Constanţa: Adrian Constandache - Salt în gol către o pasiune extremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Constandache este instructor profesionist în paraşutism şi are la activ peste 2.200 de salturi în cei 22 de ani de activitate.Adrian şi-a dorit dintotdeauna să ajungă un profesionist al paraşutismului, însă visul i s-a îndeplinit abia în anul 2000, când a primit dreptul de a-i instrui şi pe alţii în sportul său favorit.

Este unul dintre puţinii instructori autorizaţi în paraşutismul din ţară. „Suntem o comunitate mică de instructori. Nu mai mult de 40 de persoane“, povesteşte Adrian Constandache.

CITEŞTE ŞI

După San Remo, gălăţeanca Maria Crăciun merge la Mamaia şi la Cerbul de Aur!

Gabriel Tecaru-Fiindcă fotbalul l-a trădat, a ales Poliţia şi câinii

Începutul a fost destul de greu, însă a prins gustul pe parcurs şi, deşi a urmat o facultate cu alt profil, a sfârşit prin a-şi face o profesie din pasiunea sa dintâi.

Primul salt


„A fost o chestie de anturaj. Aveam 16 ani, în anul 1988, când m-am dus împreună cu cel care mi-era coleg de bancă să ne înscriem la cursul pentru instruirea tineretului pentru apărarea patriei", îşi aminteşte instructorul. Au urmat trei luni de curs, un examen teoretic şi practic, încă trei luni de pregătire şi în final, a venit şi momentul saltului propriu zis.

Săritura se executa dintr-un avion aflat la 800 de metri înălţime. „Mi-a fost frică până în momentul în care am luat decizia să mă desprind de avion. După aceea mi-am amintit ce am învăţat şi am executat toate manevrele bine. Am ajuns teafăr la sol", a spus Adrian.

Ca instructor, pregăteşte la rândul său cursanţi care îşi doresc să trăiască senzaţii tari, să experimenteze ceva extrem sau pur şi simplu să îşi probeze doza de teribilism.

În postura de profesor

Dacă pentru a ajunge la primul salt Adrian a urmat luni întregi de cursuri teoretice şi practică, acum doritorii sunt instruiţi maxim o săptămână. Asta pentru că urmează varianta intensiv: şase-opt ore pe zi.

Se consideră că elevul este mult mai pregătit astfel pentru că nu are timp să uite ce a învăţat, de la o şedinţă la alta. Apoi urmează saltul în gol. „Trăieşti senzaţii pe care nu le poţi trăi în alt mod. Când vei sări cu paraşuta nu o să simţi niciodată în gol un stomac, aşa cum s-ar crede.

Creierul este bombardat însă cu informaţii şi tot felul de senzaţii: fericire, bucurie, frică, demenţă. Senzaţiile sunt intense, dar nu întotdeauna dintre cele mai plăcute", zâmbeşte instructorul.

Motivaţia sa nu este una materială: în primul rând este vorba de plăcere şi apoi de avantajele materiale pe care ţi le aduce această profesie.

Meserie periculoasă

Paraşutismul presupune şi riscuri. Orice gest greşit poate însemna moartea sau accidentarea gravă. „Este o muncă a minţii. Creierul trebuie să domine frica şi să coordoneze în continuare corpul ca să facă tot ceea ce este de făcut. Nu trebuie să paralizezi de teamă şi nu ai voie să greşeşti", s-a destăinuit instructorul. Ca şi practicant, trebuie să fi pregătit pentru o investiţie modică, respectiv orele de curs şi salturile în sine.

Profesia de paraşutist este practicată în familie: soţia sa are la activ mai multe salturi decât soţul, iar fiul lor a zburat deja şi l-a văzut pe Adrian efectuând saltul în gol.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite