Constănţenii sunt aşteptaţi sâmbătă la o acţiune publică de solidaritate cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Ucrainei, arborat la sediul Primăriei Constanţa FOTO Primăria Constanţa
Steagul Ucrainei, arborat la sediul Primăriei Constanţa FOTO Primăria Constanţa

Primăria municipiului Constanţa organizează sâmbătă, 12 martie, începând cu ora 12.00, pe platoul din faţa Prefecturii, o acţiune publică de solidaritate cu Ucraina. În toate marile oraşe din Europa au loc astfel de evenimente publice de susţinere.

Invitaţia a fost lansată de Vergil Chiţac, primarul Constanţei: „Sunt convins că vom confirma uriaşa generozitate de care societatea noastră a dat deja dovadă ca urmare a donaţiilor de la Pavilionul Expoziţional, unde s-au strâns cantităţi impresionante de alimente, produse de bază şi îmbrăcăminte pentru refugiaţii ucraineni.

Acţiunea publică va urma unei şedinţe solemne a Consiliului Local Municipal, pe care am convocat-o pentru a adopta, simbolic, o Declaraţie de sprijin şi solidaritate cu Ucraina şi cu partenerii municipali ucraineni, precum şi o Declaraţie similară de solidaritate cu Republica Moldova şi cu partenerii noştri municipali din această ţară. 

Mai mult, am decis tot pentru sâmbătă, 12 martie, convocarea unei şedinţe de îndată a CLM, dedicată operaţionalizării mai multor elemente de sprijin pentru Ucraina. 

Societatea românească îşi verifică în această perioadă capacitatea de a preţui şi apăra valorile şi principiile lumii civilizate, a cărei parte suntem. 

Spre bucuria noastră, Constanţa a probat la superlativ generozitatea şi empatia faţă de Ucraina, iar acest lucru nu poate decât să ne mândrească. Astfel, vă invit sâmbătă, 12 martie, în intervalul 12.00-12.30, pe platoul din faţa Prefecturii, pentru a mai acorda o mână de ajutor oamenilor care în aceste zile trăiesc tragedie de proporţii“.

Legăturile Constanţei cu alte oraşe din Ucraina sunt vechi. Constanţa s-a înfrăţit cu Odesa în anul 1991. Memorandumului de Intenţie privind cooperarea între oraşele înfrăţite Constanţa şi Odesa a fost semnat la 3 aprilie 1991 şi prevede “aprofundarea relaţiilor bilaterale” şi “cooperarea de lungă durată în domeniile economic şi tehnico-ştiinţific, continuarea schimbului de colective artistice şi sportive, dezvoltarea schimburilor turistice, stagierea reciprocă a specialiştilor” etc., pe baza “relaţiilor de prietenie şi culturale” stabilite anterior.

De altfel, luna trecută, primarul Constanţei Vergil Chiţac a anunţat că a primit de la autorităţile publice din Odesa emailuri în care cereau ajutoare şi militare. „Am redirecţionat e-mailurile astea către ministrul Apărării şi primul ministru care le-au recepţionat şi mi-au şi răspuns că au în vedere şi în următoare tranşă de ajutor se vor ocupa de materiale, în principal e vorba de materiale militare, veste antiglonţ şi căşti. Şi vorbim de Odesa”, a anunţat Vergil Chiţac.

La Pavilionul Expoziţional din Constanţa există cel mai mare punct de colectare de ajutoare pentru Ucraina, iar campaniei umanitare s-a lăturat recent şi Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, după ce Volodymyr Zayats, directorul liceului „Oleh-Olzhych“ din Nikolaev, instituţie de învăţământ care este în parteneriat cu CNMB de peste 10 ani, a cerut ajutor constând în principal din alimente şi medicamente. 

image

Vă recomandăm şi: 

Constănţenii, solidari cu refugiaţii din Ucraina. Mii de produse donate pentru aceştia

Aproximativ 6.000 de ucraineni au trecut cu bacul la Isaccea. Oamenii fug din calea războiului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite