De ce trebuie să ne spovedim în Postul Paştelui. Greşeala pe care o fac mulţi credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taina Spovedaniei - foto arhiva Adevărul
Taina Spovedaniei - foto arhiva Adevărul

Postul Paştelui este cel mai lung şi mai aspru post pe care Biserica Ortodoxă l-a rânduit într-un an bisericesc. La finalul lui, credincioşii ar trebui să fie pregătiţi de ce mai mare sărbătoare a creştinătăţii: Învierea Domnului.

Conform dogmelor ortodoxe, spovedania sau mărturisirea este Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creştinilor care se căiesc sincer şi le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în faţa preotului.

În tradiţia Bisericii s-a împământenit obiceiul ca un credincios să se spovedească de cel puţin patru ori pe an, în timpul celor patru posturi mai importante: Postul Paştelui, Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Sfinţilor Petru şi Pavel şi Postul Naşterii Domnului (Crăciunului). 

Cu toate acestea, teologii arată că spovedania se poate face oricând, nu este neapărat nevoie să aşteptăm o perioadă de post pentru a ne mărturisi păcatele. 

Obiceiul acesta a fost încurajat şi de a patra poruncă bisericească în care se spune: ,,Să ne spovedim şi să ne cuminecăm în fiecare din cele patru posturi mari de peste an ori, dacă nu putem, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti", arată preotul profesor Nicolae Necula în volumul „Biserică şi Cult pe înţelesul tuturor”.

Aşadar, spovedania cel puţin o dată pe an, în Postul Paştelui, este una dintre poruncile bisericeşti. 

Şi dacă tot trecem printr-o perioadă în care curăţăm trupul de consumul anumitor alimente şi băuturi, teologii arată că trebuie să avem grijă şi de suflet pe care trebuie să-l curăţăm prin mărturisirea păcatelor şi apropierea lui de Hristos, prin Sfânta Euharistie. 

„Spovedania este cunoscută ca Taina regenerării noastre sufleteşti, adică a curăţirii de faptele rele săvârşite şi a refacerii comuniunii cu Dumnezeu, întreruptă de păcat, ea trebuie să fie practicată cât mai des de credincioşi”, spune părintele Nicolae Necula.

Cu toate acestea, teologul atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac mulţi credincioşi în timpul Postului Mare: lasă spovedania pentru ultima săptămână din post – Săptămâna Patimilor – când preoţii au un program liturgic încărcat. 

„Se ştie că ultima săptămână, a Patimilor, este plină de slujbe bisericeşti foarte importante, cum sunt spre exemplu Deniile. În această săptămână preotul nu mai găseşte timp şi pentru spovedit. Dacă noi îl aglomerăm sau îl asaltăm cu spovedania în ultimele zile, facem o mare greşeală, fiindcă, fiind nevoit să îi spovedească pe toţi, nu mai are timp să îi consulte pe fiecare în parte, şi atunci spovedania devine formalistă şi incompletă”, atrage atenţia părintele.

De asemenea, el scrie în acelaşi volum, că şi obiceiul de a se spovedi doar persoanele mai în vârstă este unul greşit. Nu trebuie să aşteptăm să îmbătrânim pentru a ne spovedi deoarece această taină nu este apanajul vârstnicilor, ci este destinată pentru fiecare creştin în parte. 

„De aceea, încă din tinereţe, fiecare credincios trebuie să-şi aibă duhovnicul lui la care să meargă ca la un medic şi pe care nu ar trebui să-l schimbe decât dacă socoteşte că acesta un ar mai fi corespunzător nevoilor lui sufleteşti”, ne învaţă preotul Nicolae Necula. 

Vă recomandăm şi: 

Şcoală pentru copiii refugiaţilor din Ucraina, la Constanţa. Două clase înfiinţate pentru ei, într-o veche şcoală

Patru aeronave Eurofighter Typhoon britanice au aterizat la Baza Mihail Kogălniceanu. Ce misiune vor avea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite