ancheta în acest caz a fost declanșată la începutul lui decembrie 2023, în urma unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder. Aceștia au difuzat o înregistrare în care apare ÎnaltPreasfințitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care este filmat în timp ce negociază cu un om de afaceri obținerea unor finanțări de la Secretariatul pentru Culte din cadrul Guvernului României.

Procurorii DNA s-au autosesizat după publicarea articolului.

„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică "înțelegerea" respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", transmit procurorii DNA Constanța.

În acest dosar este cercetat și Ilie Petre, consilierul pe probleme economice al Arhiepiscopiei, învinuit de complicitate la cumpărare de influență. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite