Cum arată nava de 70 milioane de euro a Forțelor Navale Române. Anihilează minele cu drone manevrate de la distanță VIDEO

0
Publicat:

Vânătorul de mine va ajunge în Portul Militar Constanța la jumătatea lunii decembrie 2023 și va executa misiuni de supraveghere a apelor teritoriale, dar și intervenții asupra periculoaselor mine marine.

Vànătorul de mine sursa Forțele Navale Române
Vànătorul de mine sursa Forțele Navale Române

Cea mai nouă navă intrată în dotarea Forțelor Navale Române, M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” , a părăsit, pe 15 noiembrie, șantierul naval Babcock din portul scoțian Rosyth, unde a fost modernizată și a ajuns în portul italian Cagliari, pentru o escală. A parcurs deja peste 3.000 de mile marine, înfruntând furtunile din Oceanul Atlantic și Golful Biscaya și va ajunge la destinație, în Portul Militar Constanța, la jumătatea lunii decembrie.

„În această perioadă, având în vedere situația de securitate din zona de responsabilitate, Forțele Navale Române execută permanent două operații de monitorizare a traficului maritim, în vederea luptei împotriva pericolelor de navigație, și de asigurare a securității la granița fluvială din nordul Deltei Dunării, iar vânătorul de mine M 270 va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare și neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră”, au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române, într-un comunicat de presă. 

Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine prevăzute să fie livrate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Conform Wikipedia, nava a fost fabricată în anul 2000, iar Marina Regală Britanică nu o mai folosește din anul 2021.

Vânătorul de mine sursa Forțele Navale Române

Este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotată cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM). 

Acordul dintre cele două țari perfectează achiziția a două nave modernizate, în valoare totală de 150 de milioane de euro, fără TVA. Contractul prevede ca cele două vânătoare de mine preluate de la Marina Regală Britanică să fie modernizate și dotate cu un sonar de înaltă definiție pentru cercetarea submarină și căutarea de mine.

De asemenea, cele două nave sunt dotate și cu sistemul SeaFox de neutralizare a minelor de la distanță, prin utilizarea de drone subacvatice telecomandate, care sunt capabile să se deplaseze în diferite locații submerse, prin intermediul unui sonar de orientare integrat. Sistemul SeaFox, spun reprezentanții Forțelor Navale Române, poate fi utilizat pentru neutralizarea minelor marine sau pentru misiuni de inspecție, de identificare și de instruire. 

Vànătorul de mine sursa Forțele Navale Române

Prin programul de 150 milioane de euro numit „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate. 

Echipajul primei nave care va ajunge în Portul Constanța este format din 40 de marinari militari și e comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea.

„Nava militară va face parte din Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, care va reprezenta o capabilitate esențială în vederea furnizării de stabilitate în bazinul pontic, obiectiv de importanță majoră, atât pentru țările riverane Mării Negre, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică”, au declarat reprezentanții Forțelor Navale Române. 

Până acum, au fost distruse 90 de mine marine în Marea Neagră, din care cinci de către Forțele Navale Române. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite