Cod portocaliu într-o noapte albă. Constanţa îşi trage sufletul după furtună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copac doborât de furtună peste o maşină, la Constanţa FOTO M. Pascu
Copac doborât de furtună peste o maşină, la Constanţa FOTO M. Pascu

Constănţenii au făcut noapte albă din cauza furtunii extrem de violente care a lovit Dobrogea, duminică spre luni. Meteorologii ţin să liniştească populaţia: „Fenomenele nu se vor repeta“.

Constănţenii au făcut noapte albă din cauza furtunii extrem de violente care a lovit Dobrogea, duminică spre luni. Ploaia măruntă s-a înteţit până la vizibilitate zero, iar vântul a început să bată în rafale puternice cu o viteză ce a atins 100 kilometri pe oră.

Şuierul vijeliei a ţinut treji oamenii care au privit neputincioşi ravagiile furtunii. Panourile publicitare au cedat primele, bannerele electorale au fost făcute praf, copacii s-au rupt, iar crengile s-au desprins cu tot cu bucăţi din tulpină.

Dimineaţa, pagubele erau însemnate. Judeţul era paralizat, cu localităţi fără curent electric, fără apă potabilă, fără comunicaţii, cu drumurile blocate de copacii căzuţi. Era oprit inclusiv reactorul Unităţii 1 de la Cernavodă, care fusese deconectată automat de la sistemul energetic naţional. Conform estimărilor Nuclearelectrica, repornirea unităţii ar putea avea loc abia joi, 6 decembrie.

Cod portocaliu după temperaturi de primăvară

Prefectura a decretat cod portocaliu şi a început să contabilizeze: 18 şcoli cu acoperişul stricat, dintre care jumătate în Medgidia; 70 acoperişuri luate de vânt şi căzute peste maşini, pe firele de electricitate, pe carosabil sau pe alte case (cele mai multe în Poarta Albă şi Tortomanu); 5 stâlpi de electricitate doborâţi pe E81, la Ovidiu; 48 localităţi, cu 20.000 consumatori, fără energie electrică; 28 localităţi fără apă potabilă.

Cursurile şcolare au fost suspendate sau scurtate, iar clasele au funcţionat cu efective de elevi scăzute. Centralele termice erau avariate, iar unităţile de învăţământ au trecut pe generatoare.

Reşedinţa de judeţ era la fel de afectată de vijelia catalogată de autorităţi drept „fenomen meteorologic periculos“. Cartiere întregi (nu doar cele din zonele periferice) nu aveau lumină, nici apă potabilă, nici căldură.

Autorităţile dau asigurări: „Toţi cei afectaţi vor fi despăgubiţi“

Primăria Constanţa a făcut publice numerele de telefon al şefului Inspectoratului Municipal de Protecţie Civilă şi al directorului din administraţia locală care se ocupă de pagubele create de furtună. Edilii au îndemnat constănţenii să se adreseze celor doi şefi pentru a le semnala problemele pricinuite de vijelie. Municipalitatea a făcut un anunţ extrem de generos, asigurând populaţia urbei că vor fi despăgubiţi toţi cetăţenii afectaţi de fenomenele meteo.

Comisia privind evaluarea pagubelor rezultate în urma furtunii va face o centralizare a celor afectaţi de fenomenele meteo, urmând ca în prima sedinţă de Consiliu Local Municipal, edilii să stabilească cuantumul şi modul de acordare a despăgubirilor.

Vânt bun în eoliene

Inginerul Traian Petrescu, specialist în eoliene, spune că furtuna a fost benefică pentru instalaţiile care au împânzit Dobrogea. „Eolienele sunt proiectate să reziste până la viteza maximă a vântului, de 200 kilometri la oră. Palele lor sunt reglabile, astfel încât să nu opună rezistenţă vântului. Doar instalaţiile încă nepuse pe poziţie ar fi putut avea probleme. Dar pentru restul, vântul puternic este binevenit“.

Centrul Meteo Dobrogea: „Furtuna nu se va repeta“

„Fenomenele din noaptea de 2 spre 3 decembrie nu se vor repeta. Vremea se va calma, iar manifestări atât de violente precum cele din noaptea anterioară nu vor mai fi în perioada următoare“, au ţinut să liniştească populaţia specialiştii de la Centrul Regional Meteo Dobrogea.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite