Constanța devine o imensă scenă în aer liber. Spectacole teatru, balet, muzică, delicii culinare

0
Publicat:

Constanta devine în weekend-ul 27 - 28 august o imensă scenă în aer liber. Turiștii se pot bucura de ultimele zile de vară la spectacole de teatru, la festivaluri de balet, dar și de muzică diversă.

Zona istorică a vechiului Tomis, scena unui festival de teatru FOTO FITIC
Zona istorică a vechiului Tomis, scena unui festival de teatru FOTO FITIC

Festival Internațional de Teatru. Maia Morgenstern și Horaţiu Mălăele, invitați speciali

La Constanța începe Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa Blue Theatre, ediţia a 7-a. În acest an, organizatorii propun o nouă formulă, în două noi spaţii, pe bulevardul Tomis, în zona Prefecturii şi în Parcul Arheologic, unde vor fi montate trei scene.

Invitaţii care ne onorează cu prezenţa la FITIC 7.0 şi care aduc în festival peste 20 de spectacole, sunt: Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul de Artă, Unteatru, Teatrul din buzunar, Teatrul Apropo, Breasla Actorilor, Teatrul Coquette, Performance Delivery, Teatrul Independenţilor Profesionişti & Let It Go Acting Studio, Trupa Aici, Victory of Art, Trupa 4teen, Trupa Ştefan Iordache, Atelierul de Teatru, Trupa Chaplin, Trupa Transparency, Trupa Amprente, Trupa Acting Up. Invitaţi speciali sunt: Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Marius Bodochi, Bogdan Mălăele, Radu Captari.

Horațiu Mălăele, invitat special FOTO Arhivă Adevărul
Horațiu Mălăele, invitat special FOTO Arhivă Adevărul

În program sunt înscrise şi ateliere de teatru, improvizaţie, dans şi muzică, cu intrarea liberă pentru oricine vrea să intre în contact cu celebrii traineri de workshopuri: Maia Morgenstern, Cristian Iacob, Ştefan Lupu, Mihaela Sârbu, Tiberius Zavelea, Lăcrămioara Soare. De asemenea, organizatorii anunţă şi lansări de carte, dar şi patru seri tematice cu filme, muzică, precum şi alte accesorii, din Italia, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, organizate împreună cu Zoom Beach.

FITIC 7.0 începe la 27 august şi se încheie la 3 septembrie. Spectacolele vor avea loc pe cele trei scene pregătite special pentru acest eveniment: Scena Tomis (zona Prefectură), scena Parc (Parcul Arheologic) şi scena Workshop (Parcul Arheologic).

Sâmbătă, 27 august 2022, ora 21.30, pe scena montată special pentru deschidere pe bulevardul Tomis, puteţi viziona superspectacolul „Kiritza”, produs de Teatrul Naţional Bucureşti, în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI, în regia, coregrafia şi după scenariul lui Gigi Căciuleanu.

„Farmecul Muzicii“ adus la Constanța

Parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va fi animat de acorduri de jazz. Vineri, 26 august și duminică, 27 august, de la ora 19.00, vă puteți întâlni cu Romy& Jazzy Lou Band și Sebastian Burneci Quintet. Spectacolele sunt organizate de Uniunea Armenilor din România – sucursala Constanța și Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța.

Totodată, Parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” va găzdui Stagiunea estivală. Duminică, 28 august, de la ora 20.30, originala scenă din fața teatrului va găzdui spectacolul „Farmecul Muzicii”.

Pentru siguranța participanților la eveniment, în perioada 24 august, ora 06:00- 29 august, ora 03.00, se va restricționa traficul rutier pe aleea de acces către Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

Balet în centrul vechi al orașului

Evenimentul Stars Gala va avea loc în fața Primăriei Constanța, vineri, 26 august, de la ora 20.00. Tinerii performeri, viitorii balerini profesioniști ai teatrelor din România si maeștri de renume mondial vin la Stars Gala pentru a crea o atmosferă unică pentru iubitorii de arte, dar și pentru publicul larg.

Studenți din cadrul celui mai important workshop de balet din România, Revolve Dance vor prezenta, alături de prim soliştii Claudia d'Antonio și Salvator Manzo de la Teatrul San Carlo din Napoli (primul teatru de balet din lume), o suită din spectacolul “Coppélia", în coregrafìa adaptată de maestrul coregraf Lienz Chang (Prim balerin la Teatrul Național din Cuba). Claudia D'Antonio și Salvatore Manzo vor aduce publicului din Constanța o parte din vivacitatea și spiritul care definesc stilul de viată italian.

Claudia Dantonio în  spectacol FOTO Stars Gala
Claudia Dantonio în spectacol FOTO Stars Gala

Viziunea regizorală a profesorului Lienz Chang va fi completată de intervențiile maeștrilor Carole Arbo și Bertrand Belem care vor coordona repetițiile întregului spectacol. Madame Carole Arbo deține titulatura de balerină "etoile", ce reprezintă cea mai înaltă distincție acordată unui dansator clasic pe teritoriul francez și este profesoară a școlii de balet a Operei din Paris.

Spectacolul va fi conceput în două părți: Open Class Revolve Dance și Stars Gala, și se va transmite live pe paginile de YouTube Revolve Dance si cea de Facebook Stars Gala. 

Lumini, sunet și dans în Piața Ovidiu

Evenimentul „Tomis - Luminile Istoriei“ se va desfășura sâmbătă, 27 august, în Piața Ovidiu din Constanta, începând cu ora 19.00. Proiectul „Tomis – Luminile istoriei“ este un omagiu adus istoriei județului Constanța din Antichitate și până în prezent, prin intermediul luminilor, sunetului și dansului. 

De departe, cel mai spectaculos moment va fi acela în care dansatorii vor evolua suspendați pe clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Ulterior, artiștii vor coborî pe cele două laturi ale muzeului.

La final, toți cei prezenți vor fi purtați într-o  lume a melancoliei și a visării pe melodiile celor de la „The Motans“.

The Motans, cap de afiș la evenimentul din Constanța FOTO Tomis - Luminile Istoriei
The Motans, cap de afiș la evenimentul din Constanța FOTO Tomis - Luminile Istoriei

Delicii culinare aduse de Festival du Bonheur

Festival du Bonheur a revenit la Constanța cu o nouă ediție care se va desfășura în Parcul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, până pe 28 august 2022. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu activități interactive. Cei mici pot participa la ateliere de creație, zilnic, între orele 17.00 și 20.00. În zilele de 26-27 august va avea loc un concurs de șah pentru copii cu vârsta mai mică de 15 ani.

Muzică de promenadă în mai multe orașe de pe litoral

Iubitorii muzicii de promenadă vor avea ocazia să îi reîntâlnească pe artiștii consacrați. Concertele vor avea loc vineri, 26 august, ora 19.00, pe faleza Cazinoului din Constanța, iar duminică, 28 august, ora 18.00, la Casa de Cultură din orașul Năvodari. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite