Constanţa, sub nivelul ţării la bursele şcolare. Liceenii care au obţinut bani şi manuale pentru elevi cer edililor sprijinirea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au determinat acordarea de burse şcolare, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită municipalităţii majorarea acestora. AEC a obţinut recent, pentru al doilea an consecutiv, premiul la Gala Premiilor Participării Publice, primind distincţia „Revoluţie de manual“ pentru performanţa de a fi obţinut de la Ministerul Educaţiei manuale gratuite pentru toţi elevii de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a din România.

Consiliul Local Constanţa va discuta la şedinţa de vineri, 31 martie, proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului şi numărului burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa, aferente semestrului al II-lea. Proiectul nu prevede nicio majorare pentru niciunul din cele patru tipuri de burse şcolare, deşi primarul Decebal Făgădău a declarat în campania electorală că va mări semestrial cuantumul burselor.

Cuantumurile actuale (performanţă – 200 lei, merit – 35 lei, studiu – 30 lei, ajutor social – 100 lei) sunt considerate insuficiente pentru ca scopul acordării burselor să fie atins. „Instituirea, prin legea educaţiei, a obligaţiei autorităţilor locale de a acorda burse are rolul de a sprijini creşterea performanţei şcolare (în cazul celor de merit şi performanţă) şi de a preveni abandonul şcolar (bursa de studiu şi ajutor social). Dar, pentru ca acest fapt să se întâmple, cuantumurile trebuie să reflecte nevoile beneficiarilor“, spune Alexandru Manda, liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ca exemplu, în alte municipii-reşedinţă de judeţ din România bursa de merit este 80 lei/lună – Cluj-Napoca, 70 lei/lună – Arad sau 75 lei/lună – Timişoara. „Este binecunoscută corelaţia între cuantumul bursei de merit şi rezultatele la examenele naţionale, municipiile care acordă un cuantum ridicat aflându-se în fruntea clasamentului, în materie de promovabilitate. Totodată bursa de studiu, care se acordă acelor elevi care provin din familii cu un venit pe membru/ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie, la valoarea de 30 lei/lună este un afront adus beneficiarilor, suma fiind insuficientă pentru a le îmbunătăţi condiţiile de trai“, arată Manda.

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită aşadar primarului Făgădău şi consilierilor locali creşterea cuantumului burselor şcolare la 60 lei/lună – bursa de merit; 150 lei/lună – bursa de studiu şi 200 lei/lună – bursa de ajutor social. Totodată, în contextul aprobării bugetului local, liceenii cer creşterea alocaţiilor bugetare pentru fondul de burse de la 4,2 milioane lei la 8,2 milioane lei, astfel încât bursele să poată fi acordate la cuantumurile mai sus menţionate.

„Încă din luna ianuarie am început discuţiile cu reprezentanţii Primăriei, în vederea creşterii fondului de burse şi a cuantumului lunar. Din păcate, din proiectul de hotărâre privind cuantumul şi alocaţia bugetară pentru fondul de burse se poate observa dezinteresul Primăriei pentru această problemă. Bursa de merit a elevilor constănţeni este jumătate faţă de cea a colegilor noştri din Arad, Timişoara sau Cluj-Napoca. Investiţia în bursele şcolare este una pe termen lung, a cărei rezultate se văd în reducerea abandonului şcolar şi creşterea performanţei la examenele naţionale. Sper că primarul Constanţei şi consilierii locali vor dovedi că le pasă de elevi şi sistemul de educaţie şi vor susţine amendamentele formulate de AEC“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ei au pornit revoluţia

În urmă cu câteva zile, Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost premiată la Gala Premiilor Participării Publice. Liceenii din AEC au primit premiul „Revoluţie de manual”, pentru obţinerea acordării manualelor şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. „Acesta este primul an şcolar în care, în urma demersurilor AEC, elevii din ciclul liceal superior din România au primit manuale şcolare gratuite, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale. Ministerul Educaţiei a încălcat legea timp de 5 ani, refuzând să respecte dreptul elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a la manuale gratuite. Pentru a obţine respectarea legii, printre altele, AEC s-a adresat Curţii de Apel Constanţa, care, printr-o decizie rămasă definitivă, a obligat ministerul la demararea procedurii de achiziţie a manualelor“, a precizat Manda. 

image

Gala aflată la a 7-a ediţie s-a desfăşurat sub sloganul „Primul aprinde lumina“ în ziua de 23 martie, la Cinema PRO, în Bucureşti. Evenimentul anual este organizat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică, în cadrul său fiind premiate organizaţiile şi persoanele, care, prin implicarea lor, au produs o schimbare în societate, în anul anterior.

„Este al doilea an la rând când AEC urcă pe scena Galei premiilor participării publice. Pentru noi, echipa AEC, acest premiu reprezintă o încununare a activităţii de reprezentare a elevilor din anul 2016 şi ne motivează să ne continuăm activitatea şi să performăm în apărarea drepturilor şi intereselor elevilor. Le mulţumesc tuturor colegilor mei şi persoanelor care şi-au adus aportul în demersul de obţinere a manualelor şcolare gratuite. Acest premiu le revine şi lor în egală măsură. Faptul că nişte elevi au obligat Ministerul Educaţiei să respecte dreptul la manuale gratuite al celor 400.000 de elevi din ciclul liceal superior, cu un impact bugetar de aprox. 30 milioane de lei, este dovadă vie că schimbarea este posibilă şi că noi, beneficiarii primari ai sistemului de educaţie, putem fi un vector al acesteia“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa. 

Pe aceeaşi temă: 

De ce are Constanţa rezultate slabe la examenul de Bac. „Bursele şcolare sunt de toată jena“

Sala de clasă în care au crescut ciuperci la piciorul băncilor va fi dezafectată

Ce pregătesc liceenii de la AEC în 2017. Ministerul Educaţiei, principalul vizat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite